Usavršavanje aerodinamike – umijeće postizanja ravnoteže

Aerodinamička poboljšanja na novom modelu Volvo FH bila su ključni faktor pri pružanju pomoći kupcima da dodatno poboljšaju svoju profitabilnost.
Joakim Sällberg

Joakim Sällberg, viši projektant u kompaniji Volvo Trucks vjeruje da moramo promatrati cijeli kamion, a ne se fokusirati samo na određeno područje.

Zaobljene linije

Zaobljene linije na prednjem dijelu kamiona značajno smanjuju otpor zraka i posljedično poboljšavaju ekonomičnu potrošnju goriva.

Najnovija verzija modela Volvo FH predstavljena je 2013. godine. Veći, sigurniji, pa čak i bolji po ergonomskim značajkama od svojeg prethodnika, novi kamion visoko postavlja letvicu u sektoru prijevoza. U novoj verziji učinjene su izmjene i na aerodinamici kamiona. Budući da je Volvo FH specifično projektiran za duge relacije i uglavnom se vozi brzinom od 70 km/h i više, to unaprjeđenje aerodinamike donosi mu mnoštvo prednosti.

Dodatno usavršavanje kamiona koji je već imao dobar renome bio je izazov za Joakima Sällberga i njegove kolege u kompaniji Volvo Trucks u Göteborgu. „Usprkos tome što je kabina jedan četvorni metar veća, uspjeli smo poboljšati aerodinamiku. Najvažnija je ravnoteža kamiona. Pri unošenju izmjena moramo promatrati cijeli kamion i ne smijemo se previše fokusirati samo na određeno područje ili komponentu. To uvijek predstavlja kombinaciju čimbenika.”

Pronalaženje ravnoteže modela kamiona

Optimalni aerodinamični dizajn umijeće je postizanja ravnoteže jer svi dijelovi kamiona utječu jedni na druge.

Na najnovijem modelu Volvo FH promjene su izvršene na nekoliko područja, ali su najradikalnije i poboljšane funkcije krivulje ubrzanja na prednjoj strani kamiona. One nude mogućnost ekonomičnije potrošnje goriva jer značajno smanjuju otpor zraka na vozilu. Takve ciljane prilagodbe aerodinamike igraju ključnu ulogu u djelatnosti gdje se tonaža po kilometru mjeri u smislu financijskog profita.

Modificirani deflektori zraka, područje luka kotača, spojler na braniku i zavjesice za blato također doprinose boljim performansama modela Volvo FH pri većim brzinama. Osim toga, tim je uspio stvoriti jedan kubični metar unutarnjeg prostora bez negativnog utjecaja na aerodinamiku kamiona. Prema Joakimu Sällbergu, bilo kakve izmjene na kamionu predstavljaju umijeće postizanja ravnoteže. 

Joakim Sällberg pregledava kamion

Ekonomičnija potrošnja goriva igra ključnu ulogu u djelatnosti gdje se tonaža po kilometru mjeri u smislu financijskog profita.

„Bez obzira je li to prednji dio, podvozje kamiona i prikolica ili stražnji kraj, svi dijelovi utječu jedan na drugoga u pogledu aerodinamike. U fazi projektiranja upotrebljavamo mjerenje prianjanja i poravnanja (gap and flush) za određivanje uklapanja i poravnatosti površina. Primjerice, prilikom razvoja krivulja ubrzanja na najnovijem modelu Volvo FH prilikom promjene projekta morali smo uzeti u obzir kako će se nečistoća širiti po kamionu. Pronalaženje rješenja uključivalo je rad na cijelom vozilu.”

Postupak projektiranja suvremenog kamiona napredan je i složen, pa ipak Joakim Sällberg sebe opisuje kao „projektanta s olovkom i papirom” koji surađuje u fluidnom postavu od oko 15 – 20 ljudi uključenih u različite faze različitih projekata.

Bez obzira je li to prednji dio, podvozje kamiona i prikolica ili stražnji kraj, svi dijelovi utječu jedan na drugoga u pogledu aerodinamike.

Joakim Sällberg,

Glavni dizajner

Joakim Sällberg

Joakim Sällberg, koji sebe opisuje kao „projektanta s olovkom i papirom“, u kompaniji Volvo Trucks je nešto više od deset godina.

„Potrebe kupaca na prvom su i najvažnijem mjestu pri unošenju tih aerodinamičkih poboljšanja. To je uvijek tako, bez obzira na čemu radimo. Važno nam je da naši kupci mogu rasti zajedno s projektom i da kamioni budu dugovječni na cesti. Svaka kvaliteta projekta koju primjenjujemo uvijek uključuje osnovne vrijednosti kompanije Volvo. Ona je u središtu svega što radimo.”

Joakim Sällberg

Funkcija: Viši projektant
Dob: 40
Staž u kompaniji Volvo: 10

Povezani sadržaj

Dizajniranje sjajnih prizora

Novi retrovizor modela Volvo FH stvoren je za sjajnu vidljivost, a doprinosi i identitetu kamiona....

Svladavanje prepreka poboljšanom aerodinamikom

Troškovi goriva čine otprilike trećinu troškova transportne tvrtke. Kombiniranjem boljih aerodinamičkih značajki i novog motora EURO 6 C Volvo Trucks sada može omogućiti uštede goriva do 3 % na dugim relacijama i regionalnim prijevozima....

Stvaranje kabine kamiona Volvo

Na liniji za izradu obloga kabine u pogonu kompanije Volvo Trucks u Tuveu u Göteborgu, sastavlja se otprilike 900 dijelova od koji nastaje kompletna kabina kamiona Volvo, a cijeli se postupak odvija za samo šest sati....

Filtriranje članaka

5 true 5