Upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom – sustav koji spašava živote

Upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom rezultat je pionirskog rada kompanije Volvo Trucks na sustavima aktivne sigurnosti. Pogledat ćemo tehnološko rješenje koje stoji iza upozorenja na sudar sa sigurnosnom kočnicom, kako ono štiti vozača i čini promet sigurnijim.
Upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom u akciji

Pomoću kamere i radara upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom stalno prati predmete ispred kamiona. Ako postoji neposredna mogućnost sudara, izdaje se upozorenje, a ako vozač ne reagira, automatski se aktivira sigurnosna kočnica.

Nesreće kod kojih se vozilo sudara s vozilom ispred sebe prečesto se dešavaju. Do takvih nesreća obično dolazi kada vozač vozila iza ne obraća pažnju na cestu. Kada su u to uključeni kamioni, jasno je da je situacija još opasnija zbog njihove veličine i težine.

Stalno testiranje sustava upozorenja na sudar sa sigurnosnom kočnicom osigurava da se kamion zaustavi ili se ublažavaju eventualni sudar i ozljede. Zbog usklađivanja sa zakonom dolazi do modifikacija, ali je najvažnije ispoštovati obvezu da se sva prometna okruženja u kojima se nalaze kamioni Volvo učine što sigurnijima.

1. Kamera i radar
Kamera određuje razmak i vrstu objekta ispred kamiona. Radar mjeri koliko se brzo kreće objekt ispred kamiona i razmak od njega. Važno je da vozači mogu imati povjerenja u sustav i da ne dobivaju previše lažnih alarma, pa kamera i radar surađuju kako bi se upozorenja slala samo kada su potrebna. 

2. Spajanje senzora
Do spajanja senzora dolazi kada dva senzora (radar i kamera) daju ulazni signal procesoru da bi se bolje shvatila situacija. Zajednički rad senzora vrlo je važan jer oni pomažu u razlikovanju između stvarnih vozila i predmeta koji ne predstavljaju stvarnu opasnost, na primjer prazne limenke. Na kraju krajeva, dva oka bolje vide detalje od jednog. 

3. Upravljačka jedinica
Sve informacije iz kamere, radara, kamiona i ponašanja vozača prikupljaju se u upravljačkoj jedinici. Softver analizira te informacije i aktivira sustav upozorenja i sustav kočenja ako postoji opasnost od nesreće. 

4. Sustav kočenja
Sustav kočenja aktivira se kada vozač ne reagira na upozorenje na sudar. Vozilo najprije blago koči, mjenjač se deaktivira i kamion usporava. Sustav kočenja sada je aktivan i ako je opasnost kritična, kamion koči punom snagom i svjetla kočnice trepere. Ako se od vozača ne primi nikakva reakcija, aktivira se parkirna kočnica.

KAKO SE AKTIVIRA SIGURNOSNA KOČNICA

Sigurnosna kočnica posljednja je faza u nizu događaja koji se odvijaju kada se aktivira upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom. 

Ako sustav prepozna da je kamion u opasnoj situaciji, najprije se šalje signal za predupozorenje. Vozač se upozorava crvenim LED svjetlom koje se reflektira na vjetrobransko staklo. Ako i dalje nema reakcije vozača, slijede trepereće svjetlo i alarm.

Ako vozač i dalje ne reagira na ta upozorenja, aktivira se sigurnosna kočnica.

Povezani sadržaj

Prednosti Volvo dinamičkog upravljačkog sustava za vozače

Savršena stabilnost pri velikim brzinama, potpuna kontrola pri malim brzinama te značajno manji pritisak na mišiće i zglobove. Od svojeg uvođenja 2013. godine revolucionarni Volvo dinamički upravljački sustav (VDS) iz temelja je promijenio ponašanje ...

Kako Volvo Trucks oblikuje sigurnost vozila budućnosti

Aktivna sigurnost sljedeći je korak kompanije Volvo Trucks prema sigurnosti na cesti i nultoj stopi nesreća. Saznajte više o razvoju pametnih sustava vozila i novom pogonu za testiranje AstaZero u Švedskoj. ...

Simulator vožnje – virtualni kamion budućnosti

Korištenjem jednog od najnaprednijih simulatora vožnje, Volvo Trucks primjenjuje najnovije tehnologije na području istraživanja sigurnosti....

Filtriranje članaka

5 true 5