VOLVO TRUCKS

HRVATSKA

×

Göteborg dobiva svoj prvi električni kamion

Dom kompanije Volvo Trucks, grad Göteborg, ima visoke ambicije u pogledu održivosti. Ove godine grad će dobiti svoj prvi potpuno električni kamion, što označava mali, ali vrlo važan korak u smjeru elektrifikacije gradskog komercijalnog transporta. Međutim, što se događalo iza scene kako bi se na ulicama grada Göteborga mogao pojaviti prvi kamion na električni pogon?
Zalazak Sunca u Göteborgu.

„U proljeće 2016. godine gradska služba za održivo sakupljanje otpada i vodu zatražila je od nas da istražimo mogućnost razvoja kamiona za sakupljanje otpada na potpuno električni pogon. Cilj je bio da ga upotrijebimo u projektu kako bismo saznali kako pametniji i održiviji prijevozi mogu doprinijeti privlačnijem gradskom okruženju“, kaže na to Jonas Odermalm, direktor odjela za strategiju modela Volvo FL i Volvo FE u kompaniji Volvo Trucks. 

To je označilo početak intenzivne suradnje između grada Göteborga, kompanije Volvo Trucks, JOAB-a i Renove. U svojim ulogama naručitelja, projektanta vozila, proizvođača karoserije i operatera, sve četiri strane usko su surađivale.  

„Krenuli smo od ispitivanja ruta koju bi kamioni za sakupljanje otpada na električni pogon trebali prelaziti i konfiguracije vozila koja se trenutačno upotrebljavaju na toj ruti. Koliko daleko voze, koju brzinu postižu, koliko su opterećena, koliko puta se zaustavljaju u jednoj smjeni, je li cesta brdovita ili ravna?“, objašnjava Jonas Odermalm.

Analizom i prikupljanjem više različitih čimbenika projekt je dobio podatke o specifikacijama zahtjeva za koje bi kamion trebao biti predviđen. Željena bruto težina vozila od 19 tona uz korisnu nosivost od 5 tona i dnevnu rutu od 60 do 70 kilometara, te 128 postaja za sakupljanje otpada na putu bili su parametri za izračun očekivane potrošnje energije vozila. Budući da je to kamion za sakupljanje otpada, trebalo je uzeti u obzir i potrošnju energije karoserije/jedinice za sabijanje otpada.  

Nakon što su zacrtane sve energetske potrebe i prometni uvjeti, razvojni je tim pobliže razmotrio alternative opskrbe energijom. Velik broj baterija u kamionu osigurao bi dug domet, ali bi i negativno utjecao na korisnu nosivost vozila. S manje baterija osigurala bi se bolja korisna nosivost, ali bi vozilo zahtijevalo češće punjenje. 

„Je li potrebno brzo punjenje tijekom rute ili bi bilo dovoljno napuniti baterije tijekom noći? Proučili smo nekoliko mogućnosti prije nego što smo donijeli konačnu odluku“, kaže Hayder Wokil, koji je primarno zadužen za sudjelovanje kompanije Volvo Trucks. 

Rješenje je vozilo s tri baterije i ukupnim kapacitetom baterije od 150 kWh, što je dovoljno za cijelu smjenu bez dodatnog punjenja. A budući da se kamioni za sakupljanje otpada upotrebljavaju samo tijekom dana, donesena je odluka da se pune noću putem standardne električne mreže.  

U rano proljeće 2017. godine kamion za sakupljanje otpada proizveden je na šasiji modela Volvo FL. Instaliran je električni pogonski sustav, a šasija i kabina prilagođene su tako da odgovaraju novoj tehnologiji. Nakon šest mjeseci rada na razvoju i optimizaciji, početkom 2018. godine na kamion za sakupljanje otpada postavljena je karoserija. Sada će se provesti fino ugađanje i certifikacija zajedno s obučavanjem vozača i mehaničara, a zatim će započeti redoviti rad na ulicama Göteborga s vozačima tvrtke Renova za upravljačem.