TRUCKS

Lars Mårtensson
2022-04-27
3 min
Elektromobilnost
Author
Lars Mårtensson
Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Izračunavanje stvarnog utjecaja kamiona na okoliš

Odabir najodrživijeg vozila za vašu primjenu nije uvijek jednostavan, ali može biti puno jednostavniji s procjenom životnog ciklusa. To je zato što tim postupkom dobivate cjelovitu sliku koja uzima u obzir utjecaj na okoliš tijekom cijelog životnog vijeka vozila.

 

Utjecaj vozila na okoliš nije ograničen samo na gorivo koje troši, već obuhvaća niz drugih čimbenika: od ekstrakcije sirovina korištenih u njegovoj proizvodnji do konačnog stavljanja izvan pogona. Tek nakon procjene životnog ciklusa (LCA) možete vidjeti puni utjecaj vozila na okoliš.

 

Stavljanje emisija u kontekst

Dobar primjer koji ilustrira vrijednost procjene životnog ciklusa su nedavno podignuta pitanja oko utjecaja litij-ionskih baterija na okoliš. Proces proizvodnje baterijskih ćelija vrlo je energetski intenzivan, a kao rezultat toga utjecaj proizvodnje električnog vozila na okoliš znatno je veći od njegovog dizelskog ekvivalenta.

Međutim, u kontekstu procjene cijelog životnog ciklusa, razlika je zanemariva. Pogotovo za dizelsko vozilo koje će emitirati mnogo više emisija CO 2 kada uđe u upotrebu. Ako električni kamion radi na struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, tada će njegov utjecaj na okoliš biti manji od dizelskog kamiona nakon samo godinu dana.

 

Prilagođavanje svijetu koji se mijenja

Mnoge varijable koje ulaze u procjenu životnog ciklusa neprestano se mijenjaju. Postoje inicijative za poboljšanje procesa proizvodnje baterijskih ćelija koji bi imao manji utjecaj na okoliš, kao i razne inicijative zarecikliranje starih baterija u drugom životnom ciklusu. Sve to ima potencijal poboljšati ukupni utjecaj električnog kamiona na okoliš.

Izvor energije važan je čimbenik u procjeni životnog ciklusa vozila. Na primjer, utjecaj električnog kamiona na okoliš uvelike se razlikuje ako je električna energija za njegov pogon proizvedena iz ugljena ili iz obnovljivih izvora energije kao što su solarna, hidro ili vjetroelektrana.

Procjena životnog ciklusa električnog kamiona kojeg pokreće električna energija iz obnovljivih izvora pokazat će vrlo nizak utjecaj na okoliš.

Zbog toga je transformacija transportnog sektora u velikoj mjeri dio energetske transformacije. Kako obnovljiva goriva postanu dostupna u mnogo većoj mjeri, sve će više ljudi moći maksimalno iskoristiti ekološke prednosti električnih kamiona. A u budućnosti, i kamiona s vodikovim pogonom.

Za pomoć i jasne smjernice za rješavanje ovog problema na internetu je dostupan Kalkulator utjecaja na okoliš tvrtke Volvo Trucks. U početku smo se koristili ovim alatom i znanjem za postavljanje ciljeva i strategija za razvoj novih kamiona. To je još uvijek tako, ali sada to želimo podijeliti s klijentima kako bismo im pomogli odabrati između različitih dostupnih alternativa i tehnologija i pronaći rješenje koje im najbolje odgovara.

U konačnici, procjena životnog ciklusa je kontinuirani proces, a jedan od njegovih najvažnijih čimbenika su jedinstvene okolnosti i potrebe kupca. Ako vam je bioplin lako dostupan, onda bi kamion na plin mogao biti izvrsno rješenje, ali ako u svojoj državi imate pristup uređajima za punjenje s obnovljivom električnom energijom, onda bi električni kamion na baterije mogao biti najbolji izbor. S našim kalkulatorom možete usporediti različite alternative i vidjeti moguća poboljšanja i korake koje sami možete poduzeti.


Isprobajte Kalkulator utjecaja na okoliš tvrtke Volvo Trucks