TRUCKS

Henrik Engdahl
2023-03-13
Tehnologija i inovacije Elektromobilnost Alternativna goriva
Author
Henrik Engdahl
Customer Charging Manager

Kako prilagoditi posao električnim kamionima i punjenju

Za neke tvrtke trenutačna potreba električnog kamiona za zaustavljanjem i punjenjem predstavlja izazov koji bi ih mogao spriječiti u prihvaćanju nove tehnologije. Međutim, nekoliko je tvrtki već dokazalo da je moguće prijeći na električnu energiju jednostavnim sitnim prilagodbama.

Kako bi prijevoznička tvrtka izvršila prijelaz na električnu energiju, prilikom planiranja ruta i rasporeda mora uzeti u obzir ograničenja punjenja i dometa vozila. Izazov leži u prilagodbi ruta i rasporeda kako bi se smanjio gubitak vremena za punjenje.


Sa sjedištem u gradiću Tomelilla u južnoj Švedskoj, Erikssons Åkeri jedna je od prvih tvrtki koja je uspješno integrirala električne kamione u svoj vozni park za regionalnu distribuciju. Krajem 2021. godine tvrtka je nabavila jedan od prvih serijski proizvedenih električnih kamiona kompanije Volvo. Sada radi s tri kamiona u regionalnoj distribuciji koji su u pokretu oko 12 sati dnevno.


„Želimo biti vodeći u našoj industriji i zajedno s našim kupcima voditi prijelaz na elektromobilnost”, kaže Gunnar Eriksson, izvršni direktor tvrtke Erikssons Åkeri. „Budući da sve više i više naših kupaca ima zahtjeve održivosti, ovi električni kamioni u našem voznom parku daju nam konkurentsku prednost i stavljaju nas na vodeću poziciju u ponudi prijevoza bez fosilnih goriva.”

Kako prilagoditi rute i rasporede za povećanje dometa električnog kamiona

Za mnoge tvrtke koje žele prijeći na električnu energiju pronalaženje pravog vremena i mjesta za punjenje često predstavlja značajan izazov. Električni kamioni tvrtke Erikssons Åkeri koriste se za prijevoz robe iz distribucijskog centra u mjestu Tomelilla do kupaca u Malmöu i u njegovoj okolici – što je udaljenost od oko 70 km. U prosjeku će kamioni raditi oko 12 sati dnevno i prijeći do 350 km. Ključ za uspješan rad leži u pronalasku mogućnosti punjenja koje imaju najmanji utjecaj na planiranje rute kamiona i dnevnog rasporeda.

Ovi električni kamioni u našem voznom parku daju nam konkurentsku prednost i stavljaju nas na vodeću poziciju u ponudi prijevoza bez fosilnih goriva.

„Uložili smo u vlastitu postaju za punjenje u našem pogonu u mjestu Tomelilla, a imamo i neke kupce koji su sami uložili u vlastitu infrastrukturu za punjenje kojom se možemo koristiti tijekom istovara”, kaže Christian Pedersen, voditelj ključnih kupaca u tvrtki Erikssons Åkeri. „Postoje i javne postaje za punjenje za teška vozila u Malmöu i Helsingborgu. Tamo obično punimo 30 – 45 minuta tijekom vozačeve pauze za ručak, tako da ne gubimo vrijeme.”


Kamionu je potrebno 2,5 sata da se potpuno napuni preko noći u skladištu tvrtke Erikssons Åkeri, a punjenje za vrijeme ručka na javnoj postaji povećat će domet za do 100 km. Kako bi pratili status akumulatora i vrijeme punjenja tijekom smjene, vozači se mogu koristiti različitim povezanim uslugama.


„Nastojimo planirati rute tako da razina napunjenosti akumulatora uvijek bude unutar optimalnog raspona od 20 – 80 %.”, dodaje Christian Pedersen. „S električnim kamionima ne možete još biti toliko fleksibilni pa moramo planirati zajedno s našim vozačima. Još uvijek učimo o njihovim ograničenjima i dometima, ali mislim da smo na ovim rutama bili prilično uspješni u zamjeni dizelskih kamiona.”

Reakcije kupaca i vozača

Ukupna reakcija bila je pozitivna: kupce je privukla mogućnost smanjenja emisija CO2 u njihovom lancu vrijednosti, a vozači jako cijene tiše radno okruženje i rad bez ispušnih plinova. „Bilo je uzbudljivo, posebno za naše mlađe vozače, biti u prilici raditi s novom tehnologijom i testirati prvi serijski proizvedeni električni kamion.”


Rad s akumulatorom napunjenim između 20 i 80 % smatra se optimalnim jer omogućuje sigurnu marginu za sve nepredviđene događaje, a istovremeno pomaže u očuvanju vijeka trajanja akumulatora. Ako kamion treba duže vrijeme mirovati, akumulator se ne bi trebao napuniti do kraja kako bi se izbjeglo nepotrebno trošenje, ali se preporučuje da se napuni do kraja prije transportnog zadatka jer će to imati zanemariv učinak.

Razvoj infrastrukture za punjenje i budući trendovi

Tvrtka Erikssons Åkeri entuzijastična je po pitanju nastavka ulaganja i širenja svog električnog voznog parka. Trenutno sudjeluje u pilot projektu u kojem se električni kamioni upotrebljavaju na jednoj od njenih redovitih ruta od mjesta Tomelilla u Švedskoj do Danske i natrag – što je ukupna udaljenost od više od 320 km za povratno putovanje. Još uvijek postoje određeni izazovi koje je potrebno prevladati prije usvajanja upotrebe električnih kamiona na duljim rutama, a iz tvrtke Erikssons Åkeri naglašavaju kako će na to utjecati i niz čimbenika koji su izvan njihove kontrole.


„Moramo pratiti potražnju naših kupaca, a puno toga ovisi i o razini podrške društva u cjelini”, kaže Christian Pedersen. „Trenutačno je cijena električnog kamiona previsoka. Neki kupci spremni su platiti više za električni prijevoz, ali potrebno učiniti još više kako bi se smanjila cijena i održala konkurentnost. A prije nego što postanu održiva opcija za naše ostale rute, potrebno je i povećati domet.”


Dobra je vijest da trenutačni trendovi ukazuju na to da se očekuju smanjenja troškova i povećanje dometa. „Važno je razumjeti da ovakvu tranziciju treba uvoditi segment po segment, tržište po tržište”, kaže Henrik Engdahl, direktor poslovnog razvoja u kompaniji Volvo Trucks. „Ono što Erikssons Åkeri sada radi prodor je u sljedeću granicu – regionalni transport – i ako budu uspješni, pomoći će nam da se proširimo unutar ovog segmenta. A time će se i povećati količina proizvodnje električnih kamiona, što će poboljšati ekonomiju razmjera i smanjiti troškove. S povećanom dostupnošću javnog punjenja povećat će se i svestranost vozila koje danas proizvodimo, što će im omogućiti rad u novim segmentima.”

Još uvijek učimo o njihovim ograničenjima i dometima, ali mislim da smo na ovim rutama bili prilično uspješni u zamjeni dizelskih kamiona.

Predviđa se da će infrastruktura za punjenje teških električnih kamiona značajno rasti tijekom sljedeće dvije godine, a očekuje se da će se tržište udvostručiti u Europi te gotovo utrostručiti u Kini. Istodobno se tehnologija baterija neprestano poboljšava. „Ako pogledamo dosadašnji napredak, prvi električni kamion pušten u prodaju 2019. godine imao je najviše 200 kWh”, kaže Henrik. „Druga generacija imala je 264 kWh, a današnji kamioni imaju oko 540 kWh. Dakle, u biti smo udvostručili domet vozila u samo 3-4 godine. Zajedno s povećavanjem snage punjenja rješavaju se i ograničenja električnog transporta.”


Tijekom nedavnog pilot programa vožnje električnim kamionom od Švedske do Danske i natrag pratili smo jednog od vozača tvrtke Erikssons Åkeri kako bismo saznali:
 

  • Kako izgleda vožnja električnog kamiona cijeli dan između dvije države
  • Kako tvrtka prilagođava svoju rutu za punjenje
  • Kako punjenje utječe na raspored i opterećenje vozača

Pogledajte cijeli film

insight.template.relatedInsights