TRUCKS

Volvo FH Electric osvojio je nagradu „Kamion godine 2024.”

Tvrtka Volvo Trucks osvojila je prestižnu nagradu za svoj kamion Volvo FH Electric. Prvi put u povijesti tu je nagradu osvojio električni kamion.
Volvo FH Electric osvojio je nagradu „Kamion godine 2024.”
Tvrtka Volvo Trucks osvojila je prestižnu nagradu za svoj kamion Volvo FH Electric

 

Tvrtka Volvo Trucks osvojila je prestižnu nagradu za svoj kamion Volvo FH Electric. Prvi put u povijesti tu je nagradu osvojio električni kamion.

 

Teški električni kamion tvrtke Volvo, Volvo FH Electric, izabran je za „Međunarodni kamion godine 2024.” (eng. International Truck of the Year 2024). U objašnjenju svoje odluke žiri je pohvalio performanse električnog kamiona, njegovo besprijekorno ubrzanje, tihi rad i ponašanje bez vibracije.

 

„Predstavljanjem kamiona Volvo FH Electric tvrtka Volvo Trucks isporučila je najmoderniju ponudu baterijskih električnih vozila, prikladnih za širok raspon prijevoznih operacija. Ovo je dokaz da energetska tranzicija dobiva na snazi, čak i u današnjem, izazovnom, poslovnom okružju”, izjavio je Gianenrico Griffini, predsjednik organizacije Međunarodni kamion godine.

 

Roger Alm, predsjednik tvrtke Volvo Trucks, prihvatio je prestižnu nagradu sinoć tijekom dodjele nagrada na izložbi Solutrans Transport u Lyonu, u Francuskoj.

 

„Vrlo sam ponosan što je naš Volvo FH Electric osvojio ovu vrlo cijenjenu nagradu.” Prvi put u povijesti prometna industrija izabrala je električno vozilo za „Kamion godine”. Volvo FH Electric predstavlja novu eru u kamionskom prijevozu i osvajanje ove nagrade jasno pokazuje da se prijelaz na promet bez emisija događa ovdje i sada”, komentirao je Roger Alm.

„Želim iskreno zahvaliti svima koji su pridonijeli ovom uspjehu. On je rezultat odličnog timskog rada među našim kolegama unutar grupe Volvo i bliske suradnje s našim cijenjenim kupcima, partnerima i dobavljačima.”

 

Pobjednik četvrti put

Ovo je četvrti put da je Volvov kultni model FH proglašen „Kamionom godine”. Volvo FH jedan je od najuspješnijih modela u industriji, s gotovo 1,4 milijuna prodanih kamiona diljem svijeta.

 

Volvo FH Electric može raditi pod ukupnim opterećenjem do 44 tone. Proizvodnja kamiona Volvo FH Electric započela je 2022. u Volvovoj tvornici u Göteborgu, u Švedskoj, a proizvodnja u tvornici u Gentu, u Belgiji, započela je 2023.

 

Kompletan program električnih kamiona
Tvrtka Volvo Trucks bila je prvi globalni proizvođač koji je započeo serijsku proizvodnju električnih kamiona još 2019. te danas ima široku ponudu električnih vozila, s ukupno šest električnih kamiona dizajniranih za obavljanje najrazličitijih usluga prijevoza. Volvo Trucks vodeći je proizvođač teških električnih kamiona na tržištu u Europi s tržišnim udjelom od 49 %.

 

 

Međunarodni kamion godine

Organizacija Međunarodni kamion godine pokrenuta je 1977., a sačinjavaju je 24 novinara koji pišu o komercijalnim vozilima za velike časopise o kamionskom prijevozu diljem Europe. Godišnja nagrada dodjeljuje se kamionu koji je najviše pridonio učinkovitosti cestovnog prometa te je predstavljen na tržištu u prethodnih 12 mjeseci. Ocjenjuje se nekoliko ključnih kriterija, uključujući tehnološku inovaciju, udobnost, sigurnost, upravljanje, energetsku učinkovitost, utjecaj na okoliš i ukupne troškove vlasništva (TCO).

https://www.truck-of-the-year.com/



 

Napomena:

·         Termin „Europa” odnosi se na Europsku uniju, uključujući Norvešku i Švicarsku. Navedeni Volvov tržišni udio u Europi za teške električne kamione (≥ 16 tona) uključuje sadržaj tvrtke S&P Global.

 

 

 

23. studenoga 2023.

LINK na slike visoke rezolucije 

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.