TRUCKS

Novi Volvo FH16: Više snage- manje goriva

Novi Volvo FH16 je najsnažniji europski kamion, ali također i vrlo učinkovit u potrošnji goriva – i može raditi na 100% obnovljiva goriva. Testovi na cesti potvrđuju da potpuno novi motor u FH16 postiže 5% manju potrošnju goriva i manje emisije uz dodavanje 7% više okretnog momenta - kombinacija koja povećava učinkovitost i produktivnost za najzahtjevnije transportne zadatke
 Novi Volvo FH16: Više snage- manje goriva
Novi Volvo FH16 s motorom D17 dodaje snagu uz smanjenu potrošnju goriva.

Volvov potpuno novi D17 motor u legendarnom Volvu FH16 projektiran je za najteže transportne zadatke kako bi pružio izvanredne performanse i izdržljivost. Uspoređujući novi 17-litreni Volvo FH16 od 780 KS s njegovim prethodnikom, novi kamion dodaje 7% okretnog momenta uz postizanje 5%* manje potrošnje goriva i emisije ugljičnog dioksida.

 

Potpuno novi motor također je dostupan u novom Volvu FH16 Aero, nudeći još bolju ekonomičnost goriva u kombinaciji s aerodinamičkom kabinom kamiona.

 

“Naši inženjeri isporučili su motor koji kombinira najveći okretni moment i razinu snage u bilo kojem europskom kamionu, uz vrhunsku učinkovitost goriva. Činjenice govore same za sebe – više okretnog momenta i snage uz značajnu uštedu goriva i CO2 fantastičan je rezultat. To znači da naši kupci mogu obavljati svoje zadatke učinkovitije i s većom produktivnošću”, kaže Jan Hjelmgren, voditelj upravljanja proizvodima i kvalitete u Volvo Trucks.

 

Ovaj potpuno novi motor s učinkovitom potrošnjom goriva jedan je od primjera stalne težnje Volvo Trucksa da smanji potrošnju goriva i emisije ugljika iz postojećih tehnologija pogonskog sklopa, paralelno s uvođenjem novih tehnologija.

 

Tri razine snage

 

Volvov novi 17-litarski Euro 6 motor dolazi s tri razine snage; 600 KS, 700 KS i 780 KS. Razine okretnog momenta povećane su na 3000 Nm, 3400 Nm i 3800 Nm u top verziji. Mjenjač je ažuriran kako bi podnio do 3800 Nm, a učinkovitost unutarnjeg mjenjača dodatno je poboljšana na verzijama s 3000 Nm i 3400 Nm.

 

Biogorivo certificirano

Novi D17 motor certificiran je za rad na HVO (hidrotretirano biljno ulje) u svim nazivnim snagama. Verzija od 700 KS također je certificirana za rad na 100% biodizel (B100). 

 

Volvo FH16 i FH16 Aero s potpuno novim motorom D17 bit će dostupni za naručivanje od sredine 2024., a proizvodnja će započeti u drugoj polovici 2024.

 

LINK na slike i video

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.