TRUCKS

Prvi električni kamion Volvo u Hrvatskoj

LIDL je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji koristi potpuno električni kamion za opskrbu svojih trgovina
Prvi električni kamion Volvo u Hrvatskoj

Lidl je svoje trgovine počeo opskrbljivati ​​potpuno električnim kamionom Volvo. U suradnji s tvrtkom ĐINO d.o.o.  sada će redovito dostavljati robu iz svog distribucijskog centra u Jastrebarskom u svoje trgovine u središtu Zagreba. U svojoj strategiji Lidl se obvezao smanjiti svoje emisije CO2 za 80% do 2030. godine u odnosu na 2019. godinu. Lidl već intenzivno radi na ispunjenju tog cilja, a novi  Volvo električni kamion predstavlja jedinstveno rješenje za osiguranje opskrbe trgovina u centru Zagreba bez negativnog utjecaja na okoliš.

“S prvim u potpunosti električnim kamionom, Lidl Hrvatska nastavlja sa snažnim angažmanom u okviru održivog poslovanja. Ponosni smo na ovo partnerstvo kojim uvodimo nova, moderna i ekološki prihvatljiva rješenja u područje transporta i logistike, čime predano slijedimo načela naše strategije održivosti “Na putu prema sutra” i doprinosimo čišćoj, zelenijoj i održivijoj budućnosti.” kaže Marina Dijaković, voditeljica korporativne komunikacije Lidla.

Dugoročni prioritet Lidla je održivo poslovanje koje je usko povezano s naporima za smanjenjem ugljičnog otiska. Kamioni na alternativni pogon vrlo su važan alat za to.

„S Lidlom surađujemo već dugi niz godina. Redovito razgovaramo o mogućnostima prijevoza na način da se unutarnja i dugoročna strategija klijenta može ispuniti uz usklađivanje s operativnim i ekonomskim uvjetima. Nakon pažljivog simuliranja pomoću ERS (Electric Range Simulator) , električni kamion za nas ima smisla za odabrane rute i trgovine, a Volvo FE Electric odabran je prvenstveno zbog veće korisne težine. Punjenje se odvija izravno na utovarnoj rampi u Jastrebarskom ili u odabranim Lidlovim trgovinama," objašnjava direktor poduzeća  Đino d.o.o. g. Đino Priselac.

”S prvim električnim Volvo FE u Hrvatskoj započinje nova era u transportu. S našim novim partnerima pridonosimo održivom prijevozu i zajedno smanjujemo CO2. Ono što je važno da ćemo malim koracima prema naprijed napraviti svijet boljim mjestom za život budućim generacijama.

objašnjava direktor prodaje Volvo kamiona Tomislav Orehovec.

"Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je upravo VFS podržao financiranje prvog električnog kamiona u Hrvatskoj. Svojim djelovanjem slijedimo prakse našeg osnivača Volvo grupe koja je pionir u brojnim inovacijama u segmentu transporta i teretnih motornih vozila. Ovakve poslovne odluke su ujedno i naša moralna odgovornost, a održivo poslovanje dio je strategije naše grupe. Budućnost prijevoza mora biti odgovornija prema prirodi. Našom ponudom i uslugama, posebno krojenim za naše klijente, želimo poticati prijelaz na održivu mobilnost i podržati inicijative koje doprinose kvaliteti života u zajednici. Vjerujemo da je ovo tek početak putovanja prema električnoj budućnosti prometa u Hrvatskoj i radujemo se što brojnim hrvatskim kompanijama možemo biti najbolji partneri na tom putu", rekao je Igor Smolec, direktor VFS leasinga za Hrvatsku.

Volvo FEE ima zlatni servisni ugovor za električne kamione koji pokriva cijelo vozilo i sadrži sve što je potrebno kako bi u potpunosti smanjili rizik od neplaniranih zaustavljanja.  Ugovor uključuje preventivno održavanje, popravke, zamjenu baterija, a uz Volvo sustave nadzora pratit će se i stanje baterija. Uz Real Time monitoring možemo unaprijed spriječiti kvarove daljinskim praćenjem i analizom kritičnih komponenti.

Volvo FE Electric najveće dopuštene mase 28t i nosivosti preko deset tona može prijeći do 250 km s jednim punjenjem, ovisno o intenzitetu rada rashladne jedinice, koja je također potpuno bez emisija i napaja se iz pogonskih baterija vozila. Nulta emisija i dovoljan asortiman predstavljaju idealno rješenje za distribuciju robe iz skladišta u odabrane trgovine u Zagrebu.

U  jednom danu vozilo može opskrbiti dvije trgovine u Zagrebu i vratiti se u centralno skladište u Jastrebarsko. Osim toga, kamion s električnim pogonom i hlađenjem je vrlo tih, što je još jedan plus za rad u centru grada, jer se trgovine obično opskrbljuju noću ili vrlo rano ujutro. Lidlu nisu strani kamioni na alternativni pogon. U mnogim srednjoeuropskim zemljama Lidl prednjači u alternativnim vozilima s kojima opskrbljuje svoje trgovine. Prvi električni Volvo kamion u Hrvatskoj još je jedan dokaz da Lidl održivost ne shvaća olako i da pomiče logistiku tvrtke u zelenijem smjeru.


Tehnička specifikacija električnog vozila Volvo FE Electric 6x2 R 

 

Međuosovinski razmak: 4500 mm

Pogon: 2 sinkrona elektromotora s permanentnim magnetima 

Maksimalna snaga: 400 kW (2x200kW)

Maksimalni okretni moment: 850 Nm 

Mjenjač: Mehanički, automatski 2-brzinski

Stražnji ovjes: zračni 

Prednji ovjes: dvolisni parabolični

Baterije: 4 baterije, generacije 3, ukupnog kapaciteta od 375 kWh 

Punjenje: AC max 22 kW, DC max 150 kW

Ukupna dužina: 9701mm (podvozje), 9788mm (s nadogradnjom) 

Ukupna visina: 3481mm (podvozje), 4 000 mm (s nadogradnjom)

Tehnička najveća dopuštena masa: 28 000 kg 

Masa u voznom stanju: 9 925 kg

Nadogradnja: Lamberet izolirana nadogradnja High Range SL-Y TRANSIT 

Rashladni agregat: Carrier Syberia 11

 

19 euro paleta