TRUCKS

Volvo predstavlja kamione s pogonom na vodik

Volvo Trucks razvija kamione s motorima s unutarnjim izgaranjem koje pokreće vodik. Ispitivanja s kamionima koji upotrebljavaju vodik u motorima s unutarnjim izgaranjem na cesti počinju 2026., a komercijalna primjena planira se krajem ovog desetljeća. Kamioni koji rade na zeleni vodik važan su korak naprijed za Volvo u postizanju cilja neto nulte potrošnje i pružanju potpore korisnicima kako bi postigli svoje ciljeve dekarbonizacije.
Volvo predstavlja kamione s pogonom na vodik
Volvo će lansirati kamione s motorima s unutarnjim izgaranjem koji se mogu pokretati na zeleni vodik. Ovi kamioni predstavljaju značajan korak u dekarbonizaciji teškog transporta.

Kamioni koji umjesto fosilnih goriva upotrebljavaju zeleni vodik jedan su od načina za dekarbonizaciju u području prijevoza. Kamioni na vodik posebno su prilagođeni za veće udaljenosti i u regijama gdje su infrastruktura za punjenje ili vrijeme punjenja baterija ograničeni.

 

Volvo će započeti korisnička ispitivanja s kamionima koji upotrebljavaju vodik u motorima s unutarnjim izgaranjem 2026., a kamioni će biti komercijalno dostupni krajem desetljeća. Ispitivanje u laboratorijima i vozilima već je u tijeku. Kamioni s motorom s unutarnjim izgaranjem na vodik dopunit će ponudu alternativnih vozila marke Volvo, kao što su električni kamioni na baterije, električni kamioni na gorivne ćelije i kamioni na obnovljiva goriva, poput bioplina i HVO-a (hidroobrađeno biljno ulje).

 

„Kamioni s klasičnim motorom s unutarnjim izgaranjem, ali koji radi na vodik, imat će isti učinak i pouzdanost kao naši dizelski kamioni, ali uz dodatnu prednost potencijalno nulte emisije CO2 od izvora do kotača. Oni će biti vrijedan dodatak našim električnim kamionima koji su na tržištu već nekoliko godina”, kaže Jan Hjelmgren, voditelj upravljanja proizvodima i kvalitetom tvrtke Volvo Trucks.

 

Kamioni Volvo s motorima s unutarnjim izgaranjem koje pokreće zeleni vodik imaju potencijal  isporučiti vrlo nisku neto nultu  razinu emisija CO2 od izvora do kotača kad upotrebljavaju obnovljivi HVO kao gorivo i kategorizirani su kao „vozila s nultom emisijom” (ZEV) prema novim dogovorenim standardima EU-a o emisiji CO2.

 

„Jasno je da je potrebno nekoliko različitih vrsta tehnologije za dekarbonizaciju prijevoza teškog tereta. Kao globalni proizvođač kamiona moramo poduprijeti svoje klijente nudeći im niz rješenja za dekarbonizaciju, a oni mogu odabrati alternativu na temelju poslova prijevoza, dostupne infrastrukture i cijena zelene energije”, kaže Jan Hjelmgren.

 

Kamioni marke Volvo s motorima s unutarnjim izgaranjem na vodik imat će visokotlačno izravno ubrizgavanje (HPDI), odnosno tehnologiju u kojoj se mala količina goriva ubrizgava pod visokim tlakom kako bi se omogućilo kompresijsko paljenje prije dodavanja vodika. Prednosti ove tehnologije uključuju veću energetsku učinkovitost uz manju potrošnju goriva i veću snagu motora.

 

Grupa Volvo potpisala je sporazum s organizacijom Westport Fuel Systems o osnivanju zajedničkog ulaganja s upotrebom HPDI tehnologije. Očekuje se da će zajedničko ulaganje postati operativno u drugom kvartalu 2024., nakon službenog potpisivanja sporazuma.

 

 

ČINJENICE

·         Kamioni marke Volvo na vodik imat će radni domet usporediv s mnogim dizelskim kamionima, ovisno o vrsti prijevoza.

·         Zbog niske emisije CO2 pri izgaranju vodika ovi kamioni su kategorizirani kao „vozila s nultom emisijom” prema novim dogovorenim standardima EU-a o emisiji CO2.

·         Motori s izgaranjem na vodik također će ispuštati vrlo male količine dušikovih oksida i čestica.

·         Vodik se također može upotrebljavati za pogon električnih kamiona s gorivnim ćelijama, pri čemu se električna energija proizvodi u kamionu. Električni kamioni na gorivne ćelije ne ispuštaju emisije iz ispušnih cijevi, nego samo vodenu paru.

 

LINK na slike visoke rezolucije: 

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.