TRUCKS

Dizajniranje učinkovitog kamiona za budućnost

Jonathan Disley
2024-01-22
Tehnologija i inovacije Učinkovitost goriva Ušteda goriva
Author
Jonathan Disley
Direktor odjela za dizajn

Odvažan redizajn aerodinamičnih kabina Volvo Trucks bio je dug proces. Direktor odjela za dizajn Jonathan Disley objašnjava kako nas njegov novi, prepoznatljivi identitet i funkcionalnost uvode u novu eru energetske učinkovitosti.
 

EU je 2019. potvrdila izmjenu Direktive o težinama i dimenzijama za kamione, što otvara nove mogućnosti. Tim za vanjski dizajn u kompaniji Volvo Trucks već je s inženjerima pokrenuo diskusiju o poboljšanoj aerodinamičnoj kabini koja bi optimizirala učinkovitost potrošnje energije tvrtkama koje rade s kamionima. Sada je došlo vrijeme za dosada neviđeni redizajn.
 

„Promjena zakonodavstva EU-a dala nam je izvrsnu priliku da povećamo učinkovitost i nadogradimo ranija postignuća”, kaže Jonathan Disley. „Naš je cilj bio dizajnirati vidljivo učinkovitiji kamion s jednostavnošću i aerodinamikom u središtu dizajna.”
 

Pronalazak inspiracije i proces iza novog dizajna kabine

U bliskoj suradnji sa stručnjacima i inženjerima za aerodinamiku kompanije Volvo Trucks dizajnerski tim počeo je tražiti rješenja za oblikovanje i fino podešavanje kabine za veću energetsku učinkovitost.
 

„Tražili smo najnoviju inspiraciju u aerodinamici, od automobila do brodova, pa čak i zrakoplova. Naš je cilj bio razviti progresivniji dizajn za budućnost. Također smo željeli obogatiti taj dizajn našim skandinavskim nasljeđem i klasičnim dizajnerskim crtama marke Volvo,” kaže Jonathan Disley.
 

Ploče sa slikama, skice i detaljne rasprave o konceptu dizajna i propisima EU-a bile su dio početnog procesa razvoja. To je dovelo do jedne od najvećih i najuzbudljivijih promjena – novog modela kabine za Volvo FH Aero, produženog za 240 mm radi povećanja aerodinamičke učinkovitosti. Dimenzije donjih i gornjih kutova na prednjem dijelu kabine pažljivo su izračunate i preoblikovane s glatkijim i zakrivljenijim linijama za optimiziranje protoka zraka oko kamiona.
 

Na kabinama modela Volvo FH Aero i standardnim kabinama novi sustav nadzora s kamerama s aerodinamičnim „krilnim” dizajnom zamjenjuje bočne retrovizore, što poboljšava protok zraka oko kabine. Nova linearna pozicijska svjetla koja odražavaju legendarni izgled Volvo svjetala u obliku slova V vizualno su integrirana u ploče obloge u gornjim kutovima prednjeg vanjskog dijela kabine.
 

Usporedno s tim, redizajnirana je i metalna oznaka modela Volvo. Sada je veća, s pojednostavljenim i elegantnim dizajnom koji odražava digitalnu i učinkovitu eru.
 

„Na redizajnu se radilo još prije pandemije”, objašnjava Jonathan Disley. „Usprkos praktičnim izazovima pronašli smo put prema naprijed, postupno implementirajući veće i manje promjene kako bismo postigli naš glavni cilj – kabinu vrhunskog izgleda i dojma koja pomaže u uštedi goriva i energije i uistinu koristi operaterima.”
 

Funkcionalan, održiv dizajn s prilagodljivom završnom obradom

Gornja i donja prednja maska kamiona u električnom asortimanu Volvo imaju novi učinkoviti dizajn s uzorkom saća za poboljšan aerodinamični izgled. A novi izgled nadopunjuju crna prednja svjetla i bijela metalna oznaka modela Volvo.
 

„Cilj je bio pojednostavljeni skandinavski dizajn koji odražava naš pomak prema većoj održivosti i elektromobilnosti”, objašnjava Jonathan Disley.
 

Na dizelskim kamionima gornja prednja maska ima isti upečatljiv dizajn saća kao i na električnim kamionima. Promjena omogućuje kupcima osnovni ili prošireni izbor boja opreme na prednjem donjem dijelu kamiona Volvo FH. Na modelu Volvo FH16 završna je obrada smjelija, sa svijetlim kromiranim obrubom, srebrnom gornjom maskom i tamnom kromiranom donjom maskom za još moćniji izgled. 

„Naš je cilj bio dizajnirati vidljivo učinkovitije kamione s jednostavnošću i aerodinamikom u središtu dizajna.”

Dizajnerski tim također je odlučio stvoriti više prostora između vjetrobranskog stakla i donje prednje maske radi označavanja marki kupaca i partnera.
 

„Nije se radilo samo o dizajniranju novog učinkovitog identiteta – poslušali smo povratne informacije kupaca i prepoznali da je to važno mnogim tvrtkama koje rade s kamionima”, kaže Jonathan Disley.
 

Donja prednja maska s integriranom stepenicom sada se može potpuno otvoriti i otkriti iznenađenje za povećanu udobnost vozača – klupu s držačima za čaše za odmor tijekom pauze. Prednji je dio spušten i dizajnu dodaje osjećaj brzine.
 

„Iako se promjene primarno odnose na energetsku učinkovitost, također pokazuju veću usredotočenost na kupca, veću funkcionalnost i prilike za daljnju prilagodbu kamiona”, kaže Jonathan Disley. „To je zato što se u kompaniji Volvo njeguje i cijeni suradnja – ideje za dizajn i povratne informacije kupaca kontinuirano se dijele i razmatraju.”
 

Sažetak novog dizajna Volvo Trucks: promjene i prednosti

Prepoznatljiv novi „aerodinamični” identitet sa skandinavskim pristupom koji se primjenjuje na cijeli asortiman Volvo Trucks.
 

Volvo FH Aero i Volvo FH16 Aero  – nova era učinkovitosti

  • Volvo Trucks dizajnirao je najoptimalniju kabinu za energetsku učinkovitost, s prednjom stranom produženom za 240 mm. Zahvaljujući novim poboljšanjima aerodinamične kabine Volvo FH Aero može povećati domet električnog kamiona i smanjiti troškove goriva dizelskog kamiona.
  • Poboljšani saćasti uzorak prednje maske za maksimalnu učinkovitost (gornja maska na dizelskim kamionima i gornja i donja na električnim kamionima, s mogućnošću usklađivanja boja za besprijekoran izgled).
  • Zaobljenost oko prednjih kutova koja povećava aerodinamičnost.
  • Promišljeni dizajn s poboljšanom aerodinamikom oko prednjeg donjeg dijela kamiona.
  • Donja prednja maska oblikovana za poboljšani 3D učinak na dizelskim kamionima.
  • Iznimno velika prednja stepenica koja se može potpuno spustiti kako bi se dobila klupa s držačima za čaše za vozača.
  • Više prostora između vjetrobranskog stakla i rešetke za ploču za oznake partnera/kupca.
  • Izdignuti gumeni produžetci koji bolje brtve razmak do prikolice.
  • Prednje ručke potpuno integrirane ispod vjetrobrana za bolji protok zraka.
  • Legendarna prednja svjetla u obliku slova V u crnoj boji na modelu Volvo FH16 i električnim kamionima Volvo.
  • Donji okvir rešetke u obliku slova U s više opcija za prilagođavanje završne obrade.
  • Podignuti natpis Volvo s raširenim slovima u dominantnom položaju bliže vozaču.
     

Svi modeli kamiona Volvo (FH Aero, FH16 Aero, FH, FH16, FM, FMX)

Smjele, nove značajke dizajna:

  • Elegantni motorizirani „krilni” dizajn sustava nadzora s kamerama za bolji protok zraka. Infracrvena kamera poboljšava vidljivost za vozača i sigurnost noću.
  • Glatko oblikovane, zabrtvljene ploče obloge za poboljšani protok zraka na vrhu kabine.
  • Prepoznatljiv linearni dizajn svjetala u gornjim kutovima integriranih u ploče obloge.
  • Održiva LED svjetla na cijelom vanjskom dijelu kamiona.
     

Mogućnosti prilagodbe:

  • Satenska / svijetlo kromirana ili biserno bijela završna obrada metalne oznake modela Volvo, ovisno o modelu kamiona.
  • Mogućnost odabira boje opreme na donjem prednjem kraju.


Redizajnirana metalna oznaka modela Volvo, natpis i amblemi:

  • Redizajnirana metalna oznaka modela Volvo koja je veća i s pojednostavljenim, elegantnijim izgledom koji odražava eru digitalizacije i učinkovitosti.
  • Redizajnirani amblemi modela kamiona za moderniji, digitalni izgled.

Istražite novi dizajn asortimana kamiona – objasnio je naš direktor odjela za dizajn

Related Insights