TRUCKS

Hayder Wokil
2024-01-22
Tehnologija i inovacije Sigurnost Učinkovitost goriva
Author
Hayder Wokil
Sigurnost i ADAS (napredni sustav pomoći vozaču)

Kako sustav nadzora s kamerama tvrtke Volvo koristi vašem prijevozničkom poslu

Novi sustav nadzora s kamerama tvrtke Volvo Trucks može smanjiti i potrošnju goriva i troškove. Također može povećati sigurnost poboljšanjem izravne i neizravne vidljivosti okolnog prometnog okruženja – u svim svjetlosnim i vremenskim uvjetima.

Kamere i monitori sve više zamjenjuju bočne retrovizore na kamionima – s dobrim razlogom. Nova tehnologija nudi mnoge prednosti, a Volvo Trucks sada lansira sustav nadzora s kamerama.
 

„Stvarno poboljšava iskustvo vozača”, kaže Hayder Wokil, odjel Sigurnost i ADAS (napredni sustav pomoći vozaču), Volvo Trucks. „Proveo sam mnogo sati testirajući sustav i on ima znatno bolju izravnu vidljivost, čak i kada su svjetlosni ili vremenski uvjeti vrlo zahtjevni.”
 

Nastavlja: „Kada smo počinjali, smatrali smo da neka od postojećih tehnoloških rješenja nisu dovoljna da zadovolje naše kupce. Stoga smo se posvetili tome da na tržište stavimo sustav najviše kvalitete.”
 

Kako sustav nadzora s kamerama može pomoći u smanjenju emisija

Sigurnost je temeljna vrijednost kompanije Volvo i ključna za performanse sustava nadzora s kamerama. Ipak, objašnjava Hayder Wokil, glavni je pokretač bila EU Uredba 2019/1242 koja postavlja standarde emisija CO2 za nova teška vozila. „Kako bi se ispunili uvjeti Pariškog sporazuma, EU nastoji ubrzati kretanje prometnog sektora prema neto nultim stopama emisija stakleničkih plinova. Nova teška vozila moraju značajno smanjiti potrošnju goriva već do 2025. Sustav nadzora s kamerama može pomoći to postići.”

U usporedbi s velikim retrovizorima, znatno manji nosači za kamere čine vozilo aerodinamičnijim, posebice kad su montirani na novim aerodinamičnim kabinama tvrtke Volvo Trucks.

„Postoji potencijal za uštedu goriva tijekom životnog vijeka vozila koji će cijeniti prijevoznici na dugim relacijama”, kaže Hayder Wokil. „To se može pretvoriti u znatna smanjenja troškova ako upravljate voznim parkom za prijevoz na velike udaljenosti koji se sastoji od nekoliko vozila, ali će također smanjiti troškove i za vlasnika-operatera.”
 

Kako kamere mogu poboljšati izravnu vidljivost

Bez glomaznih kućišta retrovizora koja zaklanjaju pogled, izravna je vidljivost vozača bolja. Nadalje, digitalne značajke kao što je jedinstvena Volvo značajka Zoom-out Field of View (zumiranje izvan vidnog polja) poboljšavaju iskustvo vožnje. Pomažu vozaču da manevrira sigurnije pružajući mu više informacija o prometu oko kamiona.
 

Sustav ima sigurnosnu značajku koja vozaču pomaže odrediti koliko se brzo druga vozila straga približavaju kamionu. „U sustavu nadzora s kamerama pogled glavnog retrovizora ima linije koje označavaju kraj prikolice i koje vozač može postaviti na zaslonu monitora”, kaže Hayder Wokil. „To pomaže i koristi vozaču, posebice prilikom promjene prometne trake."
 

Dok vozite često pomičete glavu kako biste dobili bolji pogled u retrovizoru. S ovom značajkom to nije potrebno. Umjesto toga, značajka automatskog pomicanja prilagođava se kutu upravljača i vozaču daje do znanja gdje je kraj prikolice. 
 

Hayder Wokil kaže: „Namjera nam je implementirati ovu funkciju u sve kombinacije vozila, uključujući kombinacije s krutom šasijom i kombinacije tegljač-prikolica.”

U usporedbi s velikim retrovizorima znatno manji nosači kamera čine vozilo aerodinamičnijim.

Hoće li kamere poboljšati sigurnost ostalih sudionika u prometu?

Izvrstan pogled na bočne strane vozila doprinosi sigurnijem okruženju za bicikliste, pješake i ostale sudionike u prometu. Tijekom skretanja može se aktivirati kamera suvozačevog kuta u sustavu nadzora s kamerama, u kombinaciji s detektorom tvrtke Volvo Trucks koji otkriva ranjive sudionike u prometu (VRU). To je izvrsna podrška vozaču u otkrivanju drugih sudionika u prometu.
 

Nadalje, poboljšani pogled prostora oko kamiona povećat će sigurnost vozača kada je parkiran i kada se odmara. Sustav nadzora s kamerama možete aktivirati s ležaja čak i sa spuštenim zavjesama ili roletama za nadzor nad okolinom oko vašeg kamiona.

Kako infracrvena tehnologija poboljšava vidljivost noću

Kamere Volvo Trucks imaju noćni način rada koji se koristi infracrvenim svjetlom za detaljniji i jasniji prikaz objekata u mraku u neposrednoj okolini kamiona. To je vrlo korisno, na primjer, kada kamion stigne na terminal po noći. Zahvaljujući IC kameri vidljivost noću ili pri slabom osvjetljenju bolja je s kamerama nego s retrovizorima. 

Poboljšani način rada za noćnu vidljivost koji se koristi infracrvenim svjetlom može se aktivirati u mraku
Sustav nadzora s kamerama bit će koristan i operaterima i vozačima. Uglavnom zbog uštede goriva, ali također i zbog povećanja sigurnosti”.

Kamere su također opremljene grijačem za leće za uklanjanje magle ili leda koji bi mogli nepovoljno utjecati na pogled. Aktivira se automatski kada temperatura padne ispod +6 °C, ali se može aktivirati i ručno na višim temperaturama u vlažnim uvjetima. Općenito, toplina koju stvara kamera dovoljna je za otklanjanje magle s leća. Kad pada kiša, vozač nema istu smanjenu vidljivost na zaslonima sustava nadzora s kamerama kao na mokrim ili prljavim bočnim retrovizorima ili bočnim prozorima.
 

Temeljito ispitivanje osigurava sigurnu izvedbu

Gotovi sustav nadzora s kamerama prošao je opsežan program ispitivanja i verifikacija. Hayder Wokil objašnjava: „U našem procesu uvijek najprije testiramo svaku komponentu zasebno. Zatim sastavljamo sustav i provjeravamo ga. Na kraju stavljamo sustav u kamion kako bismo osigurali postizanje projektiranih performansi, funkcionalnosti, trajnosti i pouzdanosti.”
 

Hayder Wokil testirao je kamione opremljene sustavom nadzora s kamerama sjeverno od Arktičkog kruga tijekom zime, kao i u vožnji uzbrdo i nizbrdo južnom Španjolskom po vrućinama od +40 °C. „Osnova našeg testiranja uvijek je način na koji će naši korisnici upotrebljavati neko rješenje, što može vrlo varirati čak i u istom segmentu korisnika. Imamo predstavništvo na otprilike 180 tržišta diljem svijeta, s različitim klimatskim, operativnim i kulturnim uvjetima upotrebe kamiona. To je prilično širok raspon zahtjeva koje je potrebno ispuniti.”
 

Vanjski vozači i kupci uključeni su od samog početka i u kontaktu su tijekom cijelog procesa razvoja. „Poslušali smo njihove povratne informacije, primjerice, što im nedostaje, koja su njihova stajališta o sustavu nadzora s kamerama i kakve značajke žele. Povratne informacije vratili smo našim inženjerima koji na temelju njih stalno vrše prilagodbe i poboljšanja.”
 

Dodavat će se još značajki

Hayder Wokil zaključuje kako će novi sustav nadzora s kamerama tvrtke Volvo Trucks biti koristan operaterima i vozačima, posebno u sektoru prijevoza na velike udaljenosti.
 

„Taj sustav će uštedjeti gorivo, ali će i poboljšati sigurnost, smanjiti nesreće, omogućiti veću mobilnost, poboljšati vidljivost, pomoći pri manevriranju i potencijalno utjecati na premije osiguranja i iskustvo vozača”, kaže. „Nadalje, imamo sveobuhvatan plan za dodavanje značajki i integraciju ovog sustava s drugim sustavima kamiona kako bismo ostvarili još više prednosti za korisnike.”
 

Za više informacija o sustavu nadzora s kamerama kompanije Volvo Trucks pogledajte naše , informacije o proizvodu  ili se obratite najbližem zastupniku.

Otkrijte novi Volvo sustav nadzora s kamerama: