TRUCKS

Anders Tenstam Mattias Hejdesten Tomas Thuresson
2024-02-05
Tehnologija i inovacije Učinkovitost goriva
Authors
Anders Tenstam
Technology Specialist Aerodynamics
Mattias Hejdesten
Senior Engineering Expert Aerodynamics.
Tomas Thuresson
Voditelj za komercijalizaciju novih ponuda

Zašto je novi asortiman teških kamiona Volvo Trucks sada energetski još učinkovitiji

Potreba za uštedom goriva i energije uvijek je bila – i uvijek će biti – visoko na listi prioriteta za vlasnike kamiona. Bez obzira na to radi li kamion na dizelsko gorivo, električnu energiju ili plin, Volvo Trucks kontinuirano se posvećuje tome da svoja vozila učini još učinkovitijima. Naša najnovija ponuda teških kamiona nije iznimka.
  

 S obzirom na to da gorivo obično čini oko 20 – 25 % operativnih troškova kamiona, nije ni čudo da je učinkovitost potrošnje goriva ključna za profitabilnost u cijeloj industriji. U prijelazu na elektromobilnost poboljšana energetska učinkovitost znači veće domete i veću produktivnost. To je već dugo središnja točka istraživanja i razvoja tvrtke Volvo Trucks, što se može vidjeti i u njenoj najnovijoj ponudi teških kamiona.


 

Kako je desetljeće razvoja dovelo do najnovijeg aerodinamičnog dizajna

Ključna je komponenta energetske učinkovitosti kamiona njegova aerodinamika. Pristup tvrtke Volvo Trucks ovom pitanju uključuje holistički pogled na cijelo vozilo i razvoj više koncepata istovremeno tijekom duljeg razdoblja, što omogućuje stvaranje optimalnog dizajna.
 

Mnogi od novih aerodinamičkih koncepata – kao što su dodatne brtve na spojnim linijama na prednjem dijelu kabine, zatvaranje stepenice i bliži obodi luka kotača – uvedeni su 2022. godine i sada su prošireni na cijeli asortiman na svim tržištima.
 

„Nova ponuda teških kamiona rezultat je neprekidnog finog ugađanja inženjeringa tijekom više od desetljeća, što je rezultiralo razvojem u vozila kakva vidimo danas”, kaže Anders Tenstam, viši tehnološki stručnjak za aerodinamiku u kompaniji Volvo Trucks.

„Kroz intenzivan i učinkovit virtualni razvoj, uspjeli smo napraviti poboljšanja u obliku i detaljima dizajna kamiona. Uvodili smo ova poboljšanja postupno, ali sva su ona dio holističkog plana koji proizlazi iz naprednog inženjeringa koji se odvijao kroz cijeli niz godina s ambicijom da stvorimo energetski najučinkovitije vozilo za naše kupce.”

Novi aerodinamični dizajn rezultat je neprekidnog finog ugađanja inženjeringa tijekom više od desetljeća.

Aerodinamika je dodatno poboljšana novim sustavom nadzora s kamerama . Sustav nadzora s kamerama zamjenjuje bočne retrovizore manjim kamerama u obliku krila i time uvelike poboljšava protok zraka uz bočne stranice kamiona.


„Budući da stražnja strana retrovizora mora biti ravna, retrovizor iza sebe neizbježno stvara zonu traga i stoga uvijek doprinosi aerodinamičkim gubicima”, kaže Mattias Hejdesten, viši inženjer za aerodinamiku u kompaniji Volvo Trucks.
 

„Uklanjanjem retrovizora postiglo se da protok zraka struji bliže karoseriji vozila. Projektirana prednja površina vozila također postaje manja, što dodatno smanjuje aerodinamički otpor. Samo to već će doprinijeti nižoj potrošnji goriva, ali će također i optimizirati mnoga druga, ranije implementirana aerodinamička poboljšanja.”
 

Ovdje možete saznati više o razlikama između vožnje sa sustavom nadzora s kamerama i retrovizorima ili o novom asortimanu Volvo FH Aero u koji su također implementirana ista aerodinamička poboljšanja. 

 

Kako softver može doprinijeti uštedi energije

Tehnika vožnje ima velik utjecaj na potrošnju goriva, stoga je Volvo Trucks ažurirao svoju funkciju I-See* tako da ju je sada moguće primjenjivati na zakrivljenost ceste i topografiju. Koristeći se podacima temeljenim na kartama sustav može prilagoditi stupanj prijenosa, brzinu i kočenje motorom za kamion kako bi se postigla najučinkovitija vožnja na brdovitim i zavojitim cestama.  
 

„Ažurirana funkcija I-See u biti znači da vozač može upotrebljavati tempomat gotovo uvijek”, kaže Tomas Thuresson, voditelj za komercijalizaciju novih ponuda u kompaniji Volvo Trucks. „To omogućuje smanjenje potrošnje goriva jer je tempomat projektiran da bude ekonomičniji od vožnje papučicama.”

„Novi asortiman teških kamiona rezultat je kontinuiranog finog ugađanja tijekom više od desetljeća. Poboljšanja smo uvodili postupno, a ambicija nam je bila stvoriti energetski najučinkovitije vozilo za naše kupce.”

Zašto kompletan paket za uštedu goriva može dati više od zbroja svih dijelova

Ostala poboljšanja novog asortimana teških kamiona uključuju ventilirane kočione pločice koje mogu uštedjeti energiju smanjujući otpor disk kočnica prilikom kočenja. Mjenjač I-Shift sa štednim hodom ažuriran je novom proizvodnom tehnikom, a na osovinama su promijenjeni materijali – obje izmjene doprinose poboljšanoj energetskoj učinkovitosti.
 

Međutim, najveći potencijal za uštedu goriva od svih ovih ažuriranja i značajki nastaje kada su sve kombinirane u jednom paketu. Također ih je važno kombinirati s klasičnim mjerama za uštedu goriva, kao što su spojleri, blatobrani, krovni i bočni usmjerivači zraka, limovi šasije i poklopci kotača, koji su posebno dizajnirani za svoju namjenu. 

Ažurirana funkcija I-See sada je primjenjiva na zakrivljenost ceste kao i na topografiju, što pomaže vozačima da voze učinkovitije na brdovitim i zavojitim cestama.

Osim toga, Volvo Trucks nudi i rješenje koje može automatski smanjiti visinu šasije pri brzinama većim od 60 km/h, za daljnje poboljšanje aerodinamičkih karakteristika. Svaka od ovih značajki ne samo da daje vlastiti doprinos uštedi goriva, već također pomaže poboljšati svojstva uštede goriva drugih značajki.
 

„To je slučaj kada je 1 + 1 = 3”, kaže Anders. „Ako optimizirate aerodinamiku na prednjem dijelu vozila, povećat ćete aerodinamičke prednosti poboljšanja na stražnjem dijelu vozila – i obrnuto. Aerodinamičniji kamion ima puno bolju inerciju slobodnog kotrljanja od kamiona s većim otporom, pa se prednosti sustava kao što je I-See višestruko povećavaju.”
 

*I-See je trenutačno dostupan samo za vozila s dizelskim motorom, no kasnije će biti dostupan za pogone na plin i električnu energiju.

 

 

Želite li znati više? Upoznajte naše kamione  i kako ih možemo prilagoditi vašim potrebama.