TRUCKS

Helena Knappe Markus Fabiansson
2024-02-19
Učinkovitost goriva
Authors
Helena Knappe
Voditeljica odjela Originalni dijelovi Volvo
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Pet načina za uštedu goriva i energije uz dijelove i usluge Volvo Trucks

Smanjivanje troškova goriva stalan je izazov za sve vlasnike kamiona i ključno za profitabilno poslovanje. Mnogi čimbenici doprinose učinkovitosti potrošnje goriva kamiona, uključujući način na koji se koristite i upravljate vozilom. Evo pet područja u kojima možete još više povećati učinkovitost svog vozila. 

Podaci i digitalizacija omogućuju praćenje potrošnje goriva u stvarnom vremenu

1. Koristite se podacima i digitalizacijom za poboljšanje tehnika vožnje

Način na koji se kamion vozi može imati veliki utjecaj na njegovu potrošnju goriva i energije. Na primjer, vožnja bez korištenja pedale gasa i smanjivanje kočenja i ubrzavanja na najmanju moguću mjeru poboljšat će učinkovitost. Nepotreban rad u slobodnom hodu smanjuje učinkovitost. Prikupljanjem i analizom podataka moguće je identificirati područja za poboljšanje i provesti radnje koje će pomoći smanjiti potrošnju.

 

Digitalne usluge Volvo Trucks Gorivo i okoliš i Energija i okoliš, koje su dostupne u sustavu Volvo Connect, omogućavaju jasna i sažeta izvješća o potrošnji goriva ili energije iz pojedinačnih vozila i cijelih voznih parkova. Pokriva ponašanja u vožnji kroz nekoliko parametara koji uključuju kočenje i ubrzavanje, prilagodbu brzine, predviđanje i slobodan hod.

S pomoću podataka vozači mogu usavršiti svoje tehnike vožnje i pritom ostvariti uštedu goriva i energije.”

„Čak i najvještiji i najiskusniji vozači mogu pronaći prostor za napredak”, kaže Markus Fabiansson, voditelj ponude usluga u kompaniji Volvo Trucks. „S pomoću podataka vozači mogu usavršiti svoje tehnike vožnje i pritom ostvariti uštedu goriva i energije.”
 

Saznajte više o tome kako povezivost i analiza podataka mogu doprinijeti vožnji s učinkovitijom potrošnjom goriva i energije

Servisni tehničari mogu riješiti niz problema koji uzrokuju nepotrebno visoku potrošnju goriva.

2. Redovito servisiranje vozila i ažuriranje softvera

Dobro održavano vozilo štedi gorivo. Redovitim servisiranjem tehničari mogu riješiti probleme poput otpora kočnica, začepljenih filtara, curenja goriva i padova tlaka, poravnanja kotača i drugih problema koji, ako se ne riješe, mogu uzrokovati povećanu potrošnju goriva.

 

Time se također osiguravaju redoviti servisni intervali za zamjenu ulja, što pomaže da motor radi uz minimalno trenje i gubitke energije. Osim toga, servisiranje može uključivati i najnovija ažuriranja softvera, koja mogu poboljšati performanse i učinkovitost potrošnje goriva. Saznajte više o tome kako redovitim održavanjem možete uštedjeti na gorivu.

 

Servisni ugovor najjednostavniji je i najpraktičniji način da osigurate redovno servisiranje i održavanje. Saznajte više o različitim Volvo servisnim ugovorima u ponudi ili se obratite najbližem zastupništvu kompanije Volvo Trucks.
 

3. Uvijek provjerite je li tlak u gumama ispravan

Kao dio općih sigurnosnih propisa EU-a (GSR), sustavi za nadzor tlaka u gumama sada su obvezni na svim novim kamionima od 2024. Oni olakšavaju praćenje tlaka u gumama u stvarnom vremenu s pomoću senzora u svakom kotaču kako bi se izbjegli incidenti povezani s gumama i povećavala razina sigurnosti i mobilnosti.

 

Premalo napuhane gume uzrokuju povećani otpor kotrljanja i time povećanu potrošnju goriva i energije, stoga se uvijek isplati održavati ih na optimalnom tlaku.

 

Usluga nadzora guma kompanije Volvo Trucks operaterima voznih parkova pruža potpuni pregled njihovih kamiona i prikolica u sustavu Volvo Connect, čime se smanjuje rizik od troškova i smetnji radi problema povezanih s gumama. Usluga omogućuje upozorenja za preniski i prekomjerni tlak u gumama, kao i upozorenja o probijanju gume i za otkrivanje kvarova. Također omogućuje i prikaz statusa baterije senzora, pregled temperature guma i otkrivanje sporog propuštanja.

Saznajte više o utjecaju koji otpor kotrljanja i gume mogu imati na potrošnju goriva.

 

4. Ako vozite električni kamion, predgrijavanje akumulatora možete izvesti s pomoću aplikacije My Truck

U električnom kamionu predgrijavanje akumulatora osigurava iskorištavanje njegove pune snage i pomaže povećati energetska učinkovitost. Također pomaže produljiti vijeka trajanja akumulatora. Putem funkcije Ready-to-run u aplikaciji My Truck App moguće je unaprijed daljinski postaviti automatsko uključivanje sustava grijanja kabine. Na taj će način akumulator kamiona uvijek biti na optimalnoj temperaturi u trenutku polaska.

 

Otkrijte više savjeta za povećanje dometa električnog kamiona.

Svladavanje otpora zraka značajno pridonosi potrošnji goriva kamiona, ali se može svesti na najmanju moguću mjeru usmjerivačima, spojlerima i blatobranima.

5. Prilagodite svoje vozilo za poboljšanu aerodinamiku

Krovni i bočni usmjerivači, spojleri, blatobrani, obloge šasije i poklopci kotača mogu doprinijeti poboljšanju aerodinamike i učinkovitosti goriva. Međutim, kako za maksimalnu učinkovitost važno je ta dodatna oprema prilagođena konfiguraciji kamiona i njegove prikolice.

 

„Sve što možete učiniti da površinu kamiona učinite glatkijom i zatvorite zazore poboljšat će učinkovitost potrošnje goriva”, kaže Helena Knappe, voditeljica odjela originalnih dijelova Volvo. "Kako bi se postigla optimalna aerodinamika, preporučuje se upotreba dijelova i dodatne opreme od originalnog proizvođača kamiona jer je takva oprema projektirana da savršeno odgovara vozilu.”

Sve što možete učiniti da površinu kamiona učinite glatkijom i zatvorite zazore poboljšat će učinkovitost potrošnje goriva.”

Ovdje možete pronaći dodatne informacije o važnosti aerodinamike. Za više informacija o navedenim uslugama obratite se najbližem zastupništvu kompanije Volvo Trucks.

 

Saznajte više o tome kako tehnologija može doprinijeti ekonomičnijoj vožnji, uključujući i:

  • Kako povezane usluge i dobra tehnika vožnje smanjuju potrošnju goriva i emisije CO2
  • Kako primijeniti digitalne usluge treniranja vozača u praksi
  • Kako umjetna inteligencija i strojno učenje pokreću razvoj budućih usluga za treniranje vozača

 

Vezani članci