TRUCKS

Marcos Weingaertner Ivar Sahlén
2024-02-15
Tehnologija i inovacije Učinkovitost goriva
Authors
Marcos Weingaertner
Product Manager
Ivar Sahlén
Chief Project Manager

Više okretnog momenta i snage za Volvo FH16 – to je novi motor D17

Snaga i okretni moment u najzahtjevnijim zadacima u industriji kamionskog prijevoza čine ključnu razliku. Zato je Volvo Trucks razvio novi motor D17. S do 780 KS i 3800 Nm ovo je najsnažniji motor kompanije Volvo Trucks dosad. Projektiran je da s lakoćom upravlja najtežim opterećenjima i istovremeno pruža izvanrednu produktivnost i izdržljivost.

Novi veći 17-litarski motor D17 kompanije Volvo Trucks nudi ogromnu snagu i okretni moment za najzahtjevnije kupce i primjene. Snaga motorne kočnice bez presedana je u cijelom rasponu brzina, a odziv motora izvanredan, što omogućuje brzo mijenjanje stupnjeva prijenosa. Sve u svemu, ovo rezultira najboljim voznim svojstvima u klasi. Vlasnici kamiona također će cijeniti poboljšanu učinkovitost potrošnje goriva i povećanu nosivost.

 

Motor D17 dostupan je u najnovijoj verziji modela Volvo FH16 i na novom modelu Volvo FH16 Aero. Kombinacija vrhunske kabine i motora D17 čini ga savršenim izborom za najteže zadatke.

 

„Kupci koji odaberu ovaj motor doslovno će osjetiti razliku pri vožnji ovog kamiona. Također vjerujem i da će osjetiti razliku u smislu poboljšane produktivnosti i uštede goriva. To je motor koji ima puno potencijala za poboljšanje performansi i profitabilnosti prijevozničkog posla i istovremeno za smanjenje emisija CO2,” kaže Marcos Weingaertner, direktor proizvodnog programa u kompaniji Volvo Trucks.

Kako generirati više snage s manje goriva

Motor D17 rezultat je vlastitih internih inženjerskih vještina i sposobnosti u kompaniji Volvo Trucks. Zadatak je bio razviti motor koji može zadovoljiti najviše zahtjeve za snagom, okretnim momentom, motornom kočnicom i energetskom učinkovitošću. A i dalje je trebao biti lagan i s brzim odzivom. Ivar Sahlén, glavni voditelj projekta grupe Volvo Group Trucks Technology Powertrain, objašnjava zašto:

 

„Kada se penjete po strmim uzbrdicama s maksimalnim opterećenjem na teškoj cesti u rudniku, u šumi ili na autocesti, jednostavno ne želite zapeti”, kaže. „U takvim situacijama vučna snaga i brzo mijenjanje stupnjeva prijenosa od najveće su važnosti za obavljanje posla. Zato smo sve svoje napore usmjerili na to da motor D17 bude vrlo snažan, pouzdan i ima brzi odziv. Osjećate da možete vjerovati stroju.”

 

Snaga i učinkovitost potrošnje goriva motora D17 rezultat su više različitih poboljšanja. Inženjeri kompanije Volvo tražili su sve moguće načine za smanjenje unutarnjeg trenja uz učinkovitije stvaranje snage.

 

Evo nekih od tehničkih rješenja koja motoru D17 daju njegove karakteristike:

 

  • Zapremina 17,3 litara.
  • Novi učinkoviti turbopunjač koji pojačava odziv motora i poboljšava iskustvo vožnje.
  • Inovativni patentirani dizajn valovitog klipa kompanije Volvo koji optimizira izgaranje i smanjuje emisije.
  • Povećani vršni tlak u cilindru omogućava veću izlaznu snagu.
  • Novi dizajn injektora koji osigurava najbolju ekonomičnost goriva.
  • Dorađeni pokretni dijelovi, optimizirani za smanjenje trenja.
  • Poboljšani mjenjač koji može upravljati ogromnom snagom i okretnim momentom.

Koje će industrije imati najviše koristi od motora D17?

Transportni segmenti i primjene u kojima će snaga i okretni moment motora D17 biti najkorisniji:

  • Teški građevinski radovi Veliki građevinski projekti ili rudnici gdje je visoka produktivnost ključna. Snaga i okretni moment su naprijed i u sredini.
  • Prijevoz trupaca U državama poput Švedske, Finske i Norveške ogromne količine drva redovito se prevoze iz šuma u tvornice za preradu ili u luke. Ceste su često brdovite, a kombinacija velike snage motora i performansi motornih kočnica povećat će produktivnost.
  • Teški transport Kada prevozite veliku opremu kao što su teški strojevi i lopatice turbina za vjetrenjače, potreban vam je kamion s motorom s velikim momentom kojem možete vjerovati u svakoj situaciji.
  • Teški prijevoz na duge relacije i cestovni vlakovi Za dulje kombinacije (primjerice u Australiji) koje putuju brzinom od 90 – 100 km/h ili nose 220 tona ili više, potrebni su robusni i snažni motori. Osim toga, za prijevoz na velike udaljenosti s teškim teretima u izazovnoj topografiji, Volvo FH16 Aero s motorom D17 osigurava dobru prosječnu brzinu i produktivnost.
     

Kako bi se zadovoljile potrebe različitih kupaca unutar svakog segmenta, motor D17 dostupan je u tri različite specifikacije:

 

  • 780 KS i 3800 Nm
  • 700 KS i 3400 Nm
  • 600 KS i 3000 Nm
„Kupci koji odaberu ovaj motor doslovno će osjetiti razliku pri vožnji ovog kamiona. To je motor koji ima mnogo potencijala za poboljšanje performansi i profitabilnosti prijevozničkog posla i istovremeno za smanjenje emisija CO2.”

Snažan, ali s manjim utjecajem na okoliš

Za naše kupce dostupne su alternative bez fosilnih goriva. Sve razine snage certificirane su za rad na obnovljivo gorivo HVO. Verzija od 700 KS također je certificirana za 100 %-tni biodizel (B100), koji će biti dostupan tijekom druge polovine 2024.
 

Kada je u pitanju održivost, Marcos Weingaertner ističe da će motor D17 imati učinkovitost potrošnje goriva i kapacitet za rad na HVO, a B100 će zadovoljiti kupce koji u svojim operacijama žele imati nizak utjecaj na okoliš.
 

„Biodizel HVO i B100 obnovljiva su goriva koja se mogu proizvesti iz 100 % obnovljivih izvora kao što su otpad od hrane ili biljna ulja. Vožnja na HVO ili B100 značajno smanjuje emisije ugljika”, kaže on.

„Naši su inženjeri uistinu obavili sjajan posao, fokusirajući se na sve važne detalje u razvoju motora”, kaže Ivar Sahlén. „Motor je temeljito ispitan u stvarnim primjenama, a izvješća vozača potvrđuju pouzdanost i performanse motora D17.”
 

Sve što trebate znati o našim dosad najsnažnijim teškim kamionima: Volvo FH16 i Volvo FH16 Aero.
 

Također možete pročitati više o jedinstvenom aerodinamičnom dizajnu modela Volvo FH16 Aero ovdje, uključujući i:

  • Kako taj model postavlja nove standarde u energetskoj učinkovitosti i aerodinamici.
  • Kako su napredni inženjering i novo zakonodavstvo omogućili projektiranje tog modela.
  • Što se još može učiniti za daljnje poboljšanje energetske učinkovitosti.