TRUCKS

Bert Johansson
2022-03-24
4 min
Ušteda goriva
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Koliko dobro održavanje vozila može uštedjeti gorivo

Dobro održavan kamion štedi gorivo. Evo nekoliko primjera područja u kojima će redovito održavanje vaše vozilo održati u dobrom stanju i pomoći vam izbjeći nepotrebno povećanje potrošnje goriva. 

 

Trošite manje uz kvalitetnije gorivo

Svojstva goriva mogu se razlikovati i to može utjecati i na ekonomičnost goriva kamiona i na pouzdanost sustava goriva. Razlika u potrošnji goriva može iznositi do pet posto, ovisno o karakteristikama goriva. Korištenje goriva s udjelom sumpora višim od deset dijelova na milijun (ppm) također može oštetiti motor i sustav naknadne obrade ispušnih plinova. Iz tog razloga uvijek koristite ispravno gorivo koje je naveo proizvođač.

 

Održavajte svoje filtre za čestice čistima i protočnima

Kamioni s Euro 6 motorima opremljeni su filtrom za čestice poznatim i kao filtar za čestice dizelskog goriva (DPF), a on koji uklanja čađu iz ispušnih plinova kako bi udovoljio važećim zakonima o emisijama norme Euro 6. No, nepravilno održavanje može povećati potrošnju goriva do dva posto. Također može uzrokovati ubrzano trošenje motora, emisije koje premašuju standarde Euro 6, oštećenje filtra i neplanirane prekide u radu.

Kako biste to izbjegli, uvijek koristite ispravno gorivo i ulje koje je naveo proizvođač. Inače riskirate začepljenje i oštećivanje filtra za čestice dizelskog goriva. Filtar za čestice također treba redovito čistiti prema postupku opisanom od strane proizvođača.

 

Održavajte savršenu temperaturu ulja

Ispravna temperatura ulja u mjenjaču smanjuje otpor i ima pozitivan učinak na ekonomičnost goriva. Na temperaturama do 20 °C (i prije nego što se vozilo vozi duže razdoblje – oko sat vremena) ulje se zagrijava u hladnjaku ulja, čime se štedi do 0,3 posto goriva. U toplijim klimama hladnjak ulja mjenjača također sprječava pregrijavanje ulja, a time ujedno smanjuje trošenje dijelova.

 Važno je koristiti preporučeno ulje odgovarajuće viskoznosti i gustoće. To se odnosi i na ulje motora i osovine.

 

Pazite na moguće propuštanje zraka

Kada dođe do propuštanja u pneumatskom kočnom sustavu potrošnja goriva može se povećati do dva posto ovisno o tome koliko se zraka propušta. To je zato što se kompresor mora uključiti u slučaju propuštanja, što zahtijeva približno 15 konjskih snaga iz motora. Uvijek postoji određeni stupanj propuštanja zraka, na primjer kada je kamion parkiran preko noći ili tijekom razdoblja tjednog odmora. Ali kada se tijekom kraćih pauza gubi značajna količina zraka, to ukazuje da je došlo do značajnijeg propuštanja. Rizik od propuštanja zraka posebno je velik na spojkama za prikolicu.

 

Provjerite jesu li kotači poravnati

Nepravilna geometrija prednjih i stražnjih osovina dovodi do nestabilnog upravljanja i povećanog otpora zraka. Na standardnom tegljaču to može povećati potrošnju goriva do tri posto. Čak je i veći ako geometrija osovina prikolice također nije pravilna. Ako niti jedna od osovina prikolice nije pravilno poravnata, potrošnja goriva može se značajno povećati.

 

Napušite gume do odgovarajućeg tlaka

Nedovoljno napuhane gume povećat će otpor pri kotrljanju, a to će povećati potrošnju goriva. Testovi pokazuju da tlak u gumama koji je prenizak za samo jedan bar može povećati potrošnju goriva za dva posto. Također može smanjiti vijek trajanja gume za oko 20 posto.


Svaki od ovih malih postotaka može brzo dovesti značajnog troška, a zajedno vam mogu uzeti veliki dio zarade. To je samo još jedan razlog zašto je neophodno redovito servisiranje.


Pročitajte više o uslugama kompanije Volvo Trucks.