TRUCKS

Tomasz Jaworski
2022-03-28
3 min
Mobilnost Ušteda goriva
Author
Tomasz Jaworski
Services Offer Portfolio Manager

Šest načina za povećanje mobilnosti vašeg kamiona

Svaka minuta prekida u radu znači izgubljeni prihod. Evo šest načina na koje možete održati svoje vozilo na cesti što je dulje moguće, od jednostavnih i izravnih do onih koji iskorištavaju sve prednosti povezivosti.

 

Najučinkovitiji način za izbjegavanje kvara je proaktivan pristup i poduzimanje preventivnih mjera kojima se sprečava njegovo pojavljivanje. Napredak u tehnologiji i povezivosti već nam je donio asortiman povezanih usluga koje mogu pomoći u predviđanju i sprečavanju kvara.


Istovremeno, povremeni prekidi u radu još uvijek su neizbježan dio industrije, stoga je važno uvijek biti spreman na najgore i na pravovremenu reakciju u slučaju kvara.


Uz pravu podršku, oko 80 posto očekivanih kvarova moguće je izbjeći ili barem ublažiti proaktivnim mjerama, a u slučaju kvara, posljedice se ublažavaju reaktivnim mjerama.

 

1. Dnevni pregledi.

Prva i najjednostavnija mjera koju možete poduzeti za proaktivno izbjegavanje kvara jest brzi vizualni pregled vašeg vozila na početku svakog dana. Ulaganje od nekoliko minuta dnevno moglo bi vam dugoročno uštedjeti puno vremena i novca ako vam to pomogne rano uočiti kvar ili neispravnost.

 

2. Prilagodite raspored servisa tako da odgovara vašem vozilu.

Učestalost servisiranja kamiona ovisi o načinu njegove upotrebe, te može varirati ovisno o različitim čimbenicima. U idealnom slučaju raspored servisa osigurat će ne samo to da je vaš kamion uvijek u dobrom stanju, već i smanjiti vrijeme provedeno u servisnoj radionici na minimum. Dok se tradicionalno kamioni servisiraju prema unaprijed određenim intervalima, povezivost omogućuje optimizaciju prilagođenog rasporeda servisa na temelju stvarne upotrebe i stanja vozila. Na ovaj se način planirani posjet servisu može pomaknuti ranije, ako je to potrebno, ili, ako nije, odgoditi.

 

3. Uložite u praćenje u stvarnom vremenu.

Povezivost omogućuje i kontinuirano praćenje vozila i pojedinih komponenti, te otkrivanje neispravnosti prije nego što one prouzroče ozbiljan kvar. Vrijedi istražiti dostupne opcije jer bi vam se ulaganje u takvu uslugu moglo brzo isplatiti. Planirani posjet radionici uvijek će biti jeftiniji i jednostavniji za rješavanje od neočekivanog kvara usred zadatka.

 

4. Daljinski ažurirajte softver vašeg vozila.

U modernim vozilima ažuriranja softvera sve su važniji dio svakog posjeta servisu – a to se ne mora nužno izvesti u servisnoj radionici. Pronalaženjem dobavljača koji može ponuditi takvu uslugu, možete smanjiti posjete vašeg vozila servisnoj radionici.

 

5. Pronađite ugovor o uslugama koji odgovara vama i vašim potrebama.

Većina proizvođača nudi niz ugovora o uslugama s različitim stupnjevima podrške. Najbolja opcija za vas ovisit će o vašim jedinstvenim potrebama: u konačnici biste trebali pronaći razinu usluga koja vam pruža potpunu bezbrižnost bez ulaganja u nepotrebne usluge.

 Ako je to primjenjivo, dobro je imati jedan ugovor o servisiranju koji pokriva cijelo vaše vozilo – kamion, kao i nadogradnu strukturu ili prikolicu – kako biste izbjegli odvojene posjete različitim radionicama.

 

6. Primite odgovarajuću podršku kada se dogode kvarovi na vozilu.

Kad god se to dogodi i gdje god da se dogodi, kada vam se kamion pokvari, morate imati pristup pomoći na cesti i vuči. Nudi li vaš davatelj usluga podršku tijekom radnog vremena vašeg vozila? Pokriva li pokrivenost usluge područja u kojima djelujete? Možete li s nekim razgovarati na svom jeziku ako ste u inozemstvu? Također je vrijedno zapitati se koja jamstva davatelji usluga mogu ponuditi, primjerice, koliko će vremena biti potrebno da se vozilo vrati na cestu, te kakvu naknadu mogu ponuditi ako se ta jamstva ne ispune.

 

Read more: How data and wireless technology are preventing trucks from breaking down.