TRUCKS

Pitate se hoće li vaš sljedeći kamion biti pokretan biodizelom? Ovo biste trebali znati

| 5 min
Ako vam se čini da sve manje ljudi govori o biodizelu, niste u krivu. Postoje jasni politički i tehnološki trendovi koji upućuju na to da bi potencijal biodizela kao glavne alternative dizelu mogao biti ograničen. U nastavku je nekoliko razloga zašto izgledi biodizela blijede i što bi moglo zauzeti njegovo mjesto.

Biogoriva se proizvode kemijskim reakcijama i toplinom za razgradnju sirovina kao što su škrob, šećeri i druge molekule. Pojam biogoriva uključuje biodizel prve i druge generacije koji se razlikuju po proizvodnom procesu i vrsti potrebne svježe sirovine. Biodizel prve generacije proizvodi se postupkom koji se naziva esterifikacija korištenjem jestivog bilja poput uljane repice, palminog i drugog biljnog ulja.  
 

Biodizel druge generacije poznat je i kao hidrogenizirano biljno ulje (HVO) proizvodi se postupkom hidrogenacije, odnosno obrade vodikom. HVO je mnogo fleksibilniji kada je u pitanju sirovina jer se može proizvesti iz otpada niske kvalitete poput životinjskih masti i ulja za kuhanje ili iz nejestivih izvora poput algi, slame, pa čak i gljiva.

 

Prednosti i mane biodizela

Kao gorivo biodizel ima niz prednosti. Sirovina je jeftina, proizvodni postupak pretvaranja sirovine u energiju relativno je jednostavan, a biodizel ispušta znatno manje CO2 kada izgara. Može se koristiti i s postojećom infrastrukturom i tehnologijom motora uz minimalne izmjene, pa čak i u kombinaciji s dizelom.
 

Ipak, vjerojatnost da biodizel postane glavno alternativno gorivo za kamione čini se sve manje vjerojatnom iz niza razloga. Prvi je učinkovitost, biodizel ima nižu iskoristivost energije (oko 10 % manje od konvencionalnog dizela), što znači da su potrebne veće količine goriva. Zatim, tu je i činjenica da biodizel možda nije prikladan za zimske uvjete budući da je temperatura na kojoj se gorivo skrućuje mnogo viša od dizela. Korištenje biodizela također može uzrokovati probleme u radu poput začepljenja i blokiranja mlaznica.
 

Osim učinkovitosti i tehnologije, šire prihvaćanje biodizela postavlja veća pitanja u vezi s održivošću. Kritičari prve generacije biogoriva tvrde da proizvodnja sirovina dovodi do krčenja šuma.
 

Zatim postoji i potencijalni sukob prve generacije biodizela s proizvodnjom hrane te utjecaj koji bi to moglo imati na cijene hrane jer se sve veće količine poljoprivrednog zemljišta prenamjenjuju za proizvodnju sirovina za gorivo. Ovakve brige imale su veliki utjecaj na zelene vjerodajnice biodizela, što je navelo Europsku komisiju da zaključi  da biogoriva na bazi usjeva neće bila prihvatljiva za uračunavanje u ciljeve EU-a za obnovljivi prijevoz za nacionalne vlade.

 

HVO: dostojan izazivač?

S obzirom na ove izazove zagovornici biodizela svoj su fokus pomaknuli na manje alternative koje troše manje vode i zemljišta kao što je HVO proizveden od organskih otpadnih proizvoda. Visoka kvaliteta HVO-a kao goriva i potencijal koji mnogi proizvođači naftnih derivata, posebice oni u Europi, vide u korištenju za  rješavanje problema prevelikog kapaciteta i male profitabilnosti rafinerija dovela je do povećanja ulaganja u ovo područje. Nedavno su najavljene najmanje tri nove europske investicije u HVO koje će pomoći rastu tržišta za gotovo 88,5 % u sljedeće 3 godine. Također raste interes iz Azije i Bliskog istoka.
 

Bi li HVO mogao biti odgovor na propast biodizela? Pa, i da i ne. HVO ima puno prednosti, ali to je još uvijek gorivo koje je skupo za proizvodnju u većini dijelova svijeta i pati od nedostatka sirovine. Unatoč rastućim ulaganjima, masovna proizvodnja HVO-a predstavlja izazov, što znači da je malo vjerojatno da će u skorije vrijeme dominirati tržištem alternativnih goriva, iako zasigurno može promijeniti izgled sektora biodizela. Gledano u cjelini, možda je najbolje zaključiti da će najizglednija upotreba biodizela prve i druge generacije biti kao dio mješavine s današnjim fosilnim gorivima.
 

 

Dopuna ostalim alternativnim gorivima

Iako biodizel možda nije izravno rješenje za postizanje budućnosti bez ugljika, on svakako može biti dopuna drugim alternativnim gorivima kao što su LNG te električni pogon. Pripremili smo vodič koji opisuje prednosti i nedostatke nekih od alternativa dizelu o kojima se trenutno najviše raspravlja.

Lars Mårtensson

Environment and Innovation Director at Volvo Trucks.

Vezani članci