TRUCKS

Razmišljate o prelasku na električni kamion za gradski prijevoz? Evo nekoliko pitanja koja biste trebali razmotriti.

| 5 min
Električni kamioni postali su stvarnost i potreba za mnoge prijevozne zadatke. Djelujete li u urbanim područjima i trebaju li vam neke smjernice u vezi sljedećeg koraka u primjeni rješenja za elektrificirani prijevoz? Evo nekoliko pitanja koja biste trebali razmotriti.

Kakve prijevozne zadatke obavljate?

Zahvaljujući niskoj razini buke i emisija, električni kamioni su idealni za rad u stambenim područjima i gradskim sredinama, kao na primjer za gradski prijevoz sakupljanja otpada, potrošnog materijala i lake građevinske radove.
 

Koliko je težak teret koji nosite?

Što je korisna nosivost veća, potrebno je više baterija za prelazak bilo koje dane udaljenosti. No, baterije doprinose vašoj ukupnoj težini, a težina utječe na doseg. To treba uzeti u obzir na primjer u građevinarstvu i primjenama gospodarenja otpadom. Prema uredbi Europske unije može se dopustiti jedna dodatna tona za vozila na alternativno gorivo kako bi se nadoknadila dodatna težina. U tvrtki Volvo Trucks prilikom određivanja specifikacija kamiona provodimo realistične simulacije ruta kako bismo osigurali da možete izvršiti svoj zadatak.
 

Koliko daleko morate voziti?

Električni kamioni trenutno mogu prijeći od 70 do 300 km uz punjenje preko noći, ovisno o primjeni. Planiranje zadataka na većim udaljenostima očito znači zakazivanje daljnjeg punjenja na određenim mjestima na putu, u skladu s radnim vremenom vozača.
 

Koje mogućnosti punjenja imate?

U početku vjerujemo da će većina kamiona biti napunjena preko noći u matičnoj bazi kupca. Dodatni brzi DC punjači postaju zanimljiva opcija kod djelatnosti u dvije smjene. Kako električna vozila postaju sve češća, pojavit će se i potreba i mogućnost njihovog punjenja na mnogo različitih mjesta kao što su benzinske postaje, utovarne rampe, servisne radionice, stajališta za kamione i druga mjesta na kojima su kamioni parkirani. Kada isporučujemo kamion u tvrtki Volvo Trucks, oprema za punjenje je uključena i pažljivo procjenjujemo rutu s kupcem i izračunavamo gdje će biti potrebno punjenje kako bi se ispunili prijevozni zahtjevi.
 

Jeste li spremni ulagati u planiranje ruta i obuku vozača?

Da biste izvukli najbolje iz električnog kamiona, morate ga voziti na način da se rekuperira energija i maksimizira domet. Kako biste pomogli vozačima koristiti tehnologiju električnog pogona na najučinkovitiji način, tečaj za obuku i alati za pomoć pri planiranju ekonomičnih ruta za vaša vozila mogu biti isplativa investicija.
 

Hoće li električni kamioni pomoći imidžu vaše robne marke i poboljšati vaše poslovanje?

Kao tiša i održivija opcija električni kamioni vam mogu pomoći da smanjite ugljični otisak, poboljšate svoj imidž i osvojite ugovore s kupcima ili državnim agencijama koje imaju snažne ciljeve održivosti. Tiše i visokotehnološko vozilo također bi moglo biti privlačno vozačima koji su oskudan resurs. Ako su vam marketing i izgradnja imidža prioritet, elektromobilnost bi mogla biti dobra opcija za vas.
 

Želite li obavljati noćne gradske isporuke?

Mnogi veliki gradovi bilježe porast noćnih isporuka tišim električnim kamionima. Fleksibilnost koju nudi tvrtkama koje nisu opterećene otpremom kamiona u jutarnjoj špici je privlačna, a to omogućuje ekonomičnije raspoređivanje resursa. Smanjenje obujma vršnog prometa i onečišćenja bukom prioriteti su gradskih vlasti diljem svijeta.
 

Jesu li električni kamioni isplativ izbor?

Nove poslovne prilike postaju dostupne za tvrtke koje žele imati mogućnosti prevoziti robu na lokacije gdje to nije moguće i u vrijeme kada to nije moguće s kamionima na fosilna goriva. Sve veći broj gradova planira uvesti zone nulte emisije u kojima će biti dopuštena samo električna vozila. Raspravlja se i o porezima koji će podržati prelazak na društvo koje je više CO2-neutralno. Sve više tvrtki koje koriste električne kamione uključeno je u zelena partnerstva, što može značajno utjecati na poslovanje.
 

Jeste li spremni za sljedeći korak u rješenjima za elektrificirani prijevoz? Obratite se svom najbližem distributeru kako biste saznali više o prilikama za vaše poslovanje.

Jarkko Aine

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks

Vezani članci