TRUCKS

Ylva Dalerstedt
2023-02-22
Održivost Ušteda goriva
Author
Ylva Dalerstedt
Segment Manager Long Haul

Što je VECTO i kako utječe na vaš prijevoznički posao

U predstojećim godinama alat za izračun potrošnje energije vozila (VECTO) igrat će važnu ulogu u smanjenju emisija CO2 za kamione u EU. Njegov se utjecaj već može vidjeti kroz razvoj kamiona s učinkovitijom potrošnjom goriva, što koristi vlasnicima kamiona diljem svijeta.

VECTO je predstavljen i stupio je na snagu 2019. godine, kao dio zakona EU o emisijama CO2 (Uredba (EU) 2019/1242). To je u osnovi softver koji simulira emisije CO2 i potrošnju goriva za bilo koju kombinaciju kamiona na temelju podataka koje je unio proizvođač. To može uključivati specifikacije vozila, opterećenja, goriva i rute. Od 1. siječnja 2019. svi novi kamioni koji se prodaju u EU koji imaju bruto težinu veću od 3500 kg moraju se isporučiti zajedno s certificiranom deklaracijom o emisijama CO2 i potrošnji goriva koju je izradio alat VECTO.


Opća je namjera uredbe EU smanjiti emisije CO2 iz teških vozila za 15 % do 2025. (u usporedbi s razinama za 2019.) i 30 % do 2030. godine (iako se o ciljnoj vrijednosti za 2030. još uvijek raspravlja i ona bi mogla biti još viša). Uloga je VECTO-a ponuditi standardizirani alat za praćenje napretka svakog proizvođača kamiona u smanjivanju emisija CO2 i osiguravanje usklađenosti s propisima.


Kakav je VECTO utjecaj imao na vlasnike kamiona?

Budući da je VECTO primarno namijenjen proizvođačima kamiona, najvećim dijelom nije imao izravnog utjecaja na vlasnike kamiona i prijevozničke tvrtke. Međutim, imao je značajan neizravan utjecaj poticanjem razvoja vozila i usluga s učinkovitijom potrošnjom goriva. Na primjer, nedavno je neovisno ispitivanje pokazalo da neki modeli kamiona sada troše 18 % manje goriva nego u istom ispitivanju provedenom prije četiri godine.

„Samo u posljednjih nekoliko godina napravili smo ogroman napredak u povećanju učinkovitosti potrošnje goriva na našim kamionima, a to je dijelom i zato što imamo alat kao što je VECTO”, kaže Ylva Dalerstedt, direktorica segmenta prijevoza na duge relacije u kompaniji Volvo Trucks. „Rezultat toga nije samo približavanje EU ispunjavanju obveza iz Pariškog sporazuma, već i pružanje pomoći prijevozničkim tvrtkama u ispunjavanju njihovih ciljeva za smanjenje emisija CO2 i uštedu na troškovima goriva.”

VECTO ne samo da približava EU ispunjavanju zadanih klimatskih obveza, već i pomaže prijevozničkim tvrtkama da ispune svoje ciljeve za smanjenje emisija CO2, kao i da uštede na troškovima goriva

Treba napomenuti da VECTO daje simuliranu vrijednost potrošnje goriva na temelju zadanih nosivosti i specifičnih ruta, međutim stvarna potrošnja goriva još uvijek se može dodatno poboljšati kroz stvari kao što su obuka vozača i pametna softverska rješenja – faktore koji još nisu u potpunosti integrirani u alat VECTO.

Osim toga, vlasnici kamiona i prijevozničke tvrtke mogu upotrebljavati deklaracije za usporedbu različitih specifikacija kamiona povezanih s potrošnjom goriva i emisijama CO2. „Postoje neke tvrtke koje vide vrijednost u deklaracijama jer deklaracije nude transparentnost i omogućuju usporedbe temeljene na činjenicama”, kaže Ylva. „Tako da, ako ste stvarno zainteresirani za smanjenje emisija CO2 ili potrošnje goriva, VECTO i VECTO deklaracije mogu biti dobar alat za donošenje još informiranijih odluka.”

Što je slijedeće?

EU je 2021. godine objavila svoje prvo izvješće koje se temelji na rezultatima VECTO iz prve godine upotrebe koji su pokrivali kamione proizvedene u 2019. godini. Time je utvrđen status za vozne parkove teških kamiona u Europi za tu godinu i postavljena je osnova za buduće ciljeve smanjenja emisije ispušnih plinova. Sada je odgovornost proizvođača da smanje emisije svojih vozila kako bi ispunili cilj EU-a od 15 % smanjenja emisija do 2025. godine.

„S alatom VECTO svi proizvođači kamiona imaju jedan zajednički alat i metodologiju za određivanje vlastitog CO2 otiska i praćenje napretka ispunjavanja klimatskih ciljeva”, kaže Ylva. „Za naše inženjere i timove za razvoj proizvoda smanjenje VECTO vrijednosti naših vozila veliki je motivator i opipljiv cilj prema kojem radimo.”

S alatom VECTO svi proizvođači kamiona imaju jedan zajednički alat i metodologiju za određivanje vlastitog CO2 otiska i praćenje napretka ispunjavanja klimatskih ciljeva

Kako se približava rok EU-a za smanjenje emisija CO2 za 15% do 2025. godine, važnost alata VECTO za proizvođače teških kamiona sve se više povećava, a u predstojećim godinama vlasnici kamiona mogu se radovati tržištu kamiona s još boljom učinkovitošću potrošnje goriva.

Za dodatne informacije o alatu VECTO posjetite web-stranicu Europske komisije na kojoj možete pronaći:

  • Dokumentaciju o cijelom zakonu
  • Često postavljana pitanja
  • Podrobne detalje o načinu rada simulacije