TRUCKS

Anna Wrige Berling
2023-03-02
Sigurnost
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Zašto je današnji gradski promet veći izazov za vozače kamiona

Vozači kamiona suočavaju se sa sve većim brojem sigurnosnih izazova na našim prometnim gradskim cestama. Zašto je to tako i kako se rješava sigurnost kamiona u našim rastućim gradovima?
 

Nema sumnje da naši gradovi rastu eksponencijalnom brzinom. Prema UN-u 2018. godine 55 % svjetskog stanovništva živjelo je u urbanim područjima, a očekuje se da će se udio do 2050. povećati na 68 %. U mnogim gradovima cestovna infrastruktura nije se razvijala istim tempom, što je uzrokovalo povećane gužve i otežane uvjete vožnje za vozače kamiona i sve raznolikiji raspon korisnika cestovnog prometa u cijelom svijetu.
 

Iako se trenutačno malo zna o utjecaju električnih skutera na prometne nesreće, njihovo nedavno širenje dodalo je još jednu dimenziju sve većem broju pješaka i biciklista na cestama. Također često postoji nedostatak svijesti o mrtvim kutovima kamiona među ovim vrstama ranjivih sudionika u prometu.
 

Pametni telefoni mogu jako omesti pozornost svih sudionika u prometu i dodatno doprinijeti složenosti situacije. Prema Nacionalnoj upravi za sigurnost cestovnog prometa rastresenost u vožnji postala je značajnim uzrokom sudara vozila u SAD-u, pri čemu se velik udio ometanja u vožnji odnosi slanje tekstualnih poruka za vrijeme vožnje. Također je uobičajeno vidjeti pješake – pa čak i bicikliste – kako se kreću dok slušaju glazbu ili gledaju u svoj telefon, s ograničenom sviješću o svojoj okolini. Studije pokazuju da gotovo jedna petina (17 %) svih pješaka koji prelaze cestu ne obraća pozornost na promet jer se koriste svojim pametnim telefonom (Izvješće o sigurnosti kompanije Volvo Trucks za 2017. godinu).
 

Porast e-trgovine i njezin utjecaj na isporuke kamionima

Porast e-trgovine predstavlja dodatne sigurnosne izazove za vozače kamiona. To uključuje potrebu za bržim rokovima isporuke i nedostatak prikladnog parkirališta za sigurno izvršavanje isporuka u sve većem rasponu urbanih lokacija. Godišnja anketa koju je proveo Američki institut za istraživanje prometa naglašava kako je procvat e-trgovine intenzivirao pitanje parkiranja kamiona u gradovima.
 

„Vozači kamiona u gradovima danas se svakodnevno suočavaju s teškim uvjetima vožnje: često kratki rokovi za obavljanje posla, izazovna cestovna infrastruktura za sigurno manevriranje vozilom i potreba da ostanete na oprezu s obzirom na mnoge rizike od sudara na našim zakrčenim gradskim cestama,” kaže Anna Wrige Berling, direktorica odjela za sigurnost prometa i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.
 

Sigurnost kamiona u gradovima sada dobiva priznanje kakvo zaslužuje

S povećanom urbanizacijom i raznovrsnijom mješavinom sudionika u prometu koji se međusobno bore za prostor, sigurnost na cestama postala je visok prioritet na dnevnom redu mnogih kreatora gradskih politika. Činjenica da su posebno ugroženi mladi sudionici u prometu – prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) vodeći su uzrok smrti u svijetu osoba od 5 do 29 godina prometne nesreće – također je povećala potrebu za većom sigurnošću na gradskim cestama.
 

Vidljivost je jedan od najvećih problema za vozače kamiona, posebice kada su u pitanju ranjivi sudionici u prometu. U Londonu kamioni su nesrazmjerno uključeni u fatalne sudare s ovom skupinom sudionika u prometu. Iako kamionski promet čini samo četiri posto ukupnih prijeđenih kilometara u glavnom gradu, teška teretna vozila između 2015. i 2017. godine sudjelovala su u 63 posto fatalnih sudara u kojima su sudjelovali biciklisti i 25 posto fatalnih sudara u kojima su sudjelovali pješaci (Transport for London). Iz tog razloga London sada na snazi ima Standard izravne vidljivosti iz kabine (eng. Direct Vision Standard, DVS) na temelju toga koliko vozač može vidjeti izravno kroz prozore kabine. Kamioni moraju zadovoljavati obavezne standarde kako bi mogli ući u središte grada.
 

Za Europu 2024. godine na snagu stupa EU Uredba o općoj sigurnosti. Među ostalim zahtjevima, svi kamioni u Europi moraju imati tehnologiju aktivne sigurnosti za obavještavanje vozača o pojavljivanju ranjivog sudionika prometu u rizičnom području na prednjem, bočnom ili stražnjem dijelu vozila. Zahtjevi standarda izravne vidljivosti iz kabine uslijedit će 2029. godine. Kako bi se zadovoljio standard izravne vidljivosti iz kabine, promijenit će se dizajn kabine za sva tržišta.
 

Nadalje, dodatni sustavi kamera s pokrivenošću od 360 stupnjeva – četiri kamere sa svake strane kamiona – koji omogućuju potpuni pregled područja oko vozila sada su jeftiniji i dostupniji u zemljama s niskim prihodima. U zemljama s višim prihodima oni već imaju mjesto u mnogim gradskim kamionima.

„Vozači kamiona u gradovima danas se svakodnevno suočavaju s teškim uvjetima vožnje: kratki rokovi, izazovna cestovna infrastruktura i potreba da ostanete na oprezu s obzirom na mnoge rizike od sudara na našim zakrčenim gradskim cestama”

Prema nultoj stopi stradanja i sveobuhvatnom pristupu sigurnosti na gradskim cestama

Dugoročni je cilj Europske unije postići nultu stopu smrtno stradalih i teško ozlijeđenih osoba na europskim cestama do 2050. godine, poznat pod nazivom „Vizija nulte stope nesreća” (eng. Vision Zero).
 

Ujedinjeni narodi također imaju ambiciozan cilj – promicati smanjenje smrtnih slučajeva i teških ozljeda u prometnim nesrećama za 50 % do 2030. godine.
 

Matts-Åke Belin iz Svjetske zdravstvene organizacije, voditelj globalnog odjela Desetljeće akcije za sigurnost na cestama, kaže: „Ishod nesreća kamiona, zbog njihove težine i veličine, gotovo je uvijek težak. Sigurnost kamiona stoga je važan dio ovog globalnog cilja.”
 

Svjetska zdravstvena organizacija također potiče više hodanja i vožnje biciklom kako bi se smanjio utjecaj na okoliš i povećale dobrobiti za zdravlje. Da bismo to učinili, Belin kaže da sigurnost mora postati još više integrirana u način na koji dizajniramo gradove i organiziramo mobilnost.
 

„U prošlosti je sigurnost bila „dodatni” zahtjev i nesreće su se obično pripisivale ljudskoj pogrešci. Sada shvaćamo da moramo planirati ljudske pogreške i sustavnije pristupiti rješavanju pitanja sigurnosti na cestama. Dio toga je razmišljanje o sigurnosti prilikom projektiranja cesta i upotreba inovativne tehnologije koja je dostupna kao podrška vozačima kamiona i drugim sudionicima u prometu.

Kako se kamioni mijenjaju za sigurniju gradsku vožnju

Danas sigurnosni pojasevi, automatizirani mjenjači i, u novije vrijeme, automatizirano kočenje u nuždi, sustavi pomoći za držanje trake i tehnologija za izbjegavanje sudara, kao i kamere za mrtve kutove, omogućuju sigurnije iskustvo gradske vožnje za kamione. Situacija se poboljšala – Proteklih nekoliko desetljeća statistike u SAD-u i EU-u pokazuju kako se značajno smanjio broj nesreća sa smrtnim ishodom koje uključuju teška vozila, usprkos činjenici da se ukupan broj kamiona na cestama povećao.
 

Vrlo brzo vozači mogu očekivati i sljedeći korak – zakon koji osigurava provedbu najnovijih dostignuća u sustavima aktivne sigurnosti za kamione.
 

„Vrlo je jasno da vožnja kamiona u našim gradovima postaje sve veći izazov kada je u pitanju sigurnost. Ali s vizijom nulte stope nesreća kao prioritetom vozači kamiona počet će uviđati sveobuhvatniju, obaveznu sigurnosnu podršku, ne samo putem poboljšane izravne i neizravne vidljivosti, već i putem inteligentnih sustava upozorenja koji upozoravaju vozača na rizik od sudara. Međutim, sigurnost na cestama nije samo provođenje zakona. Riječ je o zajedničkom načinu razmišljanja u kojem nadležna tijela, korisnici cesta i sudionici u industriji moraju raditi zajedno kako bi smanjili broj smrtnih slučajeva u prometu i krenuli prema nuli”, kaže Anna Wrige Berling.

Pročitajte više o sigurnosnim ciljevima za EU i Ujedinjene narode ili saznajte sve što želite o nadolazećoj Uredbi o općoj sigurnosti (GSR). Također, ovdje možete pronaći dodatne informacije o sigurnosnim ciljevima kompanije Volvo Trucks i trenutačnim značajkama. 

insight.template.relatedInsights