TRUCKS

Markus Fabiansson
2023-10-09
Tehnologija i inovacije Mobilnost Učinkovitost goriva
Author
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Kada treba investirati u usluge upravljanja voznim parkom?

Što je veći vozni park kamiona, to vrjednijim postaje učinkovitiji sustav upravljanja voznim parkom. Ali koliko velik mora biti vozni park prije nego što to postane ključna investicija? Trebaju li i manji vozni parkovi tražiti usluge upravljanja voznim parkom?

Općenito, postoji korelacija između veličine voznog parka i spremnosti za ulaganje u usluge upravljanja voznim parkom. Što je veći vozni park, to su složenije njegove operacije, što znači da će korištenjem usluge ostvariti najveće dobitke. S druge strane, manje tvrtke često teže nalaze opravdanje za investiciju i nastavljaju s ručnim upravljanjem voznim parkom. Ali tako mogu propustiti mnoge prednosti današnjih usluga upravljanja voznim parkom.

„Svaka tvrtka s više od jednog kamiona treba raditi na upravljanju voznim parkom i prijevozom, što u osnovi znači osigurati da kamioni, prikolice i roba budu tamo gdje trebaju biti, na vrijeme”, kaže Markus Fabiansson, voditelj Ponude usluga, Volvo Trucks.

„Ali u današnjoj industriji to također uključuje analizu tehnika vožnje i učinkovite potrošnje goriva, koordiniranje svih servisiranja vozila, održavanja i popravaka kako bi se ostvarila maksimalna dostupnost, osiguravanje zakonske usklađenosti te odabir pravog vozača i pravog kamiona za određeni zadatak. Može biti vrlo teško i dugotrajno ručno upravljati svim tim procesima.”

Kako su digitalizacija i uvidi temeljeni na podacima promijenili usluge upravljanja voznim parkom

 

Posljednjih su godina digitalni alati poboljšali mogućnosti upravljanja voznim parkom i opseg dostupnih usluga. Omogućuju prikupljanje i obradu podataka u stvarnom vremenu, što može pomoći pojednostaviti svakodnevne transportne poslove i smanjiti papirologiju i administraciju. Podaci se, primjerice, mogu automatski preuzeti s tahografa kamiona i integrirati s drugim sustavima: na primjer, prijenos sati rada vozača u sustav plaća. To prijevozničkim tvrtkama može uštedjeti sate rada i administracije.

Digitalne usluge upravljanja voznim parkom također omogućuju pristup velikim količinama detaljnih informacija – što pomaže u stvaranju boljeg uvida u rad voznog parka. Na primjer, postoje digitalna rješenja koja mogu pratiti potrošnju goriva i ponašanje vozača te se upotrebljavati za prepoznavanje obrazaca i područja za poboljšanje. Na sličan način digitalna rješenja mogu pokazati emisije CO
2 – podatke koje sve više zahtijevaju kupci prijevoza, prijevozničke tvrtke i nadležna tijela.

Vrijednost usluga upravljanja voznim parkom, kao rezultat toga, nije više samo u praćenju kamiona u velikim voznim parkovima. One mogu pridonijeti poslovanju svake tvrtke – velike ili male.

Alati za upravljanje voznim parkom mogu pojednostaviti administraciju, kao i poboljšati planiranje usluga i smanjiti potrošnju goriva. Može biti vrlo teško ručno upravljati svim tim procesima.

Može li prijevoznička tvrtka biti premala za usluge upravljanja voznim parkom?

Implementacija sustava upravljanja voznim parkom zahtijeva vrijeme i ima svoju cijenu. Ne samo za same usluge, već i kako bi se osiguralo da su dostupne prave kompetencije za analizu podataka koje generiraju. Ali ulaganje se može vratiti kroz poboljšano vrijeme rada i produktivnost, kao i smanjene troškove i potrošnju goriva.

Iako su potencijalne koristi za veće vozne parkove veće, Markus je uvidio da su te prednosti dostupne svim prijevozničkim tvrtkama bez obzira na veličinu voznog parka. „Čak i vlasnik-vozač s jednim kamionom može se koristiti alatima za upravljanje voznim parkom kako bi imao veću kontrolu nad svojim vozilom. I dalje mu može pružiti korisne podatke koji mogu pomoći u pojednostavljenju administracije, kao i poboljšati planiranje usluga i smanjiti potrošnju goriva.”

 

Saznajte više o upravljanju voznim parkom i digitalnim uslugama koje mogu pomoći vašem poslovanju.