TRUCKS

Dieter De Waele
2023-09-11
Svijet vozača
Author
Dieter De Waele
Driver Development Manager

Kako privući nove vozače i riješiti nedostatak vozača

Vozači kamiona vrlo su traženi zbog nedostatka vozača u transportnoj industriji. Nedavna istraživanja pokazuju da se novi vozači koji su tek završili obuku suočavaju s preprekama u pronalaženju posla, često zbog ograničenog profesionalnog iskustva. To je tako iako je nedostatak vozača velik problem. Zašto je tako i što u vezi toga mogu učiniti prijevoznici?

Privlačenje novih vozača ključno je za transportnu industriju u cijelom svijetu. Godišnje izvješće upitnika o vozačima za 2022. Međunarodne unije za cestovni promet (IRU) naglašava globalni problem nedostatka vozača. Istovremeno, prema internom istraživanju iz 2021. na engleskom, njemačkom, francuskom i švedskom jeziku, 22 posto vozača ima negativno mišljenje o mogućnosti zapošljavanja.  Jedan novi vozač to sažima ovako:

„Pohađao sam obuku kako bih promijenio karijeru, misleći da bi trebalo biti prilično lako pronaći posao dok sa svih strana dolaze vijesti o manjku vozača. Stvarnost je bila šokantna: registriranje u agencijama, slanje životopisa i prijava na sve strane, ali općeniti odgovor koji dobivam nije nikakav odgovor ili se zahtijevaju najmanje dvije godine iskustva.”

Kada transportna industrija nameće cijene i želi što je više moguće skratiti vrijeme isporuke, to posebno utječe na nove i potencijalne vozače. Dieter De Waele voditelj je odjela za usavršavanje vozača i ističe kako svi naravno žele dobro obrazovane vozače s 10 godina iskustva, ali to nije u skladu sa stvarnošću.

„Lako je uplašiti se oglasa. Usredotočite se više na ono što vi kao poslodavac možete ponuditi vozačima umjesto da se fokusirate na ono što želite od njih. Prilikom zapošljavanja novih vozača pobrinite se da se oni osjećaju sigurno i informirano i ponudite im ugodno radno okruženje. Budite spremni i uložiti u odgovarajuću obuku jer će vam se to dugoročno isplatiti”, kaže Dieter.

Obuka kao način za stvaranje sigurnih i lojalnih vozača

Istraživanje pokazuje* da su ponuđeni programi pripravništva i obuke koje financira tvrtka bili popularni i relevantni novim vozačima jer je to odlučivalo o tome tko će im biti prvi poslodavac. Plaćena obuka financijski omogućuje školovanje i lakši ulazak u industriju, no neki su vozači izrazili strahove i nesigurnosti povezane s obukom.

„Obuka vam može donijeti dozvolu, ali vam ograničava vrijeme provedeno za volanom i neće vas uvijek pripremiti za stvarni svijet i mentalne i fizičke izazove s kojima biste se tamo mogli suočiti. Učenje od iskusnog vozača i razgovor s njim u stvarnom prometu i stvarnim radnim uvjetima može biti dio rješenja”, kaže Dieter De Waele.

U stvari, najčešća tema koju su tražili novi vozači (30 posto) bili su savjeti, uključujući općenita pitanja o industriji i o tome kako je biti vozač kamiona. Plaća je bila važan čimbenik (11 posto je tome dalo prioritet), ali obuka i mogućnost zapošljavanja bili su još važniji.

Neki su vozači smatrali da nisu dobro opremljeni za savladavanje zahtjeva posla za koji su tek završili obuku. Intenzivan pritisak poslodavca za brzom isporukom, u kombinaciji s nesigurnošću u manevriranju kamionom u gustom prometu i strahom od nesreća, natjerali su ih da razmisle o ranom davanju otkaza zbog psihičkog stresa.

„Mogu razumjeti da su novi vozači zabrinuti zbog svih zahtjeva i da se osjećaju nesigurno. Važno je da obuka vozača i praktične vježbe odgovaraju stvarnim situacijama, te da uprava tvrtke prepozna sve prednosti obuke. Obuka može koristiti vašem poslovanju i financijski, ali i u pogledu zadržavanja vozača", kaže Dieter.

Kombinacija kamiona i marke koja se upotrebljava na obuci možda neće uvijek biti ona koja se upotrebljava u stvarnoj radnoj situaciji i to, prema Dieteru, može izazvati stres. Osiguranje tereta, manevriranje i parkiranje u zahtjevnim situacijama, potencijalna obuka u administraciji koja je potrebna za posao, zajedno s iskustvom postojećeg vozača, aspekti su koji bi vozačima mogli olakšati uvod u njihov prvi posao i osigurati da ostanu.

 

Ključni motivatori za nove vozače

Nije iznenađujuće da je jedan aspekt koji se smatra ključnim motivatorom za nove vozače konkurentna plaća. Nezadovoljavajuća plaća, zajedno s drugim demotivirajućim čimbenicima poput stresa i nedostatka obuke, lako stvaraju poticaje za traženje novog poslodavca. Ali nekoliko mlađih vozača također je pitalo tijekom godina kako povećati svoju plaću i dobro zaraditi, pokazujući želju da izgrade karijeru u industriji i ostanu u tvrtki dugoročno. Obuka je bila drugi najvažniji motivator i istraživanje je to pokazalo kako je pristupačna obuka pomogla vozačima s raznovrsnim prošlim radnim iskustvima ući u industriju i postići dobar prihod.

„Plaća je glavni čimbenik, ali također su važne marke i stanje vaših kamiona te možete li učiniti da se vaši vozači osjećaju dobrodošli, sigurni i dobro informirani. A s obzirom na to da su novi vozači u početku obično pod stresom, istraživanja i iskustva pokazuju kako obuka ne samo da pomaže u stvaranju sigurnih i smirenih vozača, već i povećava vjerojatnost da će oni osjećati lojalnost tvrtki i ostati na poslu”, kaže Dieter.

Ovdje možete saznati više od podršci vozačima i usavršavanju vozača, ili se možete obratiti svom lokalnom kontaktu za Volvo Trucks.

* Interno istraživanje tvrtke Volvo Trucks iz 2021. na engleskom, njemačkom, francuskom i švedskom jeziku.