TRUCKS

Ylva Dalerstedt
2024-01-18
Održivost Uštedite gorivo
Author
Ylva Dalerstedt
Segment Manager Long Haul

Kako će ažurirana direktiva o europskim cestarinama (EuroVignette) utjecati na operativne troškove kamiona

Cestarine za kamione u EU mijenjaju se i naknade će dramatično porasti, posebno za kamione s dizelskim i plinskim pogonom. Njemačka sustav cestarina MAUT prvi će uvesti najnoviju direktivu EuroVignette. Kako će MAUT funkcionirati i što operateri kamiona mogu učiniti da smanje emisije i troškove? 
 

U ožujku 2022. revidirana je Direktiva o europskim cestarinama (EuroVignette) koja regulira naplatu cestarina za kamione u EU. Prema novim pravilima cestovne naknade za kamione koji putuju glavnim europskim autocestama uglavnom će do 2030. prijeći s vremenskih naplata na naplati prema stvarnim prijeđenim kilometrima.
 

Države članice EU-a također će morati postaviti različite visine naplate cestarina na temelju razreda emisija CO2 kamiona. Razred emisija određivat će se prema VECTO ocjeni kamiona, standardiziranom proračunskom alatu EU-a za mjerenje emisija CO2 na temelju podataka proizvođača. Od siječnja 2019. svi novi kamioni koji se prodaju u EU-u s bruto težinom vozila većom od 3,5 tona moraju imati certificiranu deklaraciju o CO2 i potrošnji goriva koju je izradio VECTO.
 

Danas su tvrtke koje rade s kamionima u Europi korak bliže tome da vide ovu reformu na djelu. Njemačka će biti prva koja će ažurirati svoj sustav MAUT (što na njemačkom znači „cestarina”), a promjene stupaju na snagu 1. prosinca 2023.
 

„Ambicija EU-a nije samo uskladiti cestarine za kamione diljem Europe. Cilj je potaknuti tvrtke koje rade s kamionima da prijeđu na čišće kamione kako bi pomogli u ispunjavanju nadolazećih klimatskih ciljeva. Kako bi se to postiglo, manje ekološki prihvatljivi kamioni postat će skuplji za rad, čime će se tvrtke koje se u svom radu koriste kamionima potaknuti na kupnju boljih alternativa,” kaže Ylva Dalerstedt, direktorica segmenta prijevoza na duge relacije u kompaniji Volvo Trucks. 

Način na koji specificirate svoj kamion za smanjenje potrošnje goriva, a time i emisija CO2, imat će glavnu ulogu po pitanju troškova.

Način na koji MAUT trenutačno vrši naplatu tvrtkama koje rade s kamionima znači da je u dobroj poziciji za uvođenje reforme europske direktive. Već primjenjuje naknade za onečišćenje zraka, a naplata se temelji na udaljenosti i nadziru je državne službe. Za države članice koje na jednak način upravljaju svojim cestarinama (Poljska, Belgija, Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Bugarska), rok za uvođenje novih zahtjeva jest ožujak 2024.
 

Koliko će ažurirani MAUT koštati tvrtke koje rade s kamionima i kako će to funkcionirati?

Za vožnju kamionom kroz Njemačku cestarina će značajno poskupjeti. Primjerice, trošak po kilometru za dizelski kamion s pogonom 4x2 gotovo će se udvostručiti – s 19 centi na 34,8 centi. Prethodno su kamioni s pogonom na plin bili oslobođeni plaćanja naknada za onečišćenje, ali uskoro će se, bez obzira na to radi li kamion na obnovljivi bioplin ili neobnovljivi prirodni plin, naplaćivati pristojba od 33,2 centa po kilometru*, što je gotovo jednako kao za kamion s dizelskim motorom. To je zato što izračun VECTO uzima u obzir samo emisije CO2 iz ispušne cijevi.
 

Bez obzira na to kamioni se mogu optimizirati za bolji razred emisija i niže naknade – a čak i male prilagodbe mogu napraviti veliku razliku u troškovima, kaže Ylva Dalerstedt. „Smanjenje emisija od 5 % koje je izračunao VECTO moglo bi značiti prelazak dizelskog kamiona 4 x 2 iz razreda 1 u razred 2. Smanjenje od daljnjih 3 % moglo bi dovesti do toga da pređe u razred 3. To znači da će način na koji specificirate svoj kamion za smanjenje potrošnje goriva, a time i emisija CO2, imati važnu ulogu.”
 

Sustav MAUT kategorizirat će kamione prema težini i broju osovina, a postoji pet razreda emisija (s odgovarajućim naknadama po kilometru), kao što je prikazano u animaciji u nastavku.

*Brojke se temelje na kamionu težine veće od 18 tona s više od pet osovina.

Njemačka će biti prva država koja će 1. prosinca 2023. implementirati nove razrede emisija, s dramatičnim porastom troškova za kamione s dizelskim i plinskim pogonom. Ukupna cijena naknada ovisi o težini kamiona i broju osovina.

Važno je napomenuti da će se klasifikacija vozila u razrede emisija CO2 2 i 3 ponovno izračunati šest godina nakon prve registracije (na temelju graničnih vrijednosti primjenjivih u vrijeme pregleda).
 

Time se ispunjava zadana putanja EU-a za smanjenje emisija za kamione – smanjenje emisija CO2 od 15 % do 2025. u usporedbi s 2019. godinom za dizelske kamione 6x4 i 4x2 te povećanje očekivanog cilja do 2030. (počevši od 2025.). Ograničenja za razrede emisija CO2 također variraju i svake godine postaju sve stroža.
 

Kako specificirati kamion tako da osigurate najbolju VECTO ocjenu?

Pri odabiru kamiona četiri su ključna čimbenika koja se moraju uzeti u obzir kako bi se povećala energetska učinkovitost – aerodinamika, pogonski sklop, otpor kotrljanja i težina.
 

Čak trećina goriva pri tipičnoj vožnji dizelskog kamiona na dugim relacijama gubi se zbog aerodinamike kamiona. Oblik i dizajn kabine trebali bi što je više moguće smanjiti aerodinamički otpor. Moguće je ugraditi i usmjerivače zraka kako bi se poboljšao protok zraka oko bočnih strana i preko kamiona.
 

Odabir pogonskog sklopa (za dizelske kamione) i dodatne opreme od ključne je važnosti. Najznačajniji utjecaj imaju motor, mjenjač i tempomat, a najnovija tehnologija povećala je njihovu učinkovitost. Motori Turbo Compound isporučuju veću snagu i bolju ekonomičnost goriva, a automatizirani mjenjači mogu se koristiti podacima u stvarnom vremenu za optimizaciju svake promjene stupnja prijenosa. Upotrebom prediktivnog tempomata također se može uštedjeti gorivo na brdovitom terenu.
 

Otpor kotrljanja čini otprilike 9% potrošnje goriva kamiona, pri čemu su gume prevladavajući faktor u smanjenju tih gubitaka. Za kamione za prijevoz na duge relacije optimalne gume trebaju imati niski otpor kotrljanja (idealno oznaka A u Europi), u kombinaciji s odgovarajućim materijalom gume za minimalno trenje.
 

I na kraju, specifikacija laganog kamiona također će pomoći u smanjenju emisija CO2. Za vožnju autocestama na kojima neravan teren nije čimbenik moguće je, između ostalih lakših komponenti, odabrati lakši okvir šasije, prednji ovjes i stražnju osovinu.
 

Također, sada bi moglo biti dobro vrijeme da počnete razmatrati kamione bez emisija, kaže Ylva Dalerstedt. „Vozila bez emisija, poput baterijskih električnih kamiona i električnih vozila na gorive ćelije, bit će izuzeta od plaćanja naknada za CO2 do 1. siječnja 2026., kada će biti uvedene znatno smanjene cestarine. To je očiti izbor ako stvarno želite dugoročno smanjiti svoj CO2 otisak i potencijalno svoje ukupne troškove vlasništva.”
 

Kako će naknade za cestarine na temelju udaljenosti utjecati na industriju kamiona?

Njemačka će biti prva koja će uvesti revidiranu direktivu o europskim cestarinama (EuroVignette), a preostale članice EU-a morat će je slijediti u razdoblju 2024. – 2025. 
 

I ostatak svijeta počinje pokazivati zanimanje za ono što se događa u Europi, kaže Ylva Dalerstedt. „VECTO posebno pomno promatraju države poput Malezije i Kine koje žele uvesti sličan alat za izračun cestarina za kamione koji se temelji na CO2.”
 

„Sve u svemu, ovo je velika reforma za Europu i cijelu industriju kamiona. Po prvi put će se tvrtke koje se bave proizvodnjom kamiona potaknuti da pronađu bolja rješenja za niže emisije CO2, a proizvođači kamiona imat će jasan okvir prema kojem će raditi kako bi osigurali ta rješenja. A to je ono što je potrebno da bi se pomoglo prijelazu na rad bez emisija.”

Saznajte više o različitim putovima koji vode u budućnost bez fosilnih goriva ovdje ili pročitajte o tome kakav utjecaj VECTO ima na vlasnike kamiona.

Related Insights