TRUCKS

Tomas Thuresson
2024-01-23
Tehnologija i inovacije Učinkovitost goriva Sigurnost Svijet vozača
Author
Tomas Thuresson
Commercialization Manager New Offer

Zašto EU dopušta duže kabine kamiona – i zašto je to važno za vaše poslovanje

Učinkovitija potrošnja goriva, poboljšana aerodinamika i udobnost vozača. To su glavni razlozi koji stoje iza odluke da se na europskim cestama dopuste duže kabine kamiona. Propisi su usklađeni s klimatskim ciljevima EU-a i mogli bi imati značajnog utjecaja na tvrtke koje rade s kamionima.

 

Dizajn kamiona u Europi ostao je desetljećima uglavnom nepromijenjen: kabina s kratkim prednjim dijelom radi maksimalnog povećanja duljine tereta. Ove kabine s kratkim prednjim dijelom čiji dizajn nosi naziv „kabina iznad motora” (COE) dominiraju uglavnom zato što europsko zakonodavstvo ograničava cijelu duljinu vozila, uključujući i prikolicu i tegljač. U SAD-u, s druge strane, ograničenja duljine odnose se samo na prikolicu, što objašnjava zašto na američkim cestama dominiraju kabine s dugim prednjim dijelom.

 

Međutim, promjene u europskom zakonodavstvu uvedene 2020. sada dopuštaju i nešto veći broj kamiona s dugim prednjim dijelom u Europi. To otvara mogućnost promjena u dizajnu koje mogu poboljšati aerodinamiku kamiona i učiniti ih sigurnijim i udobnijim.

 

„Pozdravljamo ovu zakonsku regulativu jer nam daje priliku da kroz dizajn još više poboljšamo energetsku učinkovitost kabina, što će imati prednosti i za naše klijente i za okoliš”, kaže Tomas Thuresson, voditelj za komercijalizaciju novih ponuda u kompaniji Volvo Trucks.

Prednosti za okoliš i kamionsku industriju

Prema novom zakonu proizvođačima kamiona dopušteno je produljiti kabine kamiona bez smanjivanja prostora za utovar*. Predviđa se da će poboljšani dizajn zahvaljujući svojoj poboljšanoj aerodinamici smanjiti potrošnju goriva, pogodujući i okolišu i operativnim troškovima u industriji kamiona. Manja potrošnja goriva znači manje emisije CO2, što znači da uredba podržava i klimatske ciljeve EU-a.

 

Dr. Phil Martin, voditelj sigurnosti prometa u neprofitnoj konzultantskoj tvrtki TRL sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, intenzivno je uključen u istraživanje koje je dovelo do izmjena u europskom zakonodavstvu:

 

„Potrebu za ažuriranjem propisa inicijalno su pokrenuli poboljšanja aerodinamike kamiona i program dekarbonizacije EU-a. Ali bilo je također važno osigurati i da uvođenje ovih odstupanja od duljine kabine ne rezultira većom štetom za ranjive sudionike u prometu, kao što su pješaci i biciklisti. Tako da je zapravo to je postala prilika za poboljšanje sigurnosti kamiona za ove ranjive sudionike u prometu”, kaže dr. Phil.

Novi zakoni otvaraju mogućnost promjena u dizajnu koje mogu poboljšati aerodinamiku kamiona i učiniti ih sigurnijim i udobnijim.

Zašto duže kabine imaju poboljšanu vidljivost

Iako je počelo s potrebom za poboljšanjem aerodinamike, zahvaljujući novom dizajnu kabine postignuta je i bolja izravna vidljivost. Dulji prednji dio kabine omogućava vozaču da lakše uoči pješake koji se kreću ispred vozila jer su oni malo udaljeniji.

 

Kako će novi dizajn kabine utjecati na vozače?

Zakoni u nekim slučajevima mogu poboljšati i udobnost vozača, slijedom čega prijevozničke tvrtke mogu dobiti priliku odabrati prostranije kabine. To može poboljšati radne uvjete i pridonijeti većem zadovoljstvu na poslu za vozače kamiona.

 

„Sve u svemu, rekao bih da se prijevoznicima pruža mogućnost da postanu traženi operateri, kako za kupce tako i za zaposlenike. Usvajanjem kamiona s ovim poboljšanim dizajnom kabine, imat će potencijal ponuditi sigurnija i ekološki prihvatljivija vozila, kao i bolje radne uvjete. Zahvaljujući manjoj potrošnji goriva vjerojatno će se smanjiti i operativni troškovi, posebno za operacije prijevoza na velike udaljenosti, a moguće je i postizanje boljih premija osiguranja zbog smanjenja broja incidenata,” kaže dr. Phil Martin. 

DIREKTIVA O TEŽINAMA I DIMENZIJAMA

Zajednička pravila za teška vozila u EU-u utvrđena su u Direktivi Vijeća 96/53/EZ, poznatoj i kao Direktiva o težinama i dimenzijama. Direktiva je naknadno izmijenjena Direktivom (EU) 2015/719ENOdlukom (EU) 2019/984EN i Uredbom (EU) 2019/1242EN. U izmjenama je navedeno da vozila ili kombinacije vozila mogu premašiti najveće navedene duljine „pod uvjetom da njihove kabine isporučuju poboljšanu energetsku učinkovitost te poboljšane aerodinamičke i sigurnosne performanse.” 

VREMENSKA LINIJA

1985: EU uvodi prvu direktivu o težini i dimenzijama za gospodarska vozila, s ciljem harmonizacije pravila među državama članicama.
1996: EU donosi direktivu kojom se utvrđuju maksimalne dimenzije za određene kategorije gospodarskih vozila.
2015: EU uvodi direktivu o težini i dimenzijama kamiona uključenih u međunarodni prijevoz s ciljem daljnjeg usklađivanja pravila i osiguravanja jednakih uvjeta u svim državama članicama.
2020: EU implementira nove zakone koji dopuštaju produljene kabine kamiona s naglaskom na učinkovitu potrošnju goriva, udobnost i sigurnost vozača.

Ovdje možete saznati više o nadolazećim zakonima koji će utjecati na tvrtke koje rade s kamionima:

Ažurirana Uredba o općoj sigurnosti EU-a(GSR). Možete pročitati više i o važnosti aerodinamike i njenog učinka na potrošnju goriva. Ako ste zainteresirani za opcije prostrane kabine, pogledajte ovaj video.

 

 

* Zakon ne daje točno ograničenje duljine, već se umjesto toga poziva na trodimenzionalni crtež naveden u tekstu zakona – trodimenzionalnu oplatu kabine. 

Related Insights