TRUCKS

Volvo Trucks
2022-06-27
3 min
Tehnologija i inovacije Sigurnost Elektromobilnost
Author
Volvo Trucks

Nulta stopa prometnih nesreća – scenarij iz snova ili realna budućnost?

Što je potrebno da se broj nesreća u kojima sudjeluju teški kamioni svede na nulu? Ako itko to zna, to je Anna Wrige Berling, direktorica za sigurnost prometa i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.


Vaš cilj je nulta stopa nesreća. Približavate li mu se?

Cilj nam je postići nultu stopu nesreća, ali iako smo ponosni na svoj rad, pred nama je još dug put. Diljem svijeta smanjuje se broj smrtnih slučajeva u prometu po glavi stanovnika, ali ukupan broj još uvijek raste u mnogim dijelovima svijeta. U prometnim nesrećama s teškim kamionima svake godine pogine tisuće ljudi, tako da smo daleko od toga da smo zadovoljni.

Više od 90 % svih nesreća uzrokovano je ljudskim faktorom. Biste li rekli da vozači kamiona nisu dovoljno vješti?

Istina je da u većini nesreća ulogu igra ljudski faktor – koji uključuje sve sudionike u prometu, a ne samo vozače kamiona. Rekla bih da je većina vozača kamiona vrlo vješta. I važno je zapamtiti da ljudski faktor ima i pozitivnu stranu. Vozači kamiona – kao i ostali sudionici u prometu – zahvaljujući svojim postupcima i reakcijama izbjegavaju mnogo više nesreća nego što ih uzrokuju. S obzirom na to, istina je da ljudski faktor igra veliku ulogu. Stoga su obuka vozača, jačanje svijesti o sigurnosti i svijesti o riziku među svim sudionicima u prometu vrlo važni za smanjenje broja nesreća.

Što je potrebno za velike korake prema nultoj stopi nesreća?

Sigurnost u prometu složena je slagalica, a najveći su dijelovi te slagalice sigurna vozila, sigurne ceste i sigurni sudionici u prometu. Glavni doprinos kompanije Volvo Trucks je u razvoju sigurnih vozila, ali ovisimo i o ulaganju u poboljšano prometno okruženje i, jednako važno, nastojanjima da se postigne bolji način razmišljanja o sigurnosti među svim sudionicima u prometu.

Anna Wrige Berling direktorica je za sigurnost prometa i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Što kompanija Volvo Trucks treba učiniti?

Sigurnost vozila ostat će naš fokus i stalno ćemo razvijati nove sustave za rješavanje što više prometnih situacija i vrsta nesreća. Također moramo osigurati da se naši sigurnosni sustavi koriste na način na koji su namijenjeni. Sigurnosni pojas vjerojatno je najjasniji primjer da to nije uvijek tako. Daleko od toga da se upotrebljava cijelo vrijeme – što dovodi do fatalnih posljedica. Nažalost, isto vrijedi i za druge sigurnosne sustave – oni se ne upotrebljavaju u punoj mjeri i ponekad se upotrebljavaju pogrešno. Ovo je problem koji je potrebno riješiti. Također ćemo nastaviti podizati svijest o sigurnosti u prometu teških kamiona i doprinijeti poboljšanom razmišljanju o sigurnosti među vozačima kamiona i ostalim sudionicima u prometu.

 

Koji je sigurnosni izum kompanije Volvo Trucks u vašim snovima za budućnost?

Sustav sa savršenim senzorima za očitavanje osjetljivosti čovjeka koji bi točno znao što se nalazi oko kamiona i koji bi mogao predvidjeti namjere drugih vozača i sudionika u prometu.
 

Je li nulta stopa prometnih nesreća scenarij iz snova ili realna budućnost?

Budući da se gotovo sve nesreće već danas mogu izbjeći kombinacijom postojeće tehnologije vozila i sigurnog ponašanja sudionika u prometu, to ne bi trebalo biti nemoguće. Ali u isto vrijeme, možete tvrditi da će uvijek postojati situacije u kojima nesretne i nepredvidive okolnosti mogu dovesti do nesreća. I to je vjerojatno istinito – barem u doglednoj budućnosti. 

U svakom slučaju, nijedan broj osim nule nije prihvatljiv. To je zvijezda vodilja u našem radu i ambiciji za poboljšanje sigurnosti u prometu diljem svijeta. Svaki je spašeni život na putu prema nultoj stopi nesreća pobjeda.

Broj smrtnih slučajeva u prometu po glavi stanovnika u svijetu se smanjuje, ali ukupan broj i dalje raste u mnogim dijelovima svijeta.