TRUCKS

Volvo Trucks
2022-05-17
4 min
Sigurnost
Author
Volvo Trucks

Šest tipičnih kamionskih nesreća – što nam govore

Posljednjih desetljeća značajno se smanjio broj nesreća sa smrtnim ishodom u kojima su sudjelovali teški kamioni. Međutim, oni još uvijek čine oko 15 % svih smrtnih slučajeva u prometu u EU. Tim za istraživanje nesreća Volvo Trucks (ART) ima dubinsko znanje o tome koje su nesreće najčešće i zašto se događaju. 


Svaka kamionska nesreća ima priču o tome što se dogodilo nekoliko sekundi prije i poslije incidenta. Priču koja može dati uvid u to kako se nesreća mogla izbjeći ili spriječiti. Iz tih je uvida moguće je izvući zaključke.

Uvidi vode do sigurnijih kamiona i cesta

No, to je samo jedan dio posla tima za istraživanje nesreća. Mnoge je uvide moguće izvesti prilikom prikupljanja i analize nacionalnih statistika o nesrećama i dubinskog uranjanja u podatke o nesrećama kako bi se pronašle one korelacije koje je teško pronaći. To pomaže kompaniji Volvo Trucks da razvije tehnologiju i surađuje s kreatorima pravila koja u konačnici, korak po korak, čine naše ceste sigurnijima.  

Tim za istraživanje nesreća kompanije Volvo Trucks definirao je preko 20 tipova nesreća koje predstavljaju situaciju na europskim cestama. Slika prikazuje njih šest.

„Analiza statistike govori nam koliko je česta svaka vrsta nesreće, a naše vlastite dubinske studije pružaju pojedinosti o tome kako i zašto se događaju”, kaže Anna Theander, voditeljica ART-a, koja zajedno s timom posjećuje mjesta sudara i istražuje kamione kako bi saznali više o nesrećama.
 

Tipiziranje nesreća olakšavaju analizu

Tim je uspostavio sustav kategorizacije pod nazivom Tipovi nesreća, koji daje pregled najtipičnijih scenarija nesreća koje uključuju teške kamione, a u kojima se događaju ozbiljne ili smrtonosne ozljede.
 

„Tipične nesreće dobar su prikaz najčešćih nesreća koje se događaju putnicima u teškim kamionima, putnicima u automobilima i ranjivim sudionicima u prometu, poput pješaka, biciklista, te vozača mopeda ili motocikala.” kaže Anna Theander. 

Nesreća pri skretanju s biciklistom obično se događa na gradskim raskrižjima kada kamion skreće prema suvozačevoj strani, a biciklist ide ravno. Uzroci su obično nedostatak vidljivosti iz kabine te nerazumijevanje između biciklista i vozača kamiona, što rezultira pogrešnom procjenom situacije.

Gledajući cjelokupnu sliku, ART može vidjeti da su u svakoj od ovih skupina sudionika u prometu neke nesreće češće od drugih. Dvije uobičajene nesreće iz svake skupine čine sljedeći popis.   
 

  1. Tip A: Nesreća pri izlasku iz prometne trake. Kamion izlazi iz svoje traku i/ili sa ceste. Može dovesti do prevrtanja ili sudara s objektom. Uzroci: nepažnja ili umor vozača, krivudanje radi izbjegavanja prepreka. Također je česta zimi, kada su ceste skliske.
  2. Tip A: Sudar sa stražnjim dijelom drugog kamiona. Sudar između kamiona koji putuju u istom smjeru. Uzroci: Nepažnja vozača ili vožnja s premalom udaljenosti od vozila ispred. Ovome mogu doprinijeti i ograničena vidljivost i skliske ceste.
    Tip B: Sudar s nadolazećim automobilom. Glavna vrsta nesreća koje dovode do smrti putnika u automobilu. Uzroci: Prevelika brzina, nepažnja vozača ili pogrešno procijenjeno ili nepravilno pretjecanje. U većini slučajeva automobil ulazi u traku za kamion.
  3. Tip B: Nesreća na raskrižju s automobilom. Kada se kamion sudari sa bočnom stranom automobila koji skreće iz raskrižja. Glavni uzroci: uskraćivanje prednosti zbog nepažnje vozača. Automobili ili kamioni voze prebrzo, nesreći može doprinijeti i ograničena vidljivost.
  4. Tip C: Prelazak pješaka. Pojavljuje se kada pješak ili biciklist prijeđe cestu ispred kamiona. Uzroci: ograničena vidljivost, nepažnja vozača ili ranjivog sudionika u prometu, nepravilna procjena brzine ili udaljenosti.
  5. Tip C: Nesreća pri skretanju s biciklistom. Obično se događa na gradskim raskrižjima kada kamion skreće prema suvozačevoj strani, a biciklist ide ravno. Uzroci: nedovoljna vidljivost iz kabine, nerazumijevanje između ranjivog sudionika u prometu i vozača kamiona koje rezultira pogrešnom procjenom situacije i namjera.
     

„Pojedinosti o istraženim nesrećama razvojnim timovima pružaju uvide koji im pomažu poboljšati dizajn za smanjenje rizika od nastanka tih nesreća. Za svaki tip nesreće možemo identificirati koje sigurnosne značajke mogu ublažiti ili potpuno izbjeći nesreću koju opisuje specifičan scenarij”, kaže Anna Theander.
 

Broj nesreća sa smrtnim ishodom u kojima su sudjelovali teški kamioni u opadanju je

Proteklih desetljeća značajno se smanjio broj nesreća sa smrtnim ishodom koje uključuju teška vozila, usprkos činjenici da se ukupan broj kamiona na cestama povećao. Ali posao ne završava tu. Uvođenjem zakonodavstva za standardizaciju nekoliko sigurnosnih sustava na kamionima može se izbjeći više nesreća, a njihove se posljedice mogu svesti na najmanju moguću mjeru. Dijeljenje uvida i dubinskog znanja i spoznaja iz istraživanja i dalje će biti veliki dio DNA kompanije Volvo Trucks. Broj nesreća treba svesti na nulu.

„Moramo udružiti snage u industriji, i društvu općenito, kako bismo to ostvarili”, kaže Anna.
 

Tipovi nesreća:

Tip A: Nesreće sa smrtnim ishodom ili teškim ozljedama putnika u kamionu.

Tip B: Nesreće sa smrtnim ishodom ili teškim ozljedama putnika u automobilu.

Tip C: Nesreće sa smrtnim ishodom ili teškim ozljedama ranjivih sudionika u prometu poput biciklista, pješaka, te vozača motocikala ili mopeda. 

 

Saznajte više o istraživanju sigurnosti u kompaniji Volvo Trucks