TRUCKS

Volvo Trucks
2022-09-19
3 min
Tehnologija i inovacije Volvo – ljudi
Author
Volvo Trucks

5 pitanja za Jonathana Disleya – direktora dizajna u kompaniji Volvo Trucks

S velikim iskustvom u dizajnu u automobilskoj industriji, Jonathan Disley sada ima ulogu direktora dizajna kompanije Volvo Trucks. Čujmo što ima za reći o svojoj viziji dizajna kamiona.  


Zašto ste postali dizajner?

„Uvijek sam volio dizajnirati stvari, razmišljati o budućnosti i izvan okvira. Moj je otac bio stolar i on me zainteresirao za crtanje namještaja. Pohađao sam satove dizajna u Engleskoj, ali mi je tek kad sam imao 13 ili 14 godina netko rekao da mogu crtanjem i dizajniranjem zarađivati za život – što mi je otvorilo oči! Već tada sam više volio dizajnirati stvari koje imaju jasnu svrhu, što je i razlog zašto sam kasnije odabrao studij industrijskog dizajna.”


Što vam je najzanimljivije kod dizajna u transportnoj industriji?

„Kamioni su gospodarska vozila, tako da sve što radimo, radimo kako bismo olakšali život našim kupcima i vozačima. Želim se usredotočiti na naše kupce i njihove potrebe. Ispuniti i nadići obećanje nevjerojatnog brenda i nevjerojatnog proizvoda."

Kako pronalazite novu inspiraciju?

„Skandinavska priroda izvrstan je izvor inspiracije – topla ljeta, hladne zime, tvrde stijene, meki pijesak, duboke šume, tihi snijeg, snažni kontrasti posvuda, tu je i obilje jednostavnosti u dizajnu. To je ono što unosimo u dizajn naših kamiona. Inspiraciju nalazim i u stvaranju ideja zajedno s našim vještim dizajnerima i inženjerima.”

Kako izgleda i kako se osjeća inovacija?

„Kao nešto što nikada prije niste vidjeli, ali je ipak Volvo. Proizvod koji rabi tehnologiju kojom se kupcu pruža veća vrijednost, učinkovitija rješenja, vrhunski proizvod, prekrasni detalji, inovativni dizajn vrhunske kvalitete i izvrsna pojavnost na cesti.”
 

Koja je vaša vizija kamiona budućnosti?

„Mislim da će se infrastruktura mijenjati kako promet bude postajao sve autonomniji, a već možemo vidjeti promjene energetskih sustava. Dizajn kamiona može to iskoristiti, ali će uvijek postojati potreba za vozačima i ljudskom interakcijom. Uvijek ćemo morati prevoziti robu, a uvjeren sam i da će kamioni biti usklađeniji s okolišem i održivom budućnošću. Tehnologija nudi toliko potencijala i ja sam nevjerojatno uzbuđen zbog mogućnosti koje ona donosi.”

 

Ime: Jonathan Disley

Država: Engleska

Dosadašnja karijera: Brojne globalne dizajnerske uloge u automobilskoj industriji u kompanijama Audi, Ford i Volvo Cars. Radio sam u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Kini prije nego što sam došao u Volvo Trucks.

Kada ne radi: Ribolov, biciklizam, tenis, snowboarding. Volim isprobavati nove stvari.
 

Želite li saznati više o našim električnim kamionima? Pročitajte više ovdje