TRUCKS

Anna Wrige Berling
2023-08-29
Tehnologija i inovacije Sigurnost
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Kako se tehnologija upotrebljava za smanjenje broja nesreća kamiona

Sve dok se događaju prometne nesreće tvrtka Volvo Trucks nastavit će pronalaziti načine za poboljšanje sigurnosti na cestama kako bi ostvarila svoju viziju nulte stope nesreća. Cilj je spriječiti prometne nesreće prije nego što se dogode primjenom rezultata istraživanja i najsuvremenijih tehnologija.

Današnji kamioni obično su opremljeni nizom naprednih tehnologija, uključujući senzore, radare, kamere i mogućnost obrade podataka, a sve to omogućilo je razvoj naprednih sigurnosnih sustava osmišljenih za sprečavanje nesreća prije nego što se one dogode. Mnogi takvi sustavi jesu (ili će uskoro) postati zakonski obavezni: međutim, napredak se neprekidno ostvaruje i mnoga rješenja koja nudi Volvo Trucks nadilaze zahtjeve postavljene ovim obveznim standardima. 
 

Čine li sustavi aktivne sigurnost naše ceste sigurnijima?
 

Studija koju je provela organizacija Insurance Institute for Highway Safety (Institut osiguranja za sigurnost na cestama) u SAD-u pokazala je da sustavi upozorenja na sudar sprijeda i automatsko kočenje u nuždi smanjuju stražnje sudare za više od 40 posto.


Anna Wrige Berling, direktorica odjela za sigurnost prometa i proizvoda u tvrtki Volvo Trucks, dugi je niz godina radila na istraživanju nesreća i uvjerena je u to da sustavi aktivne sigurnosti čine razliku. „Primjerice, prevrtanja kamiona u zavojima zbog prevelike brzine nekada su bila vrlo česta. li otkako je sustav elektroničke kontrole stabilnosti postao zakonska obveza u EU-u 2015., broj tih nesreće znatno je smanjen.”

Ključ je utvrditi najčešće vrste nesreća, razumjeti njihove temeljne uzroke i pronaći načine na koje se različite tehnologije mogu upotrijebiti za njihovu prevenciju. Na primjer, uobičajena nesreća u kojoj sudjeluju kamioni i biciklisti događa se kada kamion skreće na stranu suvozača. Istraživanja pokazuju da je najčešći uzrok loša vidljivost iz kabine pa je očito rješenje pronaći načine koji će vozaču olakšati uočavanje biciklista u tom području – poput kamere u kutu suvozača ili sustava potpore za izbjegavanje bočnog sudaraAko se mogu spriječiti najčešće vrste nesreća, moguće je spasiti mnoge živote. 

Očito je potrebno baviti se visokorizičnim situacijama prije nego što se nesreća dogodi, a prikupljeni podaci pritom mogu biti stvarno koristan alat.

Kako podaci i digitalizacija mogu doprinijeti sigurnijoj vožnji kamiona

Napredak u tehnologiji također olakšava utvrđivanje rizičnih ponašanja i potiče sigurniju vožnju, zahvaljujući tome što podaci mogu otkriti mnogo o vozačevim tehnikama i uvjetima vožnje. Na primjer, česta nagla kočenja i ubrzavanja mogu sugerirati da vozač ili primjenjuje agresivan stil vožnje ili je često u stresnoj situaciji. Ako se njihovi sustavi aktivne sigurnosti često aktiviraju – čak i samo upozorenja – to također ukazuje na to da je vozač izložen većem riziku od nesreće.

 

Sigurnosna usluga Volvo Trucks dostupna putem platforme Volvo Connect prikuplja i upotrebljava takve vrste podataka kako bi se dobio uvid u ponašanje vozača u vožnji. Putem izvješća te usluge moguće je identificirati područja za poboljšanje i poduzeti potrebne radnje (kao što je obuka vozača) kako bi se smanjio rizik od budućih nesreća. Na primjer, ako vozač vozi s čestim naglim kočenjima, može proći obuku o tome kako voziti s boljim predviđanjem, što će općenito doprinijeti tome da postane sigurniji vozač. Ili ako se sustav aktivne sigurnosti često aktivira na određenom raskrižju, tvrtka može potražiti načine za bolje upravljanje vozilom na tom raskrižju ili tom rutom ili čak surađivati s lokalnim vlastima i prostornim planerima kako bi pronašli načine da se to raskrižje učini sigurnijim.

 

„Ponekad se vozači mogu naći u potencijalno opasnim situacijama zbog uvjeta na cesti i u prometu, a ponekad čak mogu biti i nesvjesni nesigurnih praksi vožnje”, kaže Johan Rundberg, Odjel za vlasnike voznog parka i prijevoz, Volvo Trucks. „Bez obzira na to, želite identificirati te situacije kako biste mogli istražiti njihove temeljne uzroke. Očito je potrebno baviti se tim visokorizičnim situacijama prije nego što se nesreća dogodi, a prikupljeni podaci pritom mogu biti stvarno koristan alat.”

 

Zašto će vozači uvijek biti ključni za sigurnost na cestama

Najveću ulogu u sigurnosti u prometu igraju upravo vozači, koji uvijek moraju biti pažljivi i reagirati brzo. Međutim, čak su i najvještiji i najiskusniji vozači i dalje su ljudi: podložni su greškama i na njih često utječu okolnosti izvan njihove kontrole. Svrha je sustava aktivne sigurnosti dati potporu vozačima i nadopuniti njihove vještine. Naposljetku, jedno rano upozorenje ili dodatna sekunda za reakciju mogu biti razlika između nesigurne situacije i fatalne nesreće.

Želite li znati više o tome kako smanjiti rizik od najčešćih nesreća s pomoću sustava aktivne sigurnosti? Preuzmite naš dokument koji pokriva:

●      Osam najčešćih prometnih nesreća i njihove uzroke.

●      Primarne sustave aktivne sigurnosti tvrtke Volvo Trucks koji ih mogu spriječiti.

●      Sekundarne sustave potpore za vozače koji mogu doprinijeti sigurnijoj vožnji.

Naš dokument kako smanjiti rizik od najčešćih nesreća