TRUCKS

Volvo Trucks
2023-02-15
2 min
Elektromobilnost
Author
Volvo Trucks

Namjenski električni kamioni za zahtjevne poslove

Teški električni kamioni kompanije Volvo omogućuju još više radnih operacija s kamionima i fleksibilnost pri projektiranju električnih kamiona kakvu imaju kamioni s drugim pogonskim sklopovima – a uz to imaju prednosti poboljšane upravljivosti, smanjene razina buke i rad bez emisija ispušnih plinova.
 

Fleksibilni teški kamioni Volvo FM ElectricVolvo FMX Electric i Volvo FH Electric * omogućuju prijelaz na tiha vozila koja rade bez emisija ispušnih plinova za gotovo sve transportne tokove.
 

Jednostavan prijelaz na električni pogon

Električni kamioni mogu se optimizirati za širok raspon specijaliziranih transportnih zadataka, uključujući distribuciju robe, skupljanje otpada i građevinske radove. Ovi segmenti rada često su u gradskim područjima s kraćim udaljenostima vožnje po danu, što ih čini posebno pogodnim za elektrifikaciju.

Uz mogućnost odabira točnog kapaciteta akumulatora potrebnog za zadatak, moguće je stvoriti optimalno i najisplativije rješenje za električni prijevoz, koje podržava i poslovne potrebe i zahtjeve održivosti.

Prednosti grada i prednosti vozača

Električni pogonski sklop ima vrlo dobar odziv, što kamione čini jednostavnim za upravljanje i na uskim mjestima i u promjenjivom tempu gradskog prometa. Budući da rade bez emisija ispušnih plinova i tiho, električni kamioni pružaju bolju radnu okolinu za vozače. To doprinosi i boljim životnim uvjetima stanovnika grada. S druge strane, ove kvalitete omogućuju električnim kamionima da rade u dijelovima grada ili u doba dana koji možda nisu dostupni za vozila s klasičnim pogonima.

Vidimo da bi veliki dio transporta robe mogao biti elektrificiran već danas, a s ovim kamionima možemo dodatno ubrzati transformaciju

 

Fleksibilni električni kamion za različite potrebe

Kamioni mogu imati od dva do šest akumulatora kojima se zadovoljavaju zahtjevi za domet i nosivost. U ponudi su kabine u različitim veličinama, ovisno o potrebama i radnim zadacima. Dodatni akumulator i opcije kabine omogućuju kraći međuosovinski razmak, do 3900 milimetara. To, u kombinaciji sa širokom ponudom konfiguracija osovina, omogućuje prilagodbu kamiona za gotovo sve transportne zadatke.

Uz to, tri vrste energetski učinkovitih pomoćnih pogona (PTO) dodatno pojednostavljuju prijelaz i za nadograditelje i za kupce:

  1. Električni pomoćni pogon (PTO): koji daje 400 V AC (izmjenične) ili 600 V DC (istosmjerne) struje, upotrebljava se za prijevoz hlađene robe, betonske miješalice i drugo.​
  2. Elektromehanički pomoćni pogon (PTO): pruža izvrsne mogućnosti za neovisno napajanje električnom energijom u mirovanju ili dok vozilo vozi.
  3. Pomoćni pogon (PTO) postavljen na mjenjač: Može se upotrebljavati na isti način kao i na današnjim dizelskim kamionima.


Sažetak: Teški električni kamioni kompanije Volvo | Volvo Trucks

Modeli Volvo FH, FM i FMX Electric imaju kombiniranu bruto težinu (GCW) do 44 tone i dostupni su kao tegljači i šasije. Domet je do 300 km, što je dovoljno za većinu gradskih i regionalnih primjena. Međutim, kamioni mogu prijeći i do 500 km tijekom normalnog radnog dana ako se tijekom rada napune, primjerice tijekom pauze za ručak.

*Šasije sa nadogradnjom za posebne operacije (dizalica, kamioni za smeće, miješalice za cement, kamioni s hladnjačama itd.)

Želite li saznati više? Teški električni kamioni u radu: