TRUCKS

Kako povezivost poboljšava vaše poslovanje s kamionima

Johan Rundberg
2023-09-28
Tehnologija i inovacije
Author
Johan Rundberg
Service Owner for Fleet and Transport

Bilo da se radi o usklađenosti sa zakonima ili poboljšanju radne učinkovitosti, povezanost postaje sve važnija za prijevozničke i transportne tvrtke. Ali kako osigurati besprijekorno i učinkovito dijeljenje, a istovremeno zaštititi svoje podatke i privatnost?


Povezivost je revolucionirala industriju transporta jer je sada moguće pružiti podatke u stvarnom vremenu i poboljšati učinkovitost, sigurnost i korisničku uslugu. Kada kamioni mogu komunicirati i dijeliti informacije izravno s operaterima i kupcima, otvaraju se novi načini za stvaranje vrijednosti. U ovom je članku objašnjeno kako digitalne usluge poboljšavaju produktivnost u prijevozničkom poslovanju, kako ih implementirati na siguran način i kako najbolje iskoristiti svoje poslovanje.
 

Zašto dijeljenje informacija postaje toliko vrijedno u industriji transporta

Danas se sve više dnevnih operacija obavlja digitalno, a zahtjevi kupaca i vlasti na prijevozničke tvrtke sve su veći. Na primjer, podaci tahografa moraju se dijeliti s nadležnim tijelima za nadzor prometa, kupci žele trenutačni pristup podacima o statusu isporuke, a sve veći broj tvrtki želi informacije o emisijama CO2 povezanim s transportiranom robom. Za prijevoznike to može značiti mnogo dodatnog vremena i administracije.
 

Posljednjih godina stoga su stvorene nove digitalne usluge koje mogu poboljšati upravljanje voznim parkom, planiranje ruta, održavanje vozila i potrošnju goriva. Mnoge od ovih usluga zahtijevaju dijeljenje podataka između vozila i operatera, koji se potom mogu analizirati i obraditi radi detaljnih uvida. Na primjer, automatizirano dijeljenje položaja vozila i procjena vremena dolaska kupcu prijevoza smanjuje administraciju i povećava zadovoljstvo isporukom. Analizom podataka o potrošnji goriva mogu se identificirati područja za poboljšanje i time smanjiti operativni troškovi voznog parka.
 

„Jednostavni načini dijeljenja podataka omogućit će ogromna poboljšanja u operativnoj učinkovitosti”, objašnjava Johan Rundberg, odgovorna osoba za vozni park i transport, Volvo Trucks.
 

„Međutim, to ima vrijednost samo ako se informacije upotrebljavaju na pravi način. Postoji mogućnost velikog profita za one koji znaju upotrebljavati i tumačiti podatke.”

Jednostavni načini dijeljenja podataka omogućit će velika poboljšanja u operativnoj učinkovitosti. Volvo Connect operaterima omogućuje da to učine jednostavno i na pravi način.

Kako se dijele informacije unutar usluge Volvo Connect

Volvo Trucks prvi je proizvođač kamiona koji je uveo digitalni sustav upravljanja voznim parkom, Dynafleet, 1996. godine. Od tada se dogodilo mnogo toga, a danas je Dynafleet zamijenjen sustavom Volvo Connect, koji je istovremeno i sustav za upravljanje voznim parkom kamiona i pristupna točka za sve Volvo digitalne usluge za kamione.
 

Budući da je Volvo Connect otvorena platforma, može se jednostavno integrirati s drugim sustavima upravljanja logističkim mrežama i omogućuje automatizirano dijeljenje podataka. Na primjer, podaci o lokacijama vozila mogu automatski ažurirati sustave za praćenje isporuke ili fakturiranje kupaca. Ili podaci tahografa mogu automatski ažurirati sustave obračuna plaća.
 

Otvorena platforma također omogućuje razvojnim programerima trećih strana izradu vlastitih integracija i specifičnih digitalnih alata, otprilike na isti način na koji treće strane mogu razvijati aplikacije za pametne telefone, što proširuje opseg i raspon dostupnih alata. Čak i prijevoznici s mješavinom marki kamiona mogu upotrebljavati Volvo Connect za integraciju svih podataka iz svog voznog parka.
 

„Volvo Connect klijentima olakšava poslovanje zahvaljujući pojednostavljenju i automatizaciji mnogih aktivnosti dijeljenja podataka”, kaže Johan Rundberg.
 

Što se može učiniti za zaštitu podataka i privatnosti?

Usprkos svim potencijalnim prednostima, generiranje velikih količina podataka putem povezanih vozila stvara i visoke zahtjeve za zaštitu privatnosti i kibernetičku sigurnost. Za početak, postoji više zakonskih zahtjeva kojih se prijevoznici moraju pridržavati, uključujući i GDPR propise EU-a. Nepoštivanje ovih propisa može dovesti do ozbiljnih kazni.
 

Postoji i potreba za održavanjem visokih standarda kibernetičke sigurnosti – jer jedno kršenje potencijalno može ugroziti cijelo poslovanje. Iz tih razloga pri razvoju svojih digitalnih usluga, uključujući i platformu Volvo Connect, kompanija Volvo Trucks kibernetičku sigurnost stavlja na prvo mjesto.
 

„Kao obrađivači podataka odgovorni smo za potpuni nadzor nad sigurnošću podataka i pridržavamo se svih primjenjivih propisa, uključujući GDPR, kako bismo osigurali njihovu zaštitu i privatnost“, kaže Johan.
 

„Kao operateri vozila, naši korisnici kontroliraju vlastite informacije. Uvijek su oni ti koji odlučuju kako će se podaci upotrebljavati, uključujući i to koji će se podaci dijeliti, kada se podaci dijele i s kim se dijele.”
 

Kao rezultat toga korisnici platforme Volvo Connect mogu uživati u prednostima dijeljenja podataka putem niza digitalnih i povezanih usluga, i pritom biti sigurni u to da su njihovi podaci sigurni, a njihovo poslovanje dobro zaštićeno.
 

Da biste saznali više o platformi Volvo Connect pogledajte ovaj uvodni kratki film koji će objasniti:
 

  • Što je Volvo Connect?
  • Kako se može upotrebljavati s uslugama za upravljanje voznim parkom
  • Kako pruža pristup podacima i praćenju u stvarnom vremenu
  • Kako vam može pomoći u povećanju učinkovitosti i produktivnosti vaših operacija.