TRUCKS

smart-tachograph-generation-2

Kako se prilagoditi novim propisima EU-a o tahografima

Helena Knappe
2023-09-01
Tehnologija i inovacije Mobilnost
Author
Helena Knappe
Genuine Volvo Parts Manager

Tijekom sljedeće dvije godine svi kamioni koji se upotrebljavaju za prekogranični prijevoz unutar EU-a morat će biti opremljeni drugom generacijom tahografa u sklopu novih propisa koji stupaju na snagu od kolovoza 2023. Evo što trebate znati o nadogradnji i osiguravanju usklađenosti. 


Novi propisi dio su paketa mobilnosti EU-a, seta propisa čiji je cilj zaštititi vrijeme rada i vrijeme odmora vozača kamiona. Od 21. kolovoza 2023. svi novi kamioni teži od 3,5 tona moraju biti opremljeni drugom generacijom pametnih tahografa. Do kraja 2024. moraju se zamijeniti svi analogni ili digitalni tahografi koji ne spadaju u kategoriju pametnih tahografa, a do kolovoza 2025. moraju se nadograditi svi pametni tahografi prve generacije.

„Ako posjedujete kamion koji se trenutačno upotrebljava za prekogranične isporuke unutar EU-a, vrijeme je da sada počnete planirati ove nove propise”, kaže Helena Knappe, voditeljica odjela Originalni dijelovi Volvo. „U idealnom slučaju najbolje je vrijeme za naknadnu ugradnju pametnog tahografa za vrijeme sljedećeg servisa. Tako ćete uštedjeti vrijeme i izbjeći dodatni posjet radionici. Sve što trebate jest pronaći tahograf koji je najkompatibilniji s vašim kamionom i radionice s tehničarima ovlaštenim za izvedbu potpune naknadne ugradnje i kalibracije tahografa.”


Koje su prednosti tahografa tvrtke Volvo Trucks?

Najnoviji pametni tahograf 2. generacije tvrtke Volvo Trucks razvijen je za podršku novom paketu mobilnosti EU-a. Registrira vremena i lokacije graničnih prijelaza, a GPS je programiran da automatski bilježi početak i kraj svake dnevne smjene, kao i položaj kamiona nakon svaka tri akumulirana sata vožnje. DSRC (namjenska komunikacija kratkog dometa) omogućuje komunikaciju na daljinu između jedinice u vozilu i policijskih službenika na cesti, tako da vozači mogu izbjeći nepotrebna zaustavljanja i provjere na cesti. Za vlasnike kamiona Volvo to je najkompatibilnija jedinica na tržištu.

„Tahograf tvrtke Volvo Trucks projektiran je i razvijen kako bi se savršeno integrirao u kamion Volvo”, kaže Helena. „Čak je i njegov fizički dizajn u potpunosti kompatibilan s unutarnjim dizajnom kabine. Lako se ugrađuje u elektroniku vozila, a može se spojiti i na sustav Infotainment. Tako da se tijekom vožnje sve poruke ili ikone s tahografa pojavljuju na kontrolnoj ploči kamiona.”

Osim toga tahograf tvrtke Volvo Trucks omogućuje vam jednostavnu ugradnju za koju je potrebno manje ožičenja i pomoćne opreme u usporedbi s proizvodom koji nije proizvod tvrtke Volvo te bezbrižan rad koji vam nosi upotreba originalnih dijelova Volvo.

Tahograf tvrtke Volvo Trucks projektiran je i razvijen kako bi se savršeno integrirao u kamion Volvo. Čak je i njegov fizički dizajn u potpunosti kompatibilan s unutarnjim dizajnom kabine.
Pametni tahograf 2. generacije tvrtke Volvo Trucks razvijen je za podršku novom paketu mobilnosti EU-a i projektiran kako bi se savršeno integrirao u kamion Volvo.

Digitalna usluga koja usklađenost čini još lakšom

Kako bi dodatno pomogla u postizanju usklađenosti i pružila bolji pregled svih podataka tahografa, Volvo Trucks nudi i svoju digitalnu uslugu Radna vremena vozača koja je dostupna putem pretplate na portalu Volvo Connect i u aplikaciji Volvo Connect. Usluga olakšava praćenje vremena vožnje i maksimalno povećava radno vrijeme vozača, planira njihove pauze i odmore te izbjegava kazne i prekršaje. Također daje prijedlog za optimalnog vozača i vozilo za sljedeći zadatak na temelju njihovih preostalih sati vožnje.

Funkcija Radna vremena vozača automatizira svakodnevna udaljena preuzimanja svih memorijskih podataka i podataka digitalne kartice vozača koji su sigurno pohranjeni i dostupni putem usluge Volvo Connect. Ova funkcija nastavlja besprijekorno raditi čak i nakon instalacije ili nadogradnje na novi tahograf.

„S funkcijom Radna vremena vozača nemate razloga za brigu kada u svoj kamion naknadno ugradite novi tahograf”, kaže Johan Rundberg, iz Odjela za vlasnike voznog parka i prijevoz, Volvo Trucks. „Nastavit će obrađivati podatke tahografa i podatke s kartice vozača u potpunosti u skladu s propisima EU-a, tako da možete normalno nastaviti sa svojim poslovanjem.”
 

Kako danas naknadno ugraditi tahograf druge generacije?

Kako biste izveli naknadnu ugradnju pametnog tahografa 2. generacije u svoj kamion te kako biste osigurali da će ugradnju i kalibriranje izvesti ovlašteni tehničari, obratite se najbližem zastupništvu tvrtke Volvo Trucks u kojem će vas provesti kroz cijeli proces.

Ovdje možete pročitati više o novim propisima za tahografe i preuzeti vodič o tome kako vam planiranje ruta i upravljanje vremenom mogu pomoći u postizanju i održavanju sukladnosti.