TRUCKS

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-22
Tehnologija i inovacije Svijet vozača
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Kako će se isplatiti ulaganje u udobnost za vozače kamiona

Mnogim vozačima kamiona njihovo je vozilo više od radnog mjesta, ono im je drugi dom. Ulažući u udobnost za vozače i značajke koje olakšavaju svakodnevni život i rad u kamionu, tvrtke ne ulažu samo u njihov boljitak, nego i pridonose privlačenju i zadržavanju najboljih vozača.

„Manjak vozača diljem svijeta doveo je do toga da vozači imaju veći utjecaj kada su u pitanju specifikacije i marke kamiona”, kaže Klas Nilsson, voditelj proizvoda za Volvo FH i Volvo FH16. „Mnogi vozači voze 8 – 10 sati dnevno i žive u svojim kabinama do sedam noći tjedno. Dakle, nije ni čudo da razina udobnosti i praktičnosti igra veliku ulogu u vozačevom izboru poslodavca.”
 

Što je vozačima bitno kod kamiona?

Svake godine Volvo Trucks sreće stotine vozača kamiona diljem svijeta i postavlja im upravo to pitanje. Njihovo istraživanje uključuju radionice s vozačima, ankete i detaljne intervjue s vozačima na stajalištima za kamione i radilištima.

„Srećemo širok raspon vozača, od ljudi koji prvenstveno voze kamion do onih koji ga koriste i kao dom te svih između toga”, kaže Samuel Nerdal, voditelj proizvoda za elektronička i električna rješenja u kompaniji Volvo Trucks. „Razgovarajući s njima možemo pratiti percepcije i stavove te osigurati da naš rad na razvoju ostane vrlo usmjeren na vozača.”

Razgovarajući s vozačima tvrtka Volvo Trucks je otkrila da većina vozača na dugim relacijama općenito daje prioritet udobnosti kod spavanja i odmora, dok oni u ostalim segmentima cijene udobnost za vozača i vidno polje.

“Mi to radimo 20 godina i odgovori se ne mijenjaju previše”, dodaje Klas. „Može se razlikovati između gospodarskih grana. Vozači na zadacima prijevoza na velike udaljenosti daju prioritet stvarima kao što su kreveti i oprema za kuhanje, dok je za vozače koji često ulaze i izlaze iz svoje kabine očito ključna jednostavnost ulaska. Ali općenito, ova tri čimbenika, udobnost pri odmoru, udobnost vozača i vidno polje, uvijek su važna.”
 

Kako kabinu kamiona pretvoriti u dom daleko od doma

Imajući ovo na umu, kompanija Volvo Trucks predstavila je nekoliko novih značajki i nadogradnji kako bi se poboljšala udobnost vozača u najnovijoj ponudi vozila. Vrhunac linije je nova kabina modela Globetrotter XXL koja je 250 mm dulja i stoga daje više životnog prostora, što uključuje i širi krevet. Dizajn interijera također je prilagođen za poboljšanje životnog prostora.

Na primjer, mikrovalna pećnica sada je uklopljena u prednje police u kabini. Osim toga, prag na prednjem dijelu kabine modela Globetrotter XXL je produžen tako da se može koristiti kao klupa. Za vozače koji rade na skupljanju otpada ili u gradskoj distribuciji, a od kojih se zahtijeva da često ulaze i izlaze iz kabine, sada postoji sustav Volvo FM Low Entry koji spušta položaj vozača na razinu ulice i omogućuje vozaču da jednostavno iskorači van iz kabine ili u kabinu.
 

Zamjenom bočnih retrovizora novi sustav nadzora s kamerama poboljšava izravnu vidljivost za vozača, posebice na kružnim tokovima i raskrižjima. Kamere također mogu pridonijeti poboljšanoj osobnoj sigurnosti tijekom spavanja u kabini preko noći budući da vozaču omogućuju da vidi uzduž bočnih strana vozila bez otvaranja zavjesa ili vrata.

Zaslon u kabini koristi widgete i aplikacije kako bi vozačima omogućio lakši pristup digitalnim alatima i funkcijama.
Vozači imaju veći utjecaj kada su u pitanju specifikacije i marke kamiona…, a razina udobnosti i praktičnosti koja se pruža igra veliku ulogu u vozačevom izboru poslodavca.”

Zašto su multimedija i zvuk toliko bitni kod vožnje kamiona

Budući da se od vozača očekuje da obavlja više zadataka tijekom radnog dana, sučelja za vozače i digitalni alati sve su važniji. S novim kamionima bit će dostupan novi navigacijski sustav temeljen na pretplati za podršku vozačima u svakodnevnom radu. Vozači mogu imati koristi od ugrađenog navigacijskog sustava koji je siguran, jednostavan za korištenje i brzo reagira na naredbe i promjene uvjeta vožnje i prometnih uvjeta.

Ova navigacija prilagođena je specifičnim potrebama kamiona s automatskim ažuriranjem karata koje omogućuju učinkovitu dostavu robe. Također je integrirana sa sustavima Volvo Connect* i My Business Apps, što olakšava sigurno dijeljenje odredišta i ruta među upravitelja voznog parka, vozačima i trećim stranama.

U My Business Apps sve aplikacije trećih strana koje je Volvo odobrio mogu se dodijeliti vozilima u sustavu Volvo Connect, što omogućuje njihovu upotrebu na sekundarnom zaslonu vozača. U kabini nisu potrebni pametni telefoni ili tableti. S ovim poboljšanjima vozači mogu uživati u sigurnijem, prilagođenijem i učinkovitijem radnom okruženju i sveukupno suvremenijem iskustvu vožnje. 

Jedan od prioriteta u razvoju interijera nove kabine bilo je poboljšanje HMI-ja (sučelja čovjek-stroj). Zaslon u kabini pojednostavljen je widgetima i aplikacijama, što vozačima pojednostavljuje i olakšava pristup potrebnim alatima i funkcijama kada je to potrebno. 

Osim toga, broj USB priključaka povećan je s tri na šest za Volvo FH, te s jednog na četiri za Volvo FM. Veliko poboljšanje u cijeloj ponudi je zvučni sustav u kabini koji je u potpunosti obnovljen s novim zvučnicima kako bi se poboljšala ukupna kvaliteta zvuka. Također je dostupan s poboljšanim vanjskim digitalnim pojačalom i niskotoncem za još bolji zvuk.

„Zvučni sustav je nešto što vozači sve više cijene jer provode veliki dio dana slušajući audioknjige, radio ili vlastite medije”, kaže Samuel. „Stoga smo uložili puno truda da ga poboljšamo i sada stvarno možete čuti koliko je bolji.” Daljinsko upravljanje ključem sada je standardno na svim vozilima s funkcijom isključivanja baterije. Olakšava uštedu energije i povećava vijek trajanja akumulatora kamiona. Osim toga ima i funkciju obavljanja provjere svjetala. 

Zvučni sustav u kabini je temeljito je nadograđen i poboljšan novim zvučnicima i dostupan s vanjskim digitalnim pojačalom i niskotoncem.
Zvučni sustav nešto je što vozači sve više cijene… Stoga smo uložili mnogo truda u njegovo poboljšanje i sada stvarno možete čuti koliko bolje zvuči.”

Kako digitalni alati i softverska rješenja poboljšavaju udobnost za vozača

Mnogim vozačima najveća nelagoda dolazi od mentalnog i fizičkog napora zbog dugotrajnog nepomičnog sjedenja dok neprestano rade male prilagodbe brzine i smjera vozila. Kako bi olakšala radno opterećenje vozača, kompanija Volvo Trucks razvila je Volvo dinamičko upravljanje, što pomaže u smanjenju potrebe za takvim prilagodbama kako bi se stvorilo ugodnije iskustvo u vožnji. 

 

Najnovija ažuriranja Volvo dinamičkog upravljanja uključuju sustav Pilot Assist koji kontinuirano nadzire položaj kamiona na cesti i pruža laganu pomoć pri upravljanju ako vozilo izađe iz svoje trake. Također prati vozilo ispred kako bi osigurao siguran razmak. Prilikom vožnje na padinama i brdima, I-See kompanije Volvo Trucks koristi podatke na temelju karte za predviđanje nadolazeće topografiju i preventivni odabir optimalnog stupnja prijenosa i okretnog momenta kako bi se omogućila nesmetana vožnja.

 

„Ako je kamion opremljen sustavima I-See i Pilot Assist, u biti možete voziti s tempomatom pri bilo kojoj brzini i u gotovo svim situacijama, čak i u kružnim tokovima ili gustom prometu”, kaže Klas. „Ovo ne samo da vozačima olakšava posao, nego i znači da su sigurniji. A povrh svega, mogli biste uštedjeti i gorivo.”

 

Kako biste saznali više o tome što možete učiniti kako biste privukli i zadržali vozače kamiona, pročitajte naš prethodni članak koji pokriva:

  • Što motivira vozača kamiona
  • Što možete poduzeti kako biste zadržali vozače?
  • Zašto je važno uzeti u obzir prioritete vozača

 

*Volvo Connect jest sustav za upravljanje voznim parkom kompanije Volvo Trucks i omogućuje pristup svim digitalnim uslugama kompanije Volvo Trucks.

Pogledajte neka od najnovijih ažuriranja i značajki proizvoda: