TRUCKS

Mattias Ahlberg Tomas Thuresson
2024-01-29
Tehnologija i inovacije
Authors
Mattias Ahlberg
Total Offer Intro Manager
Tomas Thuresson
Voditelj za komercijalizaciju novih ponuda

Novi kamioni i značajke Volvo Trucks – sve što trebate znati

Optimizirana energetska učinkovitost, poboljšana vidljivost i poboljšano iskustvo vozača – to možete očekivati od inovacija koje je tvrtka Volvo Trucks predstavila 29. siječnja. Ova ključna poboljšanja obećavaju značajne prednosti za industriju transporta, vozače i društvo u cjelini. Ovdje je pregled najvažnijih vijesti.
 

Najnovije lansiranje kamiona i inovacija kompanije Volvo Trucks označava jedno od najopsežnijih uvođenja novih značajki u segmentu teških kamiona u posljednje vrijeme. Obuhvaća sve, od vanjskog dizajna i aerodinamike do tehnoloških inovacija usmjerenih na povećanje energetske učinkovitosti i sigurnosti. U lansiranje je uključen novi, štedljiv motor D17 za Volvo FH16 i Volvo FH16 Aero, impresivne snage i okretnog momenta. Novi proizvodi i značajke razvijeni su kako bi zadovoljili potrebe i želje društva, prijevozničkih tvrtki i vozača. 
 

Ovdje je popis najvažnijih novosti:  

  1. Nova aerodinamična kabina – na modelima Volvo FH Aero i Volvo FH16 Aero
  2. Sustav nadzora s kamerama – dostupan na većini modela kamiona
  3. Aerodinamička poboljšanja na svim kabinama
  4. Poboljšani sustav zvuka i druga poboljšanja u unutrašnjosti kabine   
  5. Volvo FH Aero s kabinom Globetrotter XXL dostupan je za sve segmente industrije u Europi  
  6. Novi motor s do 780 konjskih snaga i 3800 Nm okretnog momenta za Volvo FH16 i FH16 Aero.
  7. Funkcija za uštedu goriva I-See sada je još bolja
     

„Nevjerojatno je zadovoljstvo što našim kupcima možemo ponuditi tako impresivan niz inovacija i novosti. Ovo je značajan korak za poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenje ugljičnog otiska. Također povećavamo sigurnost poboljšanom vidljivošću uvođenjem sustava nadzora s kamerama koji zamjenjuje klasične retrovizore. Također osiguravamo i bolje radno okruženje za vozače. Uvjeren sam da će ovo koristiti i industriji i društvu u cjelini”, kaže Tomas Thuresson, voditelj za komercijalizaciju novih ponuda u kompaniji Volvo Trucks.
 

Potpuno nova, energetski učinkovita aerodinamična kabina

Najistaknutija je inovacija nova aerodinamična kabina koja se može vidjeti na modelima Volvo FH Aero i Volvo FH16 Aero. Zahvaljujući izmjenama Direktive Europske unije o težinama i dimenzijama prednji je dio kabine produljen kako bi se smanjio otpor zraka. Nadalje, dizajn kabine pomno je dorađen za optimalnu aerodinamiku.
 

„Smanjeni otpor dovodi do poboljšane energetske učinkovitosti, bez obzira na to radi li se o dizelskom, plinskom ili električnom pogonskom sklopu. To zauzvrat znači smanjenu emisiju CO2 i smanjene troškove za kupca. To je značajan napredak za operatere”, kaže Mattias Ahlberg, direktor odjela za cjelovite ponude u kompaniji Volvo Trucks.    
 

Kako biste saznali više i vidjeli novi Volvo FH Aero i Volvo FH16 Aero u akciji, pogledajte ovaj film o cijelom asortimanu.

Kako sustav nadzora s kamerama Volvo Trucks poboljšava vožnju

Druga velika novost je da je Volvo Trucks usvojio implementaciju sustava nadzora s kamerama umjesto klasičnih retrovizora. Ovaj sustav ima nekoliko ključnih prednosti:

 

  • Kamere postavljene na nosačima s krilnim profilom za minimalni otpor zraka u usporedbi s klasičnim retrovizorima. 
  • Poboljšana izravna vidljivost bez kućišta klasičnih retrovizora.
  • Kiša i prljavština na bočnom prozoru više ne utječu na stražnju vidljivost.
  • Značajka Zoom-out Field of View (zumiranje izvan vidnog polja) pomaže vozaču da manevrira sigurnije pružajući mu više informacija o prometu oko kamiona. 
  • Crte koje označavaju kraj prikolice u prikazu stražnjeg retrovizora pomažu vozaču, osobito pri promjeni prometne trake.
  • Poboljšana noćna vidljivost zahvaljujući infracrvenoj tehnologiji.
  • Radi povećanja sigurnosti vozača sustav se može aktivirati s upravljačke ploče pored ležaja kada je vozilo parkirano, kako bi se mogla pratiti svaka aktivnost oko njega. 
     

„To je iznimno kompetentan sustav i želim naglasiti da je naša priznata kamera suvozačevog kuta također dostupna s ovom postavom, smještena pored kamere za stražnji pogled na istom krilu nosača”, kaže Mattias Ahlberg.
 

Sustav nadzora s kamerama dostupan je za sve modele kabina osim onih s iznimno niskim krovovima ili klasifikacijom FLADR. Ovdje možete pronaći više informacija o razlikama između sustava nadzora s kamerama i klasičnih bočnih retrovizora.

Zamjenom bočnih retrovizora sustav nadzora s kamerama doprinosi poboljšanju aerodinamike, kao i poboljšanju vidljivosti.

Zašto mala poboljšanja čine veliku razliku

Sve su kabine dobile aerodinamička poboljšanja, vidljiva i nevidljiva. Ova poboljšanja uključuju smanjene razmake i poboljšane brtve između komponenti kabine kako bi se osiguralo glatko strujanje zraka. Područje iznad vjetrobranskog stakla također je optimizirano kako bi se smanjio otpor zraka. 
 

„Ukratko, napravili smo brojna mala poboljšanja koja zajedno čine kabine aerodinamičnijima. Također je modernizirana i sva rasvjeta, koja sada uključuje isključivo LED svjetla. Za suvremeniji izgled metalnoj oznaci modela Volvo dali smo potpuno novi, pročišćeni dizajn koji je u skladu s cjelokupnom estetikom”, kaže Tomas Thuresson.
 

Što je s novitetima u unutrašnjosti?

Ažurirani vanjski dizajn i dalekosežni pristup projektiranju odražavaju se i u unutrašnjosti kamiona. Fokus je ovdje na stvaranju boljeg radnog i životnog okruženja za vozače.
 

  • Poboljšani zvučni sustav za bolje korisničko iskustvo, s dodatnim pojačalima i subwooferima. 
  • Ažurirano sučelje na sekundarnom zaslonu koje omogućuje personalizirane prikaze.
  • Povećan broj utičnica (USB-C) za punjenje uređaja poput mobilnih telefona, tableta itd. 
  • Nova mikrovalna pećnica integrirana u prednju policu za bolju dostupnost.
  • Zasloni sustava nadzora s kamerama smješteni uz A-stup za optimizaciju izravne vidljivosti.
  • Novi daljinski ključ s ugrađenom funkcijom upravljanja svjetlima.
     

Hoće li kabina Globetrotter XXL biti dostupna za više segmenata?

Budući da ažurirana Direktiva Europske unije o težinama i dimenzijama dopušta duže kabine s aerodinamičnim dizajnom, sada je zakonski moguće upotrebljavati kabinu Volvo Globetrotter XXL na europskim cestama. To znači da se Volvo FH Aero i Volvo FH16 Aero s kabinom Globetrotter XXL mogu upotrebljavati u svim segmentima industrije u Europi bez utjecaja na nosivost. Bez obzira na to prevozite li drvo, cement ili automobile, možete uživati u kabini s više unutarnjeg prostora i širim ležajem. 

„To je istinska prednost za vozače koji dulje vrijeme provode na cesti”, kaže Mattias Ahlberg.

Mattias Ahlberg, direktor odjela za cjelovite ponude, Volvo Trucks i Tomas Thuresson, voditelj za komercijalizaciju novih ponuda, Volvo Trucks.
„Nevjerojatno je zadovoljstvo što našim kupcima možemo ponuditi tako impresivan niz inovacija i novosti. Ovo je značajan korak za poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenje ugljičnog otiska.”

Više snage i okretnog momenta za segment prijevoza teških tereta

Još jedno značajno poboljšanje u segmentu prijevoza teških tereta predstavlja uvođenje potpuno novog 17-litarskog motora. Najsnažniji motor koji je dosada izradila kompanija Volvo nudi do 780 konjskih snaga i 3800 Nm okretnog momenta.
 

„Ovo je motor svjetske klase u tehnološkom smislu. Energetski je učinkovit s brzim odzivom motora, manjom težinom, visokom produktivnošću i poboljšanim performansama kočenja motorom. Zahvaljujući velikom okretnom momentu, vozači mogu održavati više stupnjeve prijenosa dulje vrijeme i tako uštedjeti gorivo. To pogoduje okolišu, a kupcima ostavlja više novca u njihovim džepovima”, kaže Tomas Thuresson.

 

Novi je motor dostupan su u tri različite verzije:

  • 600 KS i 3000 Nm
  • 700 KS i 3400 Nm
  • 780 KS i 3800 Nm
Potpuno novi 17-litarski motor – najsnažniji koji je dosada izradila kompanija Volvo Trucks – nudi do 780 konjskih snaga i 3800 Nm okretnog momenta.

Poboljšano iskustvo vozača s funkcijom I-See 

Daljnje novosti usmjerene na iskustvo vozača uključuju poboljšanja funkcije I-See, koja je sada još učinkovitija. Ažurirana je kako bi prilagodila brzinu vozila zavojima, kružnim tokovima i znakovima za ograničenje brzine. To će poboljšati iskustvo vožnje i dovesti do povećane upotrebe tempomata.  

„Cilj je omogućiti vozačima da upotrebljavaju tempomat za značajniji dio svojih putovanja. To dovodi do poboljšanog iskustva vozača, kao i smanjene potrošnje energije i manjih emisija ugljika. Istovremeno vozači uživaju u udobnijem radnom danu uz značajke podrške koje pojednostavljuju njihove zadatke”, kaže Tomas Thuresson.  

Sve u svemu, ove inovacije nude veliki potencijal industriji transporta za postizanje ciljeva održivosti, poboljšanje sigurnosti, kao i za privlačenje i zadržavanje vozača.

Želite saznati više? Upoznajte naše kamione i kako ih možemo prilagoditi vašim potrebama.