TRUCKS

Baterije za električne kamione čišće su nego što mislite. Eto zašto.

| 5 min
U raspravi oko električnih kamiona obično su baterije u središtu pažnje kada je u pitanju održivost. Dakle, koliko su čiste baterije električnih kamiona?

Električna baterija proizvodi se od sirovina koje dolaze iz rudnika. Postoje različite alternative ovisno o svojstvima koja korisnik zahtijeva. Važna komponenta uobičajena u litij-ionskim baterijama o kojoj se naširoko raspravlja je kobalt. Dobavljanje ovog materijala izazvalo je kontroverze tijekom posljednjih nekoliko godina zbog kršenja radnih i ljudskih prava u Demokratskoj Republici Kongo o kojima je izvijestio Amnesty International. Mi u Volvu rješavamo problem nabavke kobalta u našim postupcima kupnje. Međutim, važno je zapamtiti da ne postoje samo čišći načini za nabavu kobalta, nego i mnogo manje kontroverzne alternative. Litij-ionski željezni fosfat (LFP) vjerojatno je najpoznatija alternativna kemija baterija. U Kini gdje je prošle godine prodano više električnih automobila nego bilo gdje drugdje, (litij-ionske željezno fosfatne) baterije najdominantniji su tip baterija.

Oporabiti ili reciklirati?

Također se puno raspravlja o drugom životnom vijeku baterija. Dakle, je li bolje oporabiti ili reciklirati? Oporaba je očito pozitivna s gledišta održivosti. Baterije električnih vozila zadržavaju 70 – 80 % svog izvornog kapaciteta kada se uklone. Iako bi dugoročna vrijednost takve baterije mogla biti ograničena za industriju kamiona, ona se još uvijek može koristiti za različite namjene. Za vozila je protok energije važan, dok je u nekim stacionarnim primjenama, poput pričuvnog napajanja, svrha skladištenja energije osigurati lokalnu dostupnost za kritične funkcije u društvu. U bolnicama, na primjer, baterija „novog životnog ciklusa” može se instalirati i aktivirati svakih 5 godina. To znači da baterija koja je blizu kraja svog životnog vijeka još uvijek može predstavljati vrijednost za društvo.
 

Iz mnogih akademskih izvora čuje se da je važno reciklirati. Procjenjuje se da će do 2025. oko tri četvrtine istrošenih električnih baterija prvo ponovno upotrijebiti (oporabiti), a zatim reciklirati za dobivanje materijala za višekratnu upotrebu, kao što su litij, kobalt i nikal. Međutim, kada bateriju podijelite na zasebne elemente, ova konkretna rasprava postaje razumnija. Neki od elemenata u baterijama električnih kamiona mogu se smatrati obilnima. To otvara pitanja je li recikliranje doista najbolja opcija za nabavu i je li to uvijek bolje za okoliš. Iako recikliranje ima mnoge očite prednosti, važno je napomenuti da u ovoj raspravi postoje i komercijalni problemi. Uostalom, tvrtke za recikliranje žele da ljudi koriste i plaćaju svoje resurse za prikupljanje i vađenje materijala poput litija kada i gdje to ima smisla s ekonomskog gledišta.
 

Kako se baterije električnih kamiona napajaju još je jedna sporna točka u raspravi o tome kako zelena može biti elektromobilnost. I ovdje postoji razlog za optimizam jer sve manja cijena čiste energije znači da više izvora poput vjetra i solarne energije mogu biti dio električne mreže. U Europi drugu godinu zaredom obnovljivi izvori energije proizveli su više električne energije nego fosilna goriva u prvom i drugom tromjesečju 2019. Istovremeno u Kini i Indiji na djelu je održiva globalna etika, a vlasti su pokrenule dugu tranziciju s fosilnih goriva u energetskoj politici.

 

Relativno umjeren učinak

Može se reći da je ukupan utjecaj današnje proizvodnje baterija na okoliš prilično skroman. Trenutno je na razini koja je 80 – 90 % čišća od proizvodnje dizela. A što s tiče električnih vozila, gospodarska vozila trenutno imaju razdoblje povrata za okoliš kraće od godinu dana. To je vrijeme potrebno da se proizvede onoliko energije koliko se potroši tijekom proizvodnje i rada sustava tijekom cijelog životnog vijeka.
 

Ekološko opravdanje za elektromobilnost jedna je od najpopularnijih tema u današnjoj prijevoznoj industriji. Kako ova rasprava i dalje bjesni, važno je odvojiti trenutak i razmisliti o činjenicama i mitovima koji okružuju električne kamione i njihovu ekološku vjerodostojnost. Pripremio sam vodič koji se bavi nekim od široko rasprostranjenih zabluda o ovoj temi kako bi vam pomogao da dobijete uravnoteženiji pogled na raspravu.
 

Edward Jobson

Edward is a Senior Director at Group Trucks Strategy

Vezani članci