TRUCKS

Električni kamioni mogu postati uobičajeni prije nego što mislite. Eto zašto.

| 3 min
Cijela prijevoznička djelatnost suočava se s teškim zahtjevima da poboljša svoj klimatski utjecaj. Kako bi se ubrzao prijelaz na održiviji prijevoz, cilj tvrtke Volvo Trucks je da cijeli asortiman proizvoda bude bez fosilnih goriva do 2040. godine. Električni kamioni igrat će ključnu ulogu u postizanju toga. Možda zvuči kao nerealan cilj, ali zapravo će prijelaz na električna vozila ići puno brže nego što većina očekuje. Ovo je nekoliko razloga za to.

Troškovi vlasništva električnog vozila se smanjuju

Iako električni kamion danas ima višu cijenu od konvencionalnog vozila, mali broj pokretnih dijelova u električnom motoru znači da često imaju dulji vijek trajanja i manje potrebe za održavanjem. U međuvremenu cijena baterija opada brzinom koja nadmašuje očekivanja većine analitičara. Trenutna ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije smanjuju troškove proizvodnje električne energije do točke u kojoj će pogon kamiona na električnu energiju biti samo djelić cijene dizela.
 

Baterije postaju sve bolje

Kako je potražnja za električnim vozilima skočila, inovacije vezane uz baterije također su se ubrzale. Lakše, litij-ionske baterije imaju oko trećinu težine i polovicu obujma u usporedbi s olovno-kiselinskim. I postaju još lakši i snažniji s poboljšavanjem tehnologije. Štoviše, napredak bi se mogao postići sa sljedećom generacijom baterija, poznatih kao baterije čvrstog stanja. One se pune brže, sigurnije su i isporučuju do dvostruko veću gustoću baterija od današnjih litij-ionskih baterija, što bi potencijalno moglo udvostručiti doseg.
 

Rješavaju se infrastrukturni izazovi

Danas se punjenje električnog kamiona za zadatke prijevoza na kraće udaljenosti lako može obaviti preko noći. Iako je infrastruktura za kamione s brzim punjenjem još uvijek mala, širi se jer gradovi, logistički centri, proizvođači automobila i benzinske postaje žele zadovoljiti sve veću potražnju. A nove tehnologije, uključujući pametne punjače i pametne baterije, čine izuzetno brzo punjenje mogućim u širem rasponu uvjeta. Nova otkrića također pokazuju da će se brzine punjenja drastično povećati poboljšanjem litij-ionskih baterija.
 

Električni kamioni postaju bolji izbor

Kako cijena električnih vozila pada, odabir električnih vozila bi mogao postati više od pitanja održivosti i troškova. Električni kamioni također su popularni među vozačima jer stvaraju manje vibracija od tradicionalnih dizelskih vozila. Lakši su za manevriranje i parkiranje, što ih čini vrlo prikladnim za gradsku vožnju i isporuke. Kao opcija s niskim udjelom ugljika bez emisija iz ispušne cijevi električni kamioni pokazali su se popularnim među tvrtkama koje žele održivije poslovati.
Prelazak na električna vozila mogao bi ići brže nego što su mnogi očekivali. Barem postoji mnogo znakova koji ukazuju na ova kretanja. A električni kamioni već se kotrljaju našim ulicama i stvarno se koriste.

Lars Mårtensson

Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Vezani članci