TRUCKS

Tatu Ljokkoi
2022-04-01
3 min
Svijet vozača
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Kako novi propisi o tahografima za kamione u Europi utječu na mene?

Pametni tahografi prve generacije obvezni su u svim novim teškim kamionima od lipnja 2019. Sada Europska unija (EU) uvodi daljnje propise prema kojima će od kolovoza 2023. godine biti obavezna ugradnja tahografa druge generacije.

 

Slijedi objašnjenje onoga što trebate znati o novoj uredbi Europske unije o tahografima i što ona znači za vas kao vozača. Počnimo s osvrtom na to zašto je Europska unija uopće odlučila donijeti te propise.

 

Veća sigurnost i profesionalnost u industriji

Glavni su ciljevi ovih propisa povećati sigurnost, eliminirati manipulaciju tahografskim podacima i osigurati vozačima odgovarajući odmor između smjena i teških razdoblja vožnje.


Propisi vam olakšavaju prolazak provjera i pravodobno stizanje na odredište. Nadležna tijela u bilo kojoj zemlji u Europskoj uniji mogu izvoditi daljinske provjere, nakon kojih ćete moći, pod uvjetom da su vaši tahografski podaci uredni, nastaviti putovanje bez zaustavljanja. Ključni je razlog osigurati da niste u prekršaju. Postojeća vozila sa starim tahografima još uvijek mogu biti podvrgnuta inspekcijama na cesti, stoga je ispravna uporaba svih tahografa i dalje iznimno važna.

 

Poznato da su neki vozači i vlasnici kamiona u prošlosti manipulirali podacima tahografa kako bi izbjegli ispunjavanje sigurnosnih standarda za vozača. Propisi Europske unije osmišljeni su da uvelike otežaju takve manipulacije, ali i da istovremeno ne ometaju i ne zadržavaju na nepotrebnim provjerama vozače koji se pridržavaju propisa. 

 

Kakva je nova uredba o tahografu?

Pametni tahografi prve generacije obvezni su u svim novim kamionima od 15. lipnja 2019. Prema posljednjoj uredbi Europske unije, u sve nove kamione veće od 3,5 tone od 21. kolovoza 2023. moraju se ugraditi tahografi druge generacije. Do kraja 2024. moraju se zamijeniti svi stari analogni ili digitalni tahografi (osim inteligentnih tahografa prve generacije) u kamionima koji voze u prekograničnim zadacima. A do kolovoza 2025. moraju se nadograditi svi inteligentni tahografi prve generacije koji se koriste u prekograničnim zadacima.

Glavne nove funkcije kod tahografa druge generacije su mogućnost provjere prekograničnog prometa putem satelitskog sustava pozicioniranja, te mogućnost provjere vremena i mjesta utovara i istovara.

 

Vaš pametni tahograf moći će komunicirati i s lokalnim policijskim službenicima, koji će moći daljinski provjeriti podatke vašeg tahografa bez potrebe za zaustavljanjem vašeg vozila. Ako se ne otkriju nikakvi problemi, nadležna tijela moraju izbrisati podatke u roku od tri sata.

 

Planiranje vašeg putovanja u skladu s novim propisima o tahografima

Nova regulacija tahografa znači da je sada iznimno važno isplanirati putovanje. Učinkovito planiranje putovanja pomaže vam da postanete bolji vozač, čini vaše putovanje ugodnijim i daje vam veću kontrolu. Ovdje možete preuzeti vodič koji vam može objasniti kako učinkovito upravljati vremenom i pomoći vam da se pridržavate propisa. Uključuje:

  • Savjete o tome kako doći na odredište na vrijeme
  • Načine na koje možete učiniti svoje putovanje kamionom manje stresnim
  • Što učiniti ako vam ponestane vremena za vožnju, a sljedeće je stajalište kamiona puno

Saznajte više o novim propisima o tahografima kamiona