TRUCKS

Gabor Szalo Hanna Degerman
2024-01-18
Tehnologija i inovacije Učinkovitost goriva
Authors
Gabor Szalo
Senior Engineering Specialist
Hanna Degerman
User Experience Product Planner

Razlika između vožnja sa sustavom nadzora s kamerama i vožnje s retrovizorima

Kamioni s bočnim retrovizorima oduvijek su bili nešto što su vozači uzimali zdravo za gotovo. Međutim, posljednjih je nekoliko godina nekolicina proizvođača umjesto toga počela nuditi sustave nadzora s kamerama. Ali kada i kako to može biti korisno i koje su prednosti i mane kamera u odnosu na retrovizore?

2016. godine UN je objavio propis kojim se dopušta zamjena retrovizora sustavima nadzora s kamerama. Jedna je od prednosti poboljšanje takozvane izravne vidljivosti, tj. vidljivosti iz perspektive vozača: to je ono što se može vidjeti bez pomoći retrovizora ili kamera.

Europska komisija procjenjuje da će nadolazeća Opća sigurnosna uredba smanjiti broj nesreća i, nadamo se, spasiti više od 25 000 života te izbjeći najmanje 140 000 teških ozljeda do 2038. Sustavi nadzora s kamerama mogu doprinijeti ovim brojevima jer poboljšavaju izravnu vidljivost. Ali glavni razlog razvoja sustava nadzora s kamerama bila je bolja aerodinamika i mogućnost smanjenja potrošnje goriva i emisija CO2.


„Svi žele poboljšati svoju potrošnju goriva ili energije, a s otporom zraka manjim od otpora klasičnih retrovizora, aerodinamičnije jedinice kamere mogu poboljšati energetsku učinkovitost do 1,5 %*. Ali također je važno vidjeti koje rješenje odgovara korisniku i poboljšava njegovo iskustvo vožnje”, kaže Gabor Szalo, viši inženjerski stručnjak za vidljivost u kompaniji Volvo Trucks.

Prvi kamion s kamerama umjesto bočnih retrovizora došao je na tržište 2019. godine i od tada se tehničke mogućnosti brzo razvijaju. Nekoliko proizvođača izbacuje kamione sa sustavima nadzora s kamerama, a poticaji budućeg zakonodavstva ubrzavaju proces. Do 2029. godine europska Uredba o općoj sigurnosti  (GSR), implementirat će zahtjeve za izravnu vidljivost za sve novoregistrirane kamione kako bi se smanjili mrtvi kutovi i poboljšalo ono što vozači mogu vidjeti izravno iz svojih vozila.

Stavimo li na stranu tehnički razvoj i nadolazeću zakonsku regulativu, postoje mogućnosti i prednosti, ali i izazovi i ograničenja vožnje s kamerama umjesto retrovizora. Evo nekih aspekata koji se mogu uzeti u obzir:

 

Prednosti vožnje sa sustavom kamera u odnosu na vožnju s retrovizorima

 

Aerodinamika:

  • Aerodinamika kamiona ima jedan od najvećih izravnih utjecaja na učinkovitost potrošnje goriva i, sukladno tome, utjecaj na okoliš. Budući da sustavi nadzora s kamerama smanjuju utjecaj otpora zraka u usporedbi s klasičnim bočnim retrovizorima, time se smanjuje i potrošnja goriva i energije.

Vidljivost i sigurnost:

  • S kamerama nema fizičkih retrovizora koja blokiraju vaš pogled iz sjedala vozača. Stoga su prikladne za složene prometne situacije: na primjer, kada su u blizini kamiona ranjivi sudionici u prometu ili u vožnji kružnim tokovima na kojima bi retrovizori mogli ometati vidljivost vozača.
  • Također može postojati automatsko ili ručno praćenje prikolice kamerama za praćenje kretanja prikolice ili prilikom vožnje unatrag. To su prednosti digitalnog svijeta koje nisu moguće s bočnim retrovizorima.
  • Ugrađene referentne linije (prilikom promjene trake) mogu biti još jedan oblik digitalne podrške sustava nadzora s kamerama.
  • Kod običnih konveksnih retrovizora dolazi do izobličenja slike zbog radijusa ispupčenja zrcala. Za sustav nadzora s kamerama postoje mogućnosti ispravljanja izobličenja slike, tako da vozači mogu dobiti sliku bližu stvarnosti.
  • Dok vozač spava ili odmara, mogu se upotrijebiti značajke nadzora sustava s kamerama. Moguće ga je aktivirati iz unutrašnjosti kabine, bez potrebe za povlačenjem zavjesa.
     

Vremenski uvjeti i mrak:

  • Kamera općenito nudi bolju vidljivost za vrijeme kiše jer se leća može bolje zaštititi unutar nosača kamere. Ali što je možda još važnije, ekran se nalazi unutar kabine, što poboljšava vidljivost za vrijeme kiše u usporedbi s vanjskim retrovizorima, gdje kiša ometa vidljivost jer pada i na prozor i na sam retrovizor.
  • Leću kamere lakše je održavati čistom nego klasični retrovizor s većom staklenom površinom. Kamera je općenito postavljena na višem položaju s vanjske strane kamiona, što je čini manje osjetljivom na prljavštinu.
  • U mraku kamere imaju prednost bolje vidljivosti u usporedbi s retrovizorima, kao i poboljšanu funkciju noćne vidljivosti zahvaljujući sposobnosti kamere da radi u uvjetima slabog osvjetljenja.
     

Sukladnost sa zakonima:

  • Kao što je spomenuto ranije, budući da postoje zakonski zahtjevi za izravnu vidljivost u Uredbi o općoj sigurnosti (GSR) 1929, sustav nadzora s kamerom mogao bi biti preferirana opcija.
  • Vozila teža od 12 metričkih tona koja prolaze kroz London od 2024. moraju imati ocjenu vidljivosti s tri zvjezdice (na temelju onoga što vozači mogu vidjeti izravno s prozora kabine) ili moraju svoje kamione opremiti nizom sigurnosnih sustava. To čini kamione s kamerama koje zamjenjuju retrovizore preferiranim izborom.

Izazovi vožnje sa sustavom kamera u odnosu na vožnju s retrovizorima

Vidljivost i sigurnost:

  • Ogledala daju trodimenzionalnu sliku dok su sustavi kamera dvodimenzionalni. Za privikavanje na dubinski vid, procjenu udaljenosti i brzine vozila straga može biti potrebno neko vrijeme.
  • Rezolucija kamere može biti nedostatak u usporedbi s retrovizorom. Retrovizori nude imaju razinu oštrine koju imaju i vaše oči. Kamere imaju širokokutni objektiv i zaslon ograničene rezolucije. To vozačima može otežati procjenu udaljenosti. Izbor razlučivosti slike i veličine zaslona stoga su važni čimbenici.
  • Postavljanje zaslona mora biti prilagođeno unutrašnjosti kabine kako bi se izbjeglo stvaranje još jednog mrtvog kuta. To može rezultirati manjom veličinom zaslona od običnih retrovizora, što utječe na veličinu objekata prikazanih na zaslonu.
     

Popravci:

  • U sustavu nadzora s kamerama koji se temelji na računalu koje upravlja slikom postoje i senzori i zasloni. Bilo kakva potencijalna šteta može biti skupa za popravak. Ali to ovisi o tome koju komponentu treba zamijeniti i je li to pokriveno ugovorom o uslugama.
     

Iskustvo vožnje:

  • Gledanje u dvodimenzionalnu sliku na zaslonu kamere razlikuje se od gledanja u klasični retrovizor. Većina vozača trenutačno je naviknuta na vožnju s klasičnim bočnim retrovizorima, što ovo čini novim iskustvom vožnje i nečim čemu se treba prilagoditi.
  • Još jedna stvar na koju se treba naviknuti, te što je još važnije, koju treba naučiti, tehničke su postavke i nove značajke. Njih je potrebno uključiti u dnevnu rutinu vozača, prilikom učenja manevriranja, kao i točnu procjenu brzine, udaljenosti i okolnih područja.

Kako odabrati – budućnost bočnih retrovizora i sustava nadzora s kamerama

I sustavi nadzora s kamerama i klasični retrovizori imaju svoje prednosti i nedostatke. Iskustvo vožnje s bočnim retrovizorima u odnosu na sustav nadzora s kamerama drugačije je, a vjerojatno će postojati i različite preferencije vozača.

Nekim segmentima također bi se mogli lakše prilagoditi od drugih: Na primjer, vozači na dugim putovanjima mogu se naviknuti na taj sustav brže od onih koji često voze unutar gradova gdje je opetovano procjenjivanje udaljenosti i dubine vidnog polja ključno i gdje može biti potrebno više vožnje unatrag.

„ Preferencije mogu varirati. Kamerama je u cilju prikazati zaslon što je moguće bliže stvarnosti i ponuditi najbolje iskustvo vožnje. Za nove vozače kamere mogu biti standard, a vaš izbor također može ovisiti o tome koliko ste otvoreni za promjene i nova digitalna rješenja u okruženju za vožnju”, kaže Hanna Degerman, iz odjela za planiranje proizvoda korisničkog iskustva u kompaniji Volvo Trucks.

Kjell Brunnström je viši znanstvenik na Istraživačkom institutu RISE u Švedskoj, specijalizirana za vizualnu percepciju. On vjeruje kako će kamere postati sve češće i više favorizirane u bliskoj budućnosti, ali i kako bi također moglo biti korisno dodati neke aspekte sustavima nadzora s kamerama kako bi ih učinili preferiranom opcijom za sve i svaki segment u transportnoj industriji.

„Trenutačno sustavi nadzora s kamerama pružaju manju dubinu vidnog polja u usporedbi s običnim retrovizorima. Ali studija provedena u RISE i Volvo Cars** pokazala je da bi kamere radi ublažavanja smanjene percepcije dubine trebale imati dodatni grafički sloj koji ukazuje na udaljenost i opasne objekte, što bi moglo vozačima moglo pomoći u donošenju ispravne odluke.”

Tehnologija se u ovom području brzo razvija. Vaš izbor između klasičnog bočnog retrovizora ili sustava nadzora s kamerama može ovisiti o preferencijama ili segmentu transporta. Postoji potreba za procjenom vaših poslovnih zahtjeva, ali i mogućnosti za zakonsku usklađenost: a možda i za prihvaćanjem preferencija vašeg vozača i otvorenosti za nova iskustva vožnje.


*Stvarna potrošnja energije ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su brzina vožnje, uporaba tempomata, specifikacije vozila, opterećenje vozila, stvarna topografija, vozačko iskustvo, održavanje vozila i vremenski uvjeti.

 

**Izvor: Zhang, M. i G. Bin. Učinak CMS-a s AR-om na performanse vožnje. (diva2:1717225), Istraživački institut RISE u Švedskoj, Tehničko sveučilište Chalmers, diplomski rad. 2022. Dostupno na: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:ri:diva-61469

Related Insights