TRUCKS

Volvo Trucks
2022-02-28
Učinkovitost goriva
Author
Volvo Trucks

Najboljih 9 nadogradnji koje štede gorivo za pogonske sklopove Volvo Trucks Euro 6

Bez obzira na to radite li na dugim ili regionalnim rutama, u distribucijskom ili u građevinskom transportu, ova najnovija ažuriranja za Euro 6 Step E znače ozbiljnu uštedu goriva za sve. Volvo se fokusirao na cijeli pogonski sklop i napravio niz nadogradnji koje ne samo da štede gorivo, već pružaju i jednostavnije i ugodnije iskustvo vožnje – na cesti i izvan nje.  


Predstavljamo vam 9 najvažnijih poboljšanja:

1. Nadograđeni motori D13TC. Ako ste upoznati s kamionom Volvo FH s funkcijom I-Save, onda znate da može značajno smanjiti troškove goriva na dugim relacijama. Ključ za to je D13TC, srce sustava I-Save i najučinkovitiji motor kompanije Volvo dosad. Ova najnovija poboljšanja podigla su ga na sljedeću razinu. Dorađen je proces izgaranja goriva, smanjeno je trenje u motoru i poboljšan je sustav ulja. Dorađen je sustav EATS (sustav naknadne obrade ispušnih plinova motora), smanjena je težina motora i uvedena je nova generacija sustava upravljanja energijom. Kako bismo proširili našu ponudu za uštedu goriva, sada je dostupan i motor D13TC s novom nazivnom snagom od 420 KS.

2. Nadograđeni motori eSCR D11 i D13. Poboljšan je proces izgaranja i smanjeno je trenje u oba motora. Zahvaljujući ugradnji patentirane klipne posude u obliku vala koja optimizira ubrizgavanje goriva za motor D13TC, povećana je učinkovitost. Dorađen je sustav EATS, smanjena je težina motora i uvedena je nova generacija sustava upravljanja motorom. Klijenti koji rade u građevinarstvu cijenit će i smanjenu minimalnu brzinu tempomata koja sada iznosi 4 km/h. Za još veću fleksibilnost, sada je dostupan i D13 eSCR s nazivnom snagom od 460 i 500 KS za biodizel B100.

 

3. Poboljšani mjenjač I-Shift. I-Shift sada nudi lakšu i bržu promjenu stupnjeva prijenosa te najugodnije iskustvo vožnje dosad. Nadogradnje uključuju novi sustav mijenjanja stupnjeva prijenosa i strategiju mijenjanja stupnjeva prijenosa, kao i novi sustav spojke za motore D13. Poboljšani mjenjač I-Shift dostupan je za sve teške kamione i Volvo FE.

4. Novi softver za I-Torque. I-Torque je novi inteligentni softver kompanije Volvo koji optimizira okretni moment motora radi uštede goriva. Koristeći topografske podatke iz sustava I-See zajedno s bruto masom kamiona, I-Torque automatski izračunava optimalni okretni moment motora za vašu rutu. I-Torque je trenutno dostupan s našim novim paketima za uštedu goriva za dizelske motore D13 Euro 6 Step E.

 

Pogledajte ovaj kratki video kako biste saznali više o sustavu I-Torque.  

5. Poboljšana aerodinamika. Radi optimizacije aerodinamike poboljšane su i kabine Volvo FM i FH. Oba modela dobila su poboljšane brtve oko prednje maske i prednjih pomoćnih svjetala, novi poklopac za krak retrovizora i blatobrane za poboljšanu aerodinamiku oko blatobrana (na kamionima s gumama 385/55). Volvo FH dobio je i dulji produžetak vrata i poboljšanja deflektora zraka u kabini XHSL (spavaća kabina s posebno visokim krovom)

6. Nova pumpa upravljača koja štedi energiju. Nova elektronički kontrolirana pumpa upravljača kompanije Volvo vozačima omogućuje precizniju kontrolu nad upravljanjem, što znači da može smanjiti potrebnu energiju dok vozite ravno naprijed. Za zahtjevne klijente koji se bave prijevozom na velike udaljenosti i klijente koji imaju potrebe za dugim razdobljima rada u praznom hodu to znači da se gubici energije mogu smanjiti. Nova pumpa upravljača uključena je u nove pakete kompanije Volvo za uštedu goriva za dizelske motore D11 i D13 Euro 6.

7. Učinkovitiji zračni kompresori. Volvo predstavlja novu generaciju zračnih kompresora koji štede gorivo učinkovitijim povećanjem tlaka zraka. Oni su sada standardni za sve dizelske motore D11 i D13 Euro 6.

8. Novi filteri za zrak, gorivo i ulje i nove veličine spremnika za AdBlue. Ovi novi filtri fizički su osmišljeni tako da je moguće ugraditi samo ispravan filtar koji će osigurati optimalne performanse motora i maksimalno povećati vijek trajanja motora. Volvo filtri izrađeni su od posebnog naboranog filtar papira velike površine za izvrstan kapacitet filtriranja i dug vijek trajanja. A kako bi vozačima olakšali punjenje spremnika goriva i uree na istom stajalištu, veličine Volvo spremnika za AdBlue ažurirane su kako bi odgovarale povećanoj učinkovitosti nadograđenih dizelskih motora D11 i D13 Euro 6.

9. Alternatori s 50 % dužim životnim vijekom. Za ugodniji život vozača na cestama Volvo predstavlja i novu generaciju alternatora od 150 A s 50 % duljim životnim vijekom. Poboljšana je i komunikacija s alternatorom zahvaljujući novoj funkcionalnosti mreže LIN (Local Interconnect Network - lokalna mreža za međusobno povezivanje) koja omogućuje kompaniji Volvo dijagnosticiranje alternatora, predviđanje zamjene i planiranje punjenja za dulji životni vijek komponenti za upravljanje energijom. Novi alternatori standardni su za dizelske modele Euro 6 FH i FH16. Za još veću udobnost, u ponudu za ove modele Volvo dodaje novi, veći alternator od 180 A.

Želite li saznati više o tome kako smanjiti svoj račun za gorivo? Pogledajte članak Kako poboljšati učinkovitost potrošnje goriva kamiona za pregled ključnih čimbenika koji utječu na potrošnju goriva, emisije i troškove voznog parka povezane s potrošnjom goriva.

Imate li pitanje?

Vaš lokalni distributer kamiona Volvo Trucks ima odgovor. Svratite, nazovite ih ili ih zamolite da dođu k vama.