TRUCKS

Novi kamioni Volvo na ukapljeni prirodni plin nude jednake performanse kao oni na dizelski pogon, ali s 20–100 % manje emisija CO2

Kompanija Volvo Trucks sada uvodi teške kamione kompatibilne sa standardom Euro 6 na ukapljeni prirodni plin ili bioplin. Novi teški kamioni imaju jednake performanse, vozna svojstva i potrošnju goriva kao modeli Volvo Trucks-a na dizelsko-gorivo. Osim toga, emisije CO2 na novim modelima 20–100 % niže su u usporedbi s onima na dizelsko gorivo, ovisno o odabiru goriva. Novi modeli Volvo FH LNG i Volvo FM LNG dostupni su motorima od 420 ili 460 KS i namijenjeni su teškim regionalnim prijevozima i prijevozima na dugim relacijama.
Gas Tank

„Sa svojim novim kamionima koji rade na ukapljeni prirodni plin ili bioplin možemo ponuditi alternativno rješenje s malim utjecajem na klimu koje zadovoljava i visoke zahtjeve u pogledu performansi, učinkovite potrošnje goriva i radnog dometa. To je kombinacija koju zahtijevaju naši kupci u području regionalnih prijevoza i prijevoza na dugim relacijama", kaže Lars Mårtensson, direktor sektora za ekološka pitanja i inovacije u kompaniji Volvo Trucks.

Umjesto motora s Ottovim procesom, koji predstavlja klasično rješenje u vozilima na plinski pogon, Volvo FH LNG i Volvo FM LNG imaju plinske motore koji koriste tehnologiju Dieselovog procesa. To znači da prijevoznik koji odabere plin može to učiniti bez kompromisa u pogledu voznih svojstava, učinkovite potrošnje goriva ili pouzdanosti.

Plinski motor Volvo Trucks-a od 460 KS ostvaruje maksimalni okretni moment od 2300 Nm, dok verzija od 420 KS daje 2100 Nm. To je jednako vrijednostima odgovarajućih dizelskih motora Volvo. Štoviše, potrošnja goriva usporediva je s dizelskim motorima kompanije Volvo, ali 15 do 25 % niža nego u klasičnim plinskim motorima.

Gorivo koje se koristi je prirodni plin u obliku ukapljenog plina (Liquefied Natural Gas, LNG) ili bioplina poznatog kao bio-LNG. Oba se goriva sastoje od metana. Ako se upotrebljava bioplin, klimatski otisak može se smanjiti do 100 %, a u slučaju prirodnog plina smanjenje iznosi 20 %. To se odnosi na emisije vozila tijekom uporabe, poznate pod nazivom „tank-to-wheel" (od spremnika do kotača).

Kako bi se maksimalno povećao domet vožnje, spremnici se pune LNG-om, koji se pohranjuje pod tlakom od 4-10 bara pri temperaturi od -140 do -125 °C. Najveća verzija spremnika goriva sadrži dovoljno LNG-a za vožnju do 1000 km. Punjenje traje otprilike jednako kao punjenje dizelskim gorivom.

Pri vožnji gorivo se zagrijava, uspostavlja se tlak i ono se pretvara u plin prije nego što se ubrizga u motor. Kako bi se plin zapalio, u trenutku ubrizgavanja dodaje se mala količina dizelskog goriva. 100-postotno smanjenje emisija CO2 zahtijeva da se fosilno dizelsko gorivo zamijeni HVO-om (hidrogenirana biljna ulja) i kombinira s bio-LNG-om.

Volvo Trucks sada surađuje s dobavljačima plina i kupcima na proširenju infrastrukture za transport ukapljenog prirodnog plina u Europi. Taj razvoj ima i političku podršku u mnogim državama te u Europskoj uniji. Strategija proširenja infrastrukture za ukapljeni prirodni plin također je uključena u akcijske pakete Europske komisije i država članica kojima se osigurava dugoročna opskrba Europe energijom.

„Prirodni plin nudi jasne prednosti u pogledu klime, u mnogim je državama konkurentan cijenom, a postoje i dovoljne rezerve koje opravdavaju njegovu široku primjenu. Naš fokus na LNG vozila za naše kupce stvara nove preduvjete kojima mogu osigurati ekonomične prijevoze u smislu potrošnje goriva i troškova. Istovremeno prijevoznicima s teškim kamionima omogućujemo da značajno smanje utjecaj na klimu", kaže Lars Mårtensson.

Prodaja modela Volvo FM LNG i Volvo FH LNG počet će tijekom proljeća 2018. godine.

Činjenice o modelima Volvo FH LNG i Volvo FM LNG

  • Dostupne verzije: tegljači (4x2, 6x2, 6x4) i krute šasije (4x2, 6x2, 6x4) bruto težine vozila do 64 tone za regionalne prijevoze i prijevoze na dugim relacijama.
  • Motor: Volvo G13C Euro 6. Redni 6-cilindarski 13-litarski motor s common rail ubrizgavanjem i mlaznicama za plin i dizelsko gorivo. Dostupan u verzijama s 420 KS/2100 Nm i 460 KS/2300 Nm.
  • Mjenjač: Volvo I-Shift.
  • Spremnici za gorivo: Dostupne su verzije od 115 kg (275 l), 155 kg (375 l) ili 205 kg (495 l) LNG radnog dometa do 1000 km. Postavljen je i mali spremnik za dizelsko gorivo.
  • Naknadna obrada ispušnih plinova: selektivna katalitička redukcija (SCR) i filtar za čestice.
  • Volvo FH LNG i Volvo FM LNG imaju odobrenje za tip vozila kao cjeline i certifikat Europskog standarda ECE R110.

Gallery