TRUCKS

Premijera prvog potpuno električnog kamiona kompanije Volvo Trucks

Volvo Trucks upravo predstavlja svoj prvi potpuno električni kamion za komercijalnu uporabu – Volvo FL Electric koji se, među ostalim, može upotrebljavati za gradsku distribuciju i prijevoz otpada. Prodaja i serijska proizvodnja novog modela započet će u Europi sljedeće godine. Ovim lansiranjem proizvoda na tržište Volvo Trucks preuzima vodstvo u području rješenja za elektrificirani prijevoz robe u gradovima.
Volvo Trucks upravo predstavlja svoj prvi potpuno električni kamion za komercijalnu uporabu

„Iznimno smo ponosni što možemo prezentirati prvi u seriji potpuno električnih kamiona Volvo spreman za redoviti promet. Tim modelom omogućujemo da gradovi čiji je cilj održivi urbani razvoj iskoriste prednosti prijevoza elektrificiranim kamionima", kaže Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

Uz bolju kvalitetu zraka i manju buku u gradu moguće je slobodnije planirati stanove i infrastrukturu nego dosada. Električni kamion bez ikakvih emisija ispušnih plinova može se upotrebljavati u zatvorenim terminalima i ekološki zaštićenim zonama. Njihova niska razina buke stvara priliku da se više posla obavi noću te se time smanji opterećenje cesta tijekom dana.

Na tržištu postoji značajan interes za električne kamione. Mnogi potencijalni klijenti imaju pitanja o prilikama koje stvara nova tehnologija i o tome kako ona može utjecati na njihovo poslovanje.

„Kako bi se osigurala sigurna i laka tranzicija, ponudit ćemo holistička rješenja na temelju pojedinačnih potreba svakog klijenta s obzirom na cikluse vožnje, kapacitet tereta, mobilnost, kilometražu i druge parametre. Takvo rješenje može obuhvatiti sve, od analize rute i optimizacije baterija do servisiranja i financiranja.

Volvo Trucks usko surađuje s nekoliko dobavljača opreme za punjenje. Cilj je uvijek ponuditi klijentima veliku mobilnost i produktivnost", kaže Jonas Odermalm, voditelj strategije proizvoda za modele Volvo FL i Volvo FE u kompaniji Volvo Trucks.

Iza ponude kompanije Volvo Trucks stoji akumulirana stručnost grupe Volvo u području elektrificiranog transporta. Sestrinska tvrtka, Volvo Buses od 2010. godine prodala je više od 4000 elektrificiranih autobusa. Tehnologija koja se primjenjuje za pogon i skladištenje energije u modelu Volvo FL Electric temeljito je isprobana i testirana od samih početaka i ima podršku široke mreže za prodaju, servisiranje i dobavu dijelova kompanije Volvo Trucks.

„Iz iskustva znamo koliko je važno da gradovi, dobavljači energije i proizvođači vozila surađuju kako bi široka elektrifikacija postala stvarnost. Uz privlačne poticaje, dogovorene standarde i dugoročnu strategiju urbanog planiranja i proširenja infrastrukture za punjenje, proces može ići puno brže", objašnjava Jonas Odermalm.

Kompanija Volvo Trucks vjeruje da je holistički pristup elektrifikaciji transportnog sektora bitan za svladavanje tekućih izazova u područjima kao što je proizvodnja električne energije i baterija.

„Primjerice, kako bi se osiguralo iskorištavanje sirovina za baterije na odgovoran način, grupa Volvo radi s mrežom Drive Sustainably (Održiva vožnja), koja ima posebnu funkciju koja prati to pitanje. Grupa Volvo također je uključena u različite projekte u kojima baterije iz teških električnih kamiona dobivaju priliku za novi život te se upotrebljavaju za skladištenje energije.

Sva pitanja o rukovanju baterijama još nisu dobila svoje odgovore, ali aktivno radimo unutar grupe i zajedno s drugim akterima kako bismo potaknuli razvoj i izradili potrebna rješenja", kaže Jonas Odermalm.

Prvi kamioni u seriji Volvo FL Electric sada kreću u redovit rad kod klijenata u Göteborgu, domu kompanije Volvo Trucks.
Činjenice

• Potpuno elektrificirani kamion za distribuciju, sakupljanje otpada i druge primjene u urbanim uvjetima, GVW od 16 tona.
• Pogonska linija: električni motor maks. snage 185 kW/130 kW kontinuirane izlazne snage, sustavom prijenosa s dva stupnja, preko kardanskog vratila na stražnju osovinu. Električni motor s maks. okretnim momentom od 425 Nm. Stražnja osovina s maks. okretnim momentom od 16 kNm.
• Skladištenje energije: 2-6 litij-ionskih baterija, ukupno 100-300 kWh.
• Domet: do 300 km.
• Punjenje: AC punjenje putem mrežnog napajanja (22 kW) ili DC brzo punjenje putem CCS/Combo2 za do 150 kW.
• Vrijeme ponovnog punjenja: Od praznih do potpuno punih baterija: brzo punjenje 1-2 sata (DC punjenje), noćno punjenje do 10 sati (AC punjenje) s maksimalnim kapacitetom baterija od 300 kWh.
• S prva dva kamiona Volvo FL Electric upravljat će kompanija za sakupljanje otpada i recikliranje Renova i prijevoznička tvrtka TGM.
• U projektu Off Peak City Distribution (Gradska distribucija izvan razdoblja vršnih opterećenja) proučavali su se učinci noćnog prijevoza robe u središtu Stockholma. Budući da se izbjegavao rad kamiona tijekom prometnih gužvi, kamioni su mogli obaviti svoje poslove za trećinu uobičajenog vremena u usporedbi s dnevnim radom.

Lik na fotografije:

http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?recordsWithCatalogName=Volvo+Trucks:34572,Volvo+Trucks:34573,Volvo+Trucks:34574,Volvo+Trucks:34575

Gallery