TRUCKS

Posebno vozilo Volvo FM isporučeno Carinskoj upravi Ministarstva financija

Sve je više specifičnih i sofisticiranih kompozicija s posebnim namjenama koje se naručioci odlučuju raditi na platformi Volvo kamiona. U Hrvatskoj imamo mnoštvo takvih primjera poput najsuvremenijih televizijskih mobilnih studija koji prenose događanja u živo, tu je i mnogo primjera moćnih Volvo FH16 kamiona koji se bave manipulacijom teških i vangabaritnih tereta, a u šumama trenutno vozi mnogo šumarskih Volvo kamiona koji rade u specifičnim uvjetima i pokazali su se kao najbolje rješenje za taj segment. Tom društvu nedavno se pridružio još jedan specifični Volvo FM kamion s rendgenskim uređajem.
FM za carinu

Carinska uprava Ministarstva financija nabavila je novi mobilni rendgenski uređaj za kontrolu roba - radi se o sofisticiranoj kamionskoj kompoziciji kroz koju mogu prolaziti kontejneri i teretna vozila.

Uređaj je ugrađen na platformi Volvo FM 460 kamiona, vrijednost uređaja iznosi 1,5 milijuna eura, a kupljen sredstvima iz fondova Europske unije sa ciljem da se njime nadzire protoka robe u Luci Rijeka.

„Ovaj uređaj omogućit će bolju kontrolu, s njim ćemo lakše otkriti i spriječiti ulazak nedozvoljenih roba, prvenstveno onih koje mogu ugroziti zdravlje, okoliš i nacionalno zaštićena dobra." rekao je zamjenik ravnatelja Carinske uprave Mario Demirović te je nadodao kako se u Luci Rijeka godišnje obradi oko 70 tisuća carinskih deklaracija u postupcima uvoza, izvoza i provoza, a vrijednost nadzirane robe veća je od 20 milijardi kuna.

U protekle tri godine u luci u Rijeci zaplijenjeno je 30 milijuna komada različitih vrsta cigareta, 14 tona duhana i 100 kilograma kokaina. Krijumčari morati potražiti drugu luku, istaknuli su u Luci Rijeka.

VIŠE O UREĐAJU
Uređaj može u jednom satu skenirati do stotinu kamiona s prikolicama, a ukoliko se skener kreće, može u satu pregledati i do dvadeset kontejnera ili kamiona s prikolicama.

Izvrsna rezolucija omogućuje otkrivanje i malih količina droga, eksploziva i duhana, bez oštećenja robe.Uređaj je napravljen po uzoru na najbolje svjetske prakse, za što se pobrinulo poduzeće Securitas Hrvatska koje je pripremilo i isporučilo ovaj uređaj u zajednici ponuditelja s proizvođačem Nuctechom.