TRUCKS

Kamioni i automobili upozoravaju jedni druge u prometu – pionirska suradnja između kompanija Volvo Trucks i Volvo Cars

Volvo Trucks uvodi uslugu putem oblaka, Povezana sigurnost (Connected Safety), koja omogućuje kamionima i automobilima Volvo da automatski upozore jedni druge na opasne situacije u prometu. Tom pionirskom suradnjom dva neovisna proizvođača vozila omogućuju svojim automobilima i kamionima da dijele informacije o opasnostima u prometu u stvarnom vremenu.
Volvo-Connected-Saftey

Verziju usluge povezane sigurnosti za putničke automobile uvela je kompanija Volvo Cars 2016. godine. Nakon što i kompanija Volvo Trucks sada uvede svoju verziju te usluge, kamioni i automobili moći će upozoravati jedni druge na potencijalne opasnosti. To je moguće zahvaljujući dijeljenju podataka vezanih za sigurnost između vlastitih oblaka tih dviju kompanija.

„Proširena suradnja između različitih igrača jedan je od najvažnijih ključeva ka boljoj sigurnosti na cesti. Kada više vozila bude moglo dijeliti informacije o situaciji u prometu u stvarnom vremenu, to će smanjiti opasnost od nesreća. Uslugom povezane sigurnosti otvaramo vrata budućnosti, uz nadu da će se pridružiti još više proizvođača vozila", kaže Carl Johan Almqvist, direktor odjela za promet i sigurnost proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Povezana sigurnost razvijena je kako bi slala upozorenja vozilima u blizini koja su povezana s tom uslugom svaki put kada vozač uključi svjetla za upozorenje na opasnost.

„Vozilo koje stoji uz cestu u uvjetima loše vidljivosti u opasnosti je da ga udari vozilo iza njega, što može imati teške posljedice. Pravovremeno upozorenje svim vozačima automobila i kamiona u blizini pruža istu mogućnost da smanje brzinu, prilagode svoju vožnju prometnoj situaciji i izbjegnu sudar", objašnjava Carl Johan Almqvist.

Dugoročno se usluga u oblaku može proširiti dodatnim funkcijama koje unaprjeđuju sigurnost.

„S daljnjim usavršavanjem tehnologije i sve većim brojem vozila koja se povezuju sa sustavom, informacije u stvarnom vremenu postat će važna dopuna različitim pametnim sustavima sigurnosti i potpore vozaču koji se danas nalaze u našim kamionima. Povezana sigurnost označava početak nove faze u našoj stalnoj borbi na promicanju sigurne vožnje i sprječavanju nesreća", kaže Emanuele Piga, direktor odjela za rješenja za kupce i razvoj novih usluga u kompaniji Volvo Trucks.

Volvo Trucks na početku će uvesti uslugu povezane sigurnosti na novim kamionima u Švedskoj i Norveškoj, gdje Volvo Trucks i Volvo Cars drže značajan udio u godišnjem broju registracija novih vozila. 

Činjenice o usluzi povezane sigurnosti kompanije Volvo Trucks

• Evo kako funkcionira povezana sigurnost: Kada se uključe svjetla za upozorenje na opasnost, kamion šalje signal putem mobilnog telefona vozača povezanog s internetom u uslugu u oblaku kompanije Volvo Trucks. Odatle se informacija prosljeđuje odgovarajućoj usluzi u kompaniji Volvo Cars. Zatim se upozorenje prenosi svim povezanim automobilima i kamionima koji se približavaju lokaciji vozila čija su svjetla za upozorenje na opasnost uključena. 

• Sustav će biti dostupan u Švedskoj i Norveškoj tijekom 2018. Povezana sigurnost (Connected Safety) primjenjivat će se na modele Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX koji su opremljeni integriranim sustavom kompanije Volvo Trucks za usluge, zabavu i informacije, ovisno o specifikacijama kamiona i odabiru usluga.

• Kompanija Volvo Cars nudi uslugu povezane sigurnosti na svim novim modelima Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90 i Volvo V90. 

• Dodatni sustavi kompanije Volvo Trucks za sprječavanje nesreća: Automatska regulacija razmaka: aktivna kontrola brzine koja pomaže vozaču u održavanju prethodno postavljenog razmaka od vozila ispred njega. Upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom: namijenjeno je upozorenju vozača na rizik od sudara s vozilom koje vozi ispred te po potrebi aktivira kočnice.

Potpora za održavanje budnosti vozača: upozorava vozača da se treba zaustaviti i odmoriti ako sustav otkrije znakove nepažnje.
Izravna poveznica do slika visoke razlučivosti