TRUCKS

Volvo FH – odabir vozača već četvrt stoljeća. A ovaj kamion obećava da će i dalje mijenjati svijet kamionskog prijevoza

Jedinstven fokus na vozača i zaista revolucionarna kabina popločali su put trenutačnog uspjeha modela Volvo FH kada je predstavljen 1993. godine. To je bio i tehnički najnapredniji kamion svojega doba. Četvrt stoljeća kasnije i dalje je inovativni predvodnik, i to ne samo u područjima kojima izravno donosi koristi vozačima, kao što su sigurnost i briga za vozača. Dodajte i mnogobrojna revolucionarna rješenja u području zaštite okoliša i produktivnosti, i bit će jasno da je Volvo FH promijenio svijet kamionskih prijevoza – a novosti i dalje stižu.
Volvo FH 1993

Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks, vidi Volvo FH kao kralježnicu kompanije Volvo Trucks kada je riječ o imidžu, kao i o stvaranju profitabilnosti za klijente te pružanju najsuvremenijeg radnog mjesta za vozače. Prisjeća se kako je hrabro uvođenje tog modela 1993. godine označilo početak vrlo uspješnog razdoblja za Volvo Trucks.

„Približavali smo se kraju recesije, ali smo odlučili provesti snažan korak. To se pokazalo kao iznimno uspješan potez. U pravi smo trenutak uveli FH te tako imali najprivlačniji proizvod kada su gospodarstvo i prijevozničko tržište ponovno ojačali", kaže Claes Nilsson.
Prva se verzija temeljila na novoj šasiji, čiji je dinamički dizajn olakšao fleksibilna rješenja za različite transportne primjene. Sve je bilo jasno fokusirano na poslovanje, uključujući aerodinamiku kojom se štedi gorivo, revolucionarni pogonski sklop i motornu kočnicu Volvo.

Međutim, nova je kabina bila ono što je zaista označilo da je Volvo FH nešto posebno. Kompanija Volvo Trucks već je ranije odlučila da postavi vozača u središte pozornosti, a u opsežnim ispitivanjima sudjelovalo je više od 1.500 vozača. Konačni rezultat - sigurnija, ugodna kabina koja je stvorila potpuno novo iskustvo vožnje, odmora i spavanja.

„Kompanija Volvo Trucks uvijek je poticala napredak. Predstavljanje modela FH bio je veći korak nego ikada, korak koji zaista pokazuje elan naših inženjera da primijene nove tehnologije kako bi pružili dodatnu vrijednost našim klijentima i njihovim vozačima", kaže Claes Nilsson.

Ta posvećenost za vozače je značila najmanje tri obnavljanja kabine između 1993. i 2008. godine. A 2012. godine uveden je sasvim novi Volvo FH, u kojem su potpuno nova kabina i integrirani sustav klimatizacije I-park Cool pružali vrhunsku udobnost. Funkcije kao što je Volvo dinamički upravljački sustav (2013.) donijele su lakšu, sigurniju, stabilniju i precizniju vožnju te istovremeno smanjile ozljede zbog naprezanja.

Od prvog dana Volvo FH je bio predvodnik u području sigurnosti. Ne samo u pogledu pasivne sigurnosti gdje je Volvo Trucks bila prva robna marka kamiona koja je nudila zračni jastuk (1995.) nego je 1996. godine, deset godina prije nego što je postao zakonska obveza, uveden i sustav prednje zaštite od podlijetanja (FUPS). Taj se napredak nastavlja do današnjeg dana, a kamion je sada opremljen i najnovijim sustavima aktivne sigurnosti. 

Uz udobnost vozača, zvijezda vodilja prilikom projektiranja kabine bila je sigurnost. Tijekom razvoja kamion je podvrgnut tisućama simuliranih i otprilike stotinu stvarnih testova sudara. Grede i vrata koji apsorbiraju silu prilikom sudara proizvedeni su od dvofaznog čelika, a obloge karoserije izrađene su od najjačeg dostupnog čelika. Ukratko, svaki detalj vanjskog i unutarnjeg dizajna usklađeni su tako da čine Volvo FH najsigurnijim kamionom koji je kompanija Volvo Trucks ikada proizvela. 

Volvo FH podignuo je performanse i produktivnost teških kamiona na novu razinu. Među mnogim inovacijama, posebnu pozornost zaslužuje revolucionarni mjenjač I-Shift (2001.). Danas je on prekretnica u ovoj djelatnosti i razvio se tako da zadovoljava različite zahtjeve i potrebe. Dvostruka spojka mjenjača I-Shift posebno je korisna pri regionalnim transportima i transportima na dugim relacijama na brdovitim i krivudavim cestama.

Sve promjene brzina precizno su vremenski usklađene bez gubitka snage ili momenta, što poboljšava udobnost vozača i omogućuje veće prosječne brzine. I-Shift s brzinama puzanja idealan je za primjene u građevinarstvu i prijevozu teških tereta. Kamionu omogućuje kretanje iz stanja mirovanja s teretima do 325 tona i vožnju od samo 0,5 km na sat, čime se olakšava precizno manevriranje na teškim terenima. 

I-Shift je savršen primjer kako inovacija koja koristi vozačima i upraviteljima također smanjuje ekološki otisak kamiona. Briga za okoliš jedna je od osnovnih vrijednosti kompanije Volvo Trucks, a godinu za godinom Volvo FH smanjuje emisije i potrošnju goriva. Velik je skok uslijedio 2017.

godine, kada je uveden Volvo FH LNG. Ovaj kamion s pogonom na plin pruža iste performanse kao drugi kamioni Volvo FH, a može raditi na bioplin koji smanjuje emisije CO2 za do 100 % ili prirodni plin koji smanjuje emisije CO2 za 20 % u usporedbi s dizelskim gorivom. To se odnosi na emisije vozila tijekom uporabe, poznate pod nazivom „tank-to-wheel" (od spremnika do kotača). 

„S modelom FH prošli smo zaista impresivan put, a stiže još puno uzbudljivih novosti. Uzevši u obzir nove tehnologije, zaista nas veseli što ćemo nastaviti uspješan put zajedno sa svojim klijentima i njihovim vozačima", kaže Claes Nilsson.

Volvo FH jedini je model koji je tri puta dobio naziv kamiona godine - 1994, 2000 i 2014., a prodano je gotovo milijun jedinica tog modela. Kada je uveden 1993. godine, kompanija Volvo Trucks objavila je da je budućnost stigla. Četvrt stoljeća kasnije kompanija nepokolebljivo vjeruje da je Volvo FH još uvijek kamion budućnosti.

„Toliko je mogućnosti za stvaranje fantastičnih poboljšanja. Istražit ćemo ih sve kako bismo se uvjerili da je Volvo FH i dalje prvi izbor vozača te da i dalje donosi dobit našim klijentima. Bez otkrivanja previše pojedinosti, može se reći da će nadolazeće godine biti još uzbudljivije od prvih dvadeset i pet", zaključuje Claes Nilsson.

Izravna poveznica do slika visoke razlučivosti 
Poveznica na web-stranicu o 25 godina modela FH