TRUCKS

Kompanija Volvo Trucks predstavlja buduća transportna rješenja s autonomnim električnim vozilima

Kompanija Volvo Trucks sada predstavlja novo transportno rješenje koje se sastoji od autonomnih električnih komercijalnih vozila koja mogu doprinijeti učinkovitijem, sigurnijem i čišćem transportu. Dugoročni je cilj dopuniti današnju ponudu za kompanije kojima su potrebne stalne transportne usluge između fiksnih odredišta.
Autonomnim električnim vozilima

Rastuća svjetska populacija i sve intenzivnija urbanizacija vode prema značajnim izazovima pronalaženja rješenja za probleme zaštite okoliša poput zagušenja, zagađenja i prekomjerne buke. Sve veća potrošnja, brz rast e-trgovine i masovan nedostatak vozača postavljaju veće zahtjeve u pogledu učinkovitih transportnih rješenja.

„Potpuni potencijal transportne industrije još treba otkriti. Prema svim dostupnim podatcima, čini se da će se u sljedećem desetljeću globalna potreba za transportom nastaviti značajno povećavati. Ako želimo zadovoljiti tu potražnju na održiv i učinkovit način, moramo pronaći nova rješenja. Da bismo osigurali funkcionalan sustav protoka robe, moramo i iskoristiti postojeću infrastrukturu bolje nego što to činimo sada.

Transportni sustav koji razvijamo može biti važna dopuna današnjim rješenjima i može pomoći u zadovoljavanju mnogih izazova koji stoje pred društvom, transportnim tvrtkama i kupcima transportnih usluga", kaže Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

Transportno rješenje kompanije Volvo Trucks za budućnost namijenjeno je redovitim i ponavljajućim zadatcima na relativno kratkim udaljenostima, velikim količinama robe i visokoj preciznosti isporuke. Tipičan su primjer prijevozi između proizvodnih pogona ali se može primijeniti i u drugim slučajevima.
„Naš se sustav može promatrati kao proširenje naprednih logističkih rješenja koja se u mnogim djelatnostima primjenjuju već danas.

Budući da upotrebljavamo autonomna vozila bez emisija ispušnih plinova i buke, njihov se rad može odvijati u bilo koje vrijeme, danju i noću. Rješenje upotrebljava postojeću cestovnu infrastrukturu i nosače tereta, što olakšava nadoknadu troškova i omogućuje integraciju s postojećim aktivnostima", objašnjava Mikael Karlsson, potpredsjednik organizacije za autonomna rješenja.

Aktivnosti se obavljaju autonomnim električnim vozilima povezanim s uslugom u oblaku i prijevozničkim upravljačkim centrom. Vozila su opremljena naprednim sustavima za autonomnu vožnju. Projektirana su tako da lociraju trenutačni položaj unutar nekoliko centimetara, detaljno prate i analiziraju događanja s drugim sudionicima u prometu i zatim reagiraju visokom preciznošću.

Prijevoznički upravljački centar stalno prati napredak prijevoza i precizno kontrolira položaj svakog vozila, napunjenost akumulatora, sadržaj tereta, zahtjeve usluge i mnoge druge parametre. Kao i u industrijskim proizvodnim procesima, brzina i napredak prilagođeni su tako da se izbjegnu nepotrebna čekanja i poveća preciznost isporuke. Na taj se način može smanjiti otpad u obliku rezervi zaliha i povećati dostupnost. Vozila koja rade na istoj ruti surađuju kako bi se stvorio optimalan protok.

U bliskoj budućnosti transportno rješenje kompanije Volvo Trucks bit će dodatno razvijeno zajedno s odabranim klijentima s prioritetnim primjenama.
Činjenice 

• Kompanija Volvo Trucks kao dodatak današnjim rješenjima razvija novu vrstu transportnog rješenja za ponavljajuće prijevoze koji zahtijevaju visoku preciznost isporuke između fiksnih odredišta.
• Transportno se rješenje sastoji od autonomnih, povezanih električnih vozila i prijevozničkog upravljačkog centra. 
• Vozila se koriste kao tegljačke jedinice i kompatibilna su s postojećim nosačima tereta/prikolicama.
• Pogon je potpuno električan i stvara niske razine buke. Pogonski sustav i akumulator istog su tipa kao oni koji se upotrebljavaju u električnim kamionima kompanije Volvo Trucks.

POVEZNICA do slika visoke razlučivosti
POVEZNICA na film
POVEZNICA na web-stranicu www.volvotrucks.com/vera