TRUCKS

Volvo Trucks predstavlja teške električne konceptne kamione za građevinske radove i regionalni promet

Kako se utjecaj prometa s teškim teretima na okoliš i klimu može smanjiti dok potražnja za prijevozom i dalje raste? Kompanija Volvo Trucks, koja je nedavno pokrenula prodaju električnih kamiona za gradski prijevoz, vjeruje da elektrifikacija može postati konkurentna alternativa i teškim kamionima. Da bi istražila i pokazala mogućnosti, kompanija Volvo Trucks razvila je dva europska električna konceptna kamiona za građevinske radove i regionalnu distribuciju.
Prezentacija teških teretnih električnih konceptnih kamiona kompanije Volvo Trucks.
Pomoću ovih električnih konceptnih vozila kompanija Volvo Trucks istražit će, demonstrirat će i procijenit će različita rješenja te izmjeriti razinu interesa u društvu i na tržištu.

„Vidimo velik potencijal teških električnih teretnih vozila za regionalni transport i graditeljstvo na duži rok. Svojim konceptnim kamionima želimo istražiti i demonstrirati različita rješenja za budućnost te istodobno ocijeniti razinu interesa na tržištu i u društvu. Da bi se povećala potražnja za elektrificiranim kamionima, infrastrukturu za punjenje treba brzo proširiti, a moraju se stvoriti i snažniji financijski poticaji za prijevoznike koji rade kao pioniri u području odabira novih vozila s nižim ekološkim i klimatskim otiskom”, navodi Roger Alm, predsjednik kompanije Volvo Trucks.  

Teški električni kamioni mogu pomoći poboljšati radno okruženje za vozače i građevinske radnike zahvaljujući niskoj razini buke i neispuštanju plinova tijekom rada. To će imati značajan i pozitivan učinak na kvalitetu zraka u gradovima s mnogim tekućim građevinskim projektima. Zahvaljujući nepostojanju smetnji od buke, ti kamioni omogućuju obavljanje transportnih radova više sati dnevno, što otvara nove mogućnosti za pojednostavljivanje radova, na primjer na velikim građevinskim projektima i za prijevoz u gradovima i oko njih.

Smanjenje ukupnog utjecaja prometnog sektora na klimu moguće je korištenjem teških električnih vozila u regionalnoj distribuciji. Većina distribucije robe kamionima unutar EU je regionalna.

„U Europi postoji ogroman broj kamiona koji se koriste za regionalni transport robe s prosječnom godišnjom kilometražom od 80.000 km. To znači da bi povećana upotreba električnih vozila za regionalnu distribuciju dovela do značajnih klimatskih dobitaka, pod uvjetom da struja ne bude proizvedena na osnovi fosilnih goriva”, kaže Lars Mårtensson, direktor za okoliš i inovacije u kompaniji Volvo Trucks.
Program kompanije Volvo Trucks za teška električna teretna vozila za graditeljstvo i regionalnu distribuciju započet će odabirom kupaca u Europi za probnu vožnju malog broja električnih vozila budućnosti. Opsežnija komercijalizacija uslijedit će kasnije.

„Brzina elektrifikacije ovisit će o brojnim čimbenicima. S jedne strane, potrebno je veliko proširenje infrastrukture za punjenje, a s druge strane treba osigurati da regionalne elektroenergetske mreže mogu dugoročno pružiti dovoljan kapacitet prijenosa. Financijski poticaji potrebni su za stimuliranje većeg broja prijevoznika da ulažu u električna vozila. Kupci usluga prijevoza također mogu dati svoj doprinos nudeći duže ugovore i svojom spremnošću da plate održiv prijevoz. Mnogi prijevoznici imaju vrlo male marže, tako da svaka nova investicija mora biti profitabilna”, objašnjava Mårtensson.  

Zajedno s povećanom elektrifikacijom prometnog sektora, kontinuirano poboljšavanje učinkovitosti motora s unutarnjim izgaranjem još godinama će igrati ključnu ulogu u prijevozu kamionima na dugim relacijama.

„Današnji kamionski motori učinkoviti su pretvarači energije, koji se mogu pokretati dizelskim gorivima ili raznim obnovljivim gorivima poput ukapljenog bioplina ili HVO-a, a tehnologija još uvijek ima potencijal za daljnji razvoj”, kaže Mårtensson.

Kamioni Volvo s alternativnim gorivima/pogonima

  • Volvo FL Electric i Volvo FE Electric. Oba su teretna vozila potpuno električna i predviđena su, na primjer, za lokalnu distribuciju i rukovanje otpadom u urbanim sredinama.
  • Volvo FH LNG i Volvo FM LNG. Volvo FH za teške radove na dugim relacijama i Volvo FM za teški regionalni prijevoz rade na ukapljeni prirodni plin ili bioplin.
  • Volvo FE CNG. Volvo FE na komprimirani prirodni plin ili bioplin namijenjen je lokalnoj distribuciji i rukovanju otpadom.

Pročitajte više o stajalištu kompanije Volvo Trucks o održivim prijevozima:

Počinje prodaja Volvo FL Electric i Volvo FE Electric

Web-mjesto o elektromobilnosti                     

Centar znanja

Priopćenje za medije o ukapljenom prirodnom plinu                 

Izjava za medije o funkciji I-Save

Preuzimanje slika – ovdje

Pogledajte film ovdje

Priopćenje za medije u PDF formatu

 

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:


Lidija Supek Koršoš
Voditeljica komunikacija
tel.: +385 1 3867 672
E-pošta: lidija.supek@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2.100 distributera i servisnih radionica u više od 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 15 zemalja u svim dijelovima svijeta. Godine 2018. isporučeno je više od 127.000 Volvo kamiona diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.