TRUCKS

Verin prvi zadatak: Kompanija Volvo Trucks predstavlja autonomni prijevoz između logističkog centra i luke

Vera – električno, povezano i autonomno vozilo kompanije Volvo Trucks – bit će dio integriranog rješenja za prijevoz robe iz logističkog centra do lučkog terminala u Göteborgu u Švedskoj. Zadatak je rezultat nove suradnje između kompanije Volvo Trucks te trajektne i logističke tvrtke DFDS.
Vera u luci s kontejnerom
Vera, autonomno i električno vozilo kompanije Volvo Trucks, priprema se za prvi zadatak: prijevoz robe u povezanom i ponavljajućem toku iz logističkog centra DFDS-a do lučkog terminala. Nova suradnja prvi je korak prema uvođenju Vere u stvarne transportne operacije i razvoj njezina potencijala za druge slične zadatke.

Svrha suradnje jest implementirati Veru u stvarnu primjenu, omogućujući povezan sustav za kontinuiran protok robe, od DFDS-ovog logističkog centra do lučkog terminala, za distribuciju diljem svijeta.

Godine 2018. Volvo Trucks predstavio je svoje prvo električno, povezano i autonomno rješenje, projektirano za ponavljajuće zadatke u logističkim centrima, tvornicama i lukama. Vera je pogodna za kratke udaljenosti, a prevozi velike količine robe s velikom preciznošću.

„Sada imamo priliku implementirati Veru u idealno okruženje i dalje razvijati njezin potencijal za druge slične operacije”, kaže Mikael Karlsson, potpredsjednik odjela za autonomna rješenja kompanije Volvo Trucks.

Cilj je implementirati povezani sustav koji se sastoji od nekoliko vozila Vera nadziranih putem upravljačkog tornja. Svrha je omogućiti besprijekoran i stalan protok koji odgovara zahtjevima veće učinkovitosti, fleksibilnosti i održivosti. Suradnja s DFDS-om prvi je korak prema uvođenju Vere u stvarne transportne zadatke na unaprijed definiranim javnim cestama u industrijskom području.  

„Želimo biti na čelu povezanog, autonomnog prijevoza. Ova suradnja pomoći će nam razviti učinkovito, fleksibilno i održivo dugoročno rješenje za primanje autonomnih vozila koja stižu na naša vrata, što će koristiti našim klijentima, okolišu i našem poslovanju”, kaže Torben Carlsen, izvršni direktor DFDS-a.

Autonomno transportno rješenje dalje će se razvijati u smislu tehnologije, upravljanja operacijama i prilagodbe infrastrukture prije nego što bude u potpunosti operativno. Štoviše, bit će poduzete potrebne sigurnosne mjere kako bi se ispunili društveni zahtjevi za siguran put prema autonomnim prijevozima.

Kako kompanija Volvo Trucks stječe više iskustva, Vera se može upotrebljavati u sličnim primjenama kao dopuna današnjim transportnim rješenjima.

„Autonomni transporti s niskim razinama buke i nultom emisijom ispušnih plinova igrat će važnu ulogu u budućnosti logistike, a donijet će koristi i poslovnim organizacijama i društvu. Ovu suradnju vidimo kao važan početak i želimo pokrenuti napredak u ovom području. Vera možda ima ograničenje brzine, ali mi ne. Testiranje je već započelo i mi namjeravamo implementirati rješenje u nadolazećim godinama”, dodaje Mikael Karlsson.

Činjenice:

  • Zadatak je premjestiti kontejnere iz logističkog centra DFDS-a u Göteborgu u lučki terminal ovisno o potrebnom kapacitetu.
  • Autonomni sustav nadzire operater u upravljačkom tornju koji je također odgovoran za prijevoz.
  • Rješenje je prikladno za ponavljajuće protoke s maksimalnom brzinom od 40 km/h.
  • Prilagodbe infrastrukture dio su područja primjene cjelokupnog transportnog sustava, uključujući automatizirana vrata na terminalima.
  • Volvo Trucks i DFDS glavni su partneri, ali u provedbu Verina prvog zadatka uključeno je nekoliko sudionika.
  • DFDS pruža trajektne i prijevozničke usluge u Europi i Turskoj te ostvaruje godišnji prihod od oko 17 milijardi DKK. 8.000 zaposlenika nalazi se na brodovima i u uredima u 20 zemalja. Sjedište DFDS-a je u Kopenhagenu, a tvrtka se nalazi na listi NASDAQ-a u Kopenhagenu.
  • Inicijativa se provodi uz potporu Švedske agencije za inovacije Vinnova, Švedske uprave za promet i Švedske agencije za energiju kroz program strateških istraživanja i inovacija vozila FFI.

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:


Lidija Supek Koršoš
Voditeljica komunikacija
tel.: +385 1 3867 672
E-pošta: lidija.supek@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2.100 distributera i servisnih radionica u više od 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 15 zemalja u svim dijelovima svijeta. Godine 2018. isporučeno je više od 127.000 Volvo kamiona diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.