TRUCKS

Obilježavanje 60-te godišnjice sigurnosnog pojasa, može se učiniti i više

Ove godine obilježava se 60 godina od kada su vozači Volva 1959. godine preko ramena svezali inovativni sigurnosni pojas u tri točke. Danas se sigurnosni pojas još uvijek doživljava kao najvažnija svjetska inovacija u prometnoj sigurnosti i procjenjuje se da je spasio više od milijun života. Međutim, čak i uz ove činjenice, previše vozača kamiona zanemaruje korištenje ove jednostavne naprave. "To je očito gubitak života", izjavila je Anna Wrige Berling, novoimenovana direktorica za promet i sigurnost proizvoda tvrtke Volvo Trucks. "Rezultati istraživanja pokazuju da bi bilo mnogo manje žrtava kada bi svi vozači koristili svoje sigurnosne pojaseve."
Obilježavanje 60-te godišnjice sigurnosnog pojasa, može se učiniti i više
Nekoliko sekundi je potrebno da ga se stavi, a spašava živote.

1959. godine Volvo inženjer Nils Bohlin razvio je suvremeni sigurnosni pojas u tri točke. Iako je dizajn patentiran, tvrtka je odlučila da patent treba ostaviti otvorenim, čineći ga dostupnim svim proizvođačima vozila za besplatno korištenje. Ova prilično nekonvencionalna odluka donesena je u većem interesu javne sigurnosti, kako bi se osiguralo da svi, neovisno o tome jesu li vozili Volvo ili ne, mogu biti sigurniji u prometu. Ta se odluka pokazala vrlo korisnom za svijet.

"Ne postoji sigurnosni sustav koji može parirati sigurnosnom pojasu u smislu spašavanja života jer je sigurnosni pojas s tri točke spasio više života ljudi u prometnim nesrećama od bilo koje druge sigurnosne naprave ", kaže Anna Wrige Berling.

Inovacija koja spašava život - ali se ne koristi uvijek

U mnogim dijelovima svijeta uporaba sigurnosnih pojaseva u kamionima nažalost još je uvijek daleko od 100%. „Izvješće o sigurnosti Volvo Trucks za 2017. pokazalo je da bi polovica svih vozača kamiona poginulih u prometnim nesrećama preživjela da su bili vezani sigurnosnim pojasom“, objašnjava Anna Wrige Berling.

Koji su to razlozi zbog kojih se ne koristi? Neki vozači kamiona pogrešno vjeruju da nema potrebe za pojasom u kamionu zbog veličine vozila. “Činjenice su jasne: Korištenje pojasa je vrlo važno i u kamionima. Na primjer, u slučaju nesreće s prevrtanjem, pojas može pomoći u zaštiti vozača od zaglavljivanja između kamiona i tla, ”nastavlja Anna Wrige Berling.

Vizija nulte nesreće

Volvo Trucks ima viziju nula nesreća i vjeruje da proizvođači kamiona, prometne vlasti, projektanti infrastrukture te drugi stručnjaci i vozači diljem svijeta moraju zajedno raditi na postizanju sigurnijeg prometa. “Naše izvještaje o sigurnosti prometa javno objavljujemo, a naše znanje i stručnost ponudili smo sveučilištima, istraživačkim laboratorijima i partnerskim organizacijama. Kad god se raspravlja o prometnoj sigurnosti, želimo sudjelovati. To nam pomaže da saznamo još više o problemima i potencijalnim rješenjima za dizajniranje kamiona budućnosti ”, zaključuje Anna Wrige Berling.

Anna Wrige Berling svoje znanje o sigurnosti unosi u novo radno mjesto. U sklopu Volvo Grupe, ona ima dugogodišnje iskustvo u radu s aktivnim i pasivnim sigurnosnim rješenjima kao i s naprednom inženjerskom i istraživačkom organizacijom.

Između 2008. i 2013. Anna je vodila Volvo Trucks Accident Research Team (istraživačka skupina Volvo Trucks za područje prometnih nesreća), koji još od 1969. godine na licu mjesta istražuje nesreću na cesti i doprinosi podacima o sigurnosti na cestama za razvoj budućih proizvoda. Predstavljala je Volvo na vanjskim konferencijama o sigurnosti prometa i imala je istaknutu ulogu u komunikaciji Volvo ponude sigurnosti za transportnu industriju.

Donedavno je u Volvo Trucks-u vodila područje Upravljanja Prometom s fokusom na automatiziranu vožnju. Magistrirala je inženjersku fiziku na Tehničkom sveučilištu Chalmers u Gothenburgu, Švedska.

 

LINK na fotografije visoke rezolucije.

LINK na roll-over film na YouTube kanalu.

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:


Lidija Supek Koršoš
Voditeljica komunikacija
tel.: +385 1 3867 672
E-pošta: lidija.supek@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2.100 distributera i servisnih radionica u više od 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 15 zemalja u svim dijelovima svijeta. Godine 2018. isporučeno je više od 127.000 Volvo kamiona diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.