TRUCKS

Novo sigurnosno rješenje kompanije Volvo Trucks pomaže vozačima da zadrže razmak

Kompanija Volvo Trucks uvela je novu sigurnosnu funkciju, upozorenje na razmak (Distance Alert), koja vozačima kamiona olakšava održavanje sigurnijeg razmaka od vozila ispred sebe i sprječava kritične situacije. Nesreće u kojima jedno vozilo udara u stražnji dio drugog vozila trenutno čine oko 20 % svih ozbiljnih sudara koji uključuju kamione.
Novo sigurnosno rješenje kompanije Volvo Trucks
Nesreće u kojima jedno vozilo udara u stražnji dio drugog vozila trenutno čine oko 20 % svih ozbiljnih sudara koji uključuju kamione. Nova sigurnosna funkcija upozorenja na razmak kompanije Volvo Trucks olakšava vozačima održavanje sigurnijeg razmaka od vozila ispred sebe.

„Takve nesreće često su uzrokovane nepažnjom i premalim razmakom od vozila ispred kamiona. Upozorenje na razmak upozorava vozače crvenim svjetlom na vjetrobranskom staklu čim se kamion previše približi vozilu ispred sebe i u većini slučajeva može spriječiti sudar”, kaže Carl Johan Almqvist, direktor za sigurnost prometa i proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Funkcija upozorenja na razmak dio je najnovije verzije sustava za podršku vožnji kompanije Volvo Trucks, upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom, koji je namijenjen kao pomoć vozačima da spriječe nesreće u nekoliko faza. Ako se funkcijom upozorenja na razmak ne postigne željeni učinak, za upozoravanje vozača upotrebljavaju se trepćuće svjetlo i zvučni alarm. Konačno, aktivira se napredna kočnica za hitne slučajeve. Sve se to događa u samo nekoliko sekundi.

Nova funkcija namijenjena je za uporabu na glavnim cestama izvan gradova i uključuje se pri brzinama iznad 60 km/h, osim ako se ne koristi sustav prilagodljivog tempomata. Na isti način kao i ostale funkcije sustava upozorenja na sudar, funkcija upozorenja na razmak primjenjuje kombinaciju fotoaparata i radarske tehnologije za izračunavanje udaljenosti i identifikaciju objekata na cesti.

„Stalnim poboljšavanjem sustava aktivne sigurnosti u našim kamionima vozačima se pružaju bolji načini smanjenja rizika kojima su izloženi oni i ostali korisnici cesta. Funkcija upozorenja na razmak jedan je od mnogih primjera kako tehnologija može pomoći da dobri vozači postanu još bolji.”

„Za transportna poduzeća ulaganje u sigurnost ima smisla ne samo radi zaštite ljudi, nego i radi uštede novca. Niži troškovi osiguranja i popravaka te manje neplaniranih zastoja neki su od argumenata. Osim toga, siguran stil vožnje općenito je ekonomičan. Kombinacija dobro obučenih vozača koji su svjesni sigurnosti i sigurnijeg kamiona predstavlja prednost za sve”, kaže Carl Johan Almqvist.

Činjenice

  • Funkcija upozorenja na razmak dostupna je na vozilima Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM i Volvo FMX koja se proizvode od 23. tjedna 2018. Kamioni također moraju biti opremljeni sustavom upozorenja na sudar kompanije Volvo Trucks. 
  • Funkcija upozorenja na razmak namijenjena je kako bi vozači kamiona lakše održavali sigurniju udaljenost od vozila ispred sebe.
  • Ako se otkrije da su vozila bliža od odabranog vremenskog razmaka od 1,5 do 3,5 sekunde, na vjetrobranu će se pojaviti crveno svjetlo. Ako vozač ne uspori, aktivira se sustav upozorenja na sudar koji emitira zvučne i vizualne signale s postupnim povećanjem intenziteta. Nakon toga primjenjuje se napredna kočnica za slučaj opasnosti.
  • Upozorenje na sudar sa sigurnosnom kočnicom kompanije Volvo Trucks dostupno je u modelima Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX, Volvo FE i Volvo FL.

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Lidija Supek Koršoš, 

telefon: +385 1 3867672,

e-pošta  lidija.supek@volvo.com

LINK film
LINK  fotografije
LINK na press release u PDF

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2.100 distributera i servisnih radionica u više od 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 15 zemalja u svim dijelovima svijeta. Godine 2018. isporučeno je više od 127.000 Volvo kamiona diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.