TRUCKS

Volvo FMX isporučen poduzeću Kušanić d.o.o.

Poduzeće Kušanić d.o.o. iz Brinja svestrano je prijevozničko poduzeće, a najveći fokus poslovanja je na prijevozu drvenih trupaca, drvene građe i drugih proizvoda od drveta te na prijevozu i pumpanju betona. Radi proširenja poslovanja i obnove voznoga parka, početkom lipnja preuzeli su novi Volvo FMX kamion koji je isporučen s podiznom pogonskom osovinom te šumarskom dizalicom Palfinger Epsilon M12Z105 i PK.

Podizanje tandemske pogonske osovine savršeno je rješenje ako vozite s teškim teretom u jednom smjeru, a prazni u drugom. To je tipična situacija u šumarskom transportu gdje kamioni kruže između šumskih stovarišta i pilana, dijelom po uređenim asfaltiranim kolnicima, a dijelom po lošim šumskim cestama i putovima. Takvi mješoviti uvjeti eksploatacije u jednom smjeru uvjetuju 6x4 pogon koji osigurava dobre vučne karakteristike na šumskim cestama i stabilnost pod teškim teretom, ali u drugom smjeru, kad se kamion prazan vraća u šumu, spuštena osovina bi mogla predstavljati smetnju jer nepotrebno povećava otpore vožnje. A dobro znamo da kod takvog tipa posla čak 40-50% vremena vožnje otpada na vožnju s nenatovarenim kamionom.  Zato je podizna osovina najbolje moguće rješenje na tržištu.

 

Prepoznali su to mnogobrojni kupci Volvo šumarskih kamiona, a tom društvu se još prije nekoliko godina pridružio i gospodin Alan Kušanić, direktor poduzeća Kušanić d.o.o.. Nakon gotovo dvije godine rada s Volvo FMX kamionom koji ima podiznu osovinu, gospodin Alan Kušanić ponovo se odlučio za kupnju Volvo FMX kamiona s podiznom tandemskom osovinom pa smo ga pitali za njegovo iskustvo na što nam je rekao: „Nama su jako bitne manevarske sposobnosti kamiona što je kod kamiona s podiznom pogonskom osovinom izvanredno riješeno. I vožnja unazad je također puno bolja jer je potrebno manje prostora kada je osovina podignuta. Također, smanjena je potrošnja goriva i manja potrošnja guma kada je osovina podignuta. Sve su to prednosti zbog kojih smo se ponovo odlučili upravo za Volvo FMX kamion s podiznom pogonskom osovinom.“

 

Činjenice o isporučenom Volvo FMX kamionu:

 

Isporučeni Volvo FMX 6x4 ima 500 KS. Poseban je po tome što je opremljen s podiznom pogonskom osovinom koja će doprinijeti u smanjenju potrošnje goriva jer radi na pametnom principu: kada je kamion prazan, pogonska osovina se automatski diže, a kada je kamion napunjen pogonska osovina se spušta i učvršćuje se kako bi se osigurala maksimalna vučna snaga, stabilnost i učinkovitost.

Isporučeni Volvo FMX je opremljen bogatim paketima opreme DRIVE + za udobnost vožnje i VISIBILITY za sigurnost u vožnji. Dopušteno opterećenje prednje osovine je 9 tona, a dopušteno opterećenje stražnjih pogonskih osovina 26 tona, indikator opterećenja po osovinama – vaga. Kabina je kompletno zračno ogibljena. Još je bitno za napomenuti da je isporučeni kamion s automatskim mjenjačem, a kabina je Millenium silver metallic boje.

 

 

Činjenice o isporučenoj PK nadogradnji:

Kamionska nadogradnja na Volvo FMX kamionu ima Palfinger Epsilon dizalicu M12Z105 dohvata 10,5 m i aluminijsku platformu dužine 6.300 mm s ExTe šticama S144 nosivosti 7t.

Palfinger Epsilon dizalica M12Z05 opremljena je s dva teleskopa dohvata 10,5 m. Na dizalicu je montirana Palfinger Epsilon grabilica za trupce kapaciteta 0,5m2 nosivosti 5.000 kg. Palfinger Epsilon dizalica lakirana je KTL postupkom što doprinosi dugovječnosti i dodatnoj izdržljivosti čelika na koroziju. Dizalica ima "visoko sjedište", tkzv classic drive" s ručnim upravljanjem. Cijevi hidraulike provučene su kroz granu dizalice pa su dodatno zaštićene od vanjskih utjecaja. Zbog uštede prostora na kamionu za dodatne kutije za alat konstruiran je specijalan čelični spremnik ulja kapaciteta 250l koji se nalazi između prednjeg zida i kabine kamiona. Hladnjak ulja smješten je ispod dizalice i omogućava dugotrajni rad dizalice a da se ulje u sistemu ne pregrijava. Platforma je izvedena s aluminijskim podnicom u segmentima korisne dužine 6.300 mm. Podnica je izvedena u segmentima koje je moguće lako zamijeniti u slučaju oštećenja. Nadogradnja ima aluminijski prednji zaštitni zid. Utovarna platforma opremljena je radnim reflektorima, kako na prednjem zidu, tako i na stražnjem te bočnom dijelu kamiona. Od standardne opreme kamionska nadogradnja ima nosače za lopatu i metlu te pocinčane kutije za alat. Sa kamionskom nadogradnjom isporučena je šumarska prikolica PSM 240 s aluminijskom podnicom u segmentima korisne dužine 6.500 mm. Prikolica je opremljena s ExTe šticama 144 nosivosti 7t.



Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Lidija Supek Koršoš,                                                                                                            telefon: +385 1 3867672,                                                                                                          e-pošta  lidija.supek@volvo.com

Slike iz tiskanih izdanja i filmovi dostupni su u galeriji sa slikama i filmovima tvrtke Volvo Trucks na adresi http://images.volvotrucks.com



Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2.100 distributera i servisnih radionica u više od 130 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 15 zemalja u svim dijelovima svijeta. Godine 2019. isporučeno je više od 131.000 Volvo kamiona diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.