TRUCKS

Volvo Trucks predstavlja kompletnu paletu električnih kamiona počevši u Europi 2021. godine

Sljedeće će godine prijevoznici u Europi moći naručiti potpuno električne verzije Volvo teških kamiona. To znači da će Volvo Trucks ponuditi kompletan asortiman za velika opterećenja s električnim pogonom, počevši u Europi 2021. godine. Ogroman napredak Volvo Trucks prema elektrifikaciji predstavlja važan korak naprijed na putu do transporta bez fosila.
Volvo Trucks predstavlja  kompletnu paletu električnih kamiona počevši u Europi 2021. godine

Volvo Trucks sada provodi testove električnih teških kamiona Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX, koji će se koristiti za regionalni transport i urbane građevinske operacije u Europi. Ti će kamioni imati bruto kombiniranu težinu do 44 tone. Ovisno o konfiguraciji baterije, domet bi mogao biti i do 300 km. Prodaja započinje sljedeće godine, a opsežna proizvodnja započinje 2022. To znači da će od 2021. godine Volvo Trucks prodavati kompletnu paletu električnih kamiona na baterije u Europi za distribuciju, odvoz, regionalni prijevoz i gradsku izgradnju.

"Brzim povećanjem broja teških električnih kamiona želimo pomoći našim kupcima i kupcima prijevoza da postignu svoje ambiciozne ciljeve održivosti. Odlučni smo da nastavimo voditi našu industriju prema održivoj budućnosti", kaže Roger Alm, predsjednik Volvo Trucks.

Volvo Trucks započeo je s proizvodnjom Volvo FL Electric i Volvo FE Electric 2019. To su električni kamioni namijenjeni gradskoj distribuciji i odvozu otpada, prvenstveno u Europi. U Sjevernoj Americi prodaja Volvo VNR Electric, kamiona za regionalni prijevoz, započet će 3. prosinca 2020.

Postupni prijelaz na alternative bez fosila

U ovom desetljeću slijede električna vozila za zahtjevne i teške daljinske operacije. To će biti električni kamioni s električnim pogonom i gorivim ćelijama s dužim dometom. Volvo Trucks želi započeti prodaju električnih kamiona s pogonom na vodikove gorivne ćelije u drugoj polovici ovog desetljeća. Cilj Volvo Trucks-a je da do 2040. godine cjelokupna paleta proizvoda postane bez fosila.
"Da bismo smanjili utjecaj prometa na klimu, moramo izvršiti brzi prijelaz s fosilnih goriva na alternative poput električne energije. Ali uvjeti za ovu promjenu, a time i tempo tranzicije, dramatično se razlikuju među različitim prijevoznicima i tržištima ovisno o mnogim varijablama kao što su financijski poticaji, pristup infrastrukturi za punjenje i vrsta prijevoznih operacija ", objašnjava Roger Alm.

Iz tog će razloga većina prijevozničkih tvrtki prijeći na električni pogon u fazama. U praksi će mnogi od njih tijekom prijelaznog razdoblja imati mješovitu flotu kamiona s različitim gorivima. "Naše su šasije osmišljene neovisno o pogonskom sustavu. Naši kupci mogu kupiti nekoliko Volvo kamiona istog modela, s jedinom razlikom u tome što su neki električni, a drugi na plin ili dizel. Što se tiče karakteristika proizvoda, kao što su vozačevo okruženje, pouzdanost i sigurnost, sva naša vozila udovoljavaju istim visokim standardima. Vozači bi se trebali osjećati sigurno sa svojim vozilima i biti u mogućnosti upravljati njima sigurno i učinkovito bez obzira na potrošeno gorivo ", kaže Roger Alm.

Iz perspektive Volvo Trucks-a, prijelaz na održiviji promet uglavnom se odnosi na to da se  pomicanje dogodi što je moguće glatkije za prijevoznike, kako bi se oni mogli početi prilagođavati. Ponuđena rješenja moraju biti bez fosila i omogućiti prijevoznicima postizanje potrebnih razina profitabilnosti i produktivnosti.

"Naš je primarni zadatak olakšati prijelaz na elektrificirana vozila. To činimo nudeći cjelovita rješenja koja uključuju planiranje rute, točno navedena vozila, opremu za punjenje, financiranje i usluge. Dugoročna sigurnost koju mi ​​i naša globalna mreža trgovaca i servisne radionice koje pružaju našim kupcima bit će važnije nego ikad ", kaže Roger Alm.

 

Link do slika visoke razlučivosti.

Link do filma.

Link na više informacija o elektromobilnosti na globalnoj web stranici Volvo Trucks.

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte:

Nikolina Čižmešija
Voditeljica komunikacija
E-pošta: nikolina.cizmesija@volvo.com

Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2200 distributera i servisnih točaka u više od 130 zemalja. Kamioni Volvo sklapaju se u 12 zemalja u svim dijelovima svijeta. U 2023. godini isporučeno je približno 145.000 kamiona Volvo diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme, kao i brodskih i industrijskih motora. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvo Trucks rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.